KARŞIYAKA’YA HİZMET ETMENİN BEDELİNİ ÖDEYENLER…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na favori gösterilen Cemil Tugay Cengiz Holding'e ne sattı?
İbrahim Naki AVŞAR YAZDI...
“Karşıyaka” deyince ilk akla gelen şey “insan kalitesinin yüksek” olmasıdır.
“Karşıyakalı” deyince de akla gelenler ise birey olması, kapıkulu olmaması, ilkeli ve dik duruş sergiliyor olması,
Atatürk ilke ve devrimlerine koşulsuz sevgi ve saygı duyuyor olması diyebiliriz.
“Karşıyaka sevdalısı” olmanın en önemli koşulu ise Karşıyaka halkının çıkarlarını koruyup, bu halkın varlık ve değerlerinin korunması/geliştirilmesinden geçer.
Karşıyaka halkına ait üzerinde Zübeyde Hanım Huzurevi olan 17 bin m2 lik bir arsa geçen yıl Karşıyaka Belediyesince satışa çıkarılmıştır.
İlk başta 17 bin m2 lik bu arsanın çok komik paralara satışa çıkarıldığı duyumları ortaya saçılmıştır.
Öncelikle üzerinde Huzurevi bulunan belediyeye ait 17 bin m2 lik arsa kim/ler tarafından satışa çıkarılmıştır, biliyor musunuz???
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile takipcileri (yardımcıları) tarafından satışa çıkarılmıştır.
Satış için ihtisas (!!!) komisyonlarından karar çıkartılmış ve de mecliste satışa muhalefet olmasın diye grup kararı aldırılmış, meclisten de satış kararı geçirilmiş olsa da, sonrasında gelen tepkiler üzerine Cemil Tugay satış kararını ve de grup kararı aldırdığı gerçeğini gizlemeye çalışarak buranın satışını istemediğini söylemişse de inandırıcılığını yitirmiştir.
Hem satış kararı aldırıp, hem de tüm meclis üyeleri satış kararına evet desinler diye grup kararı aldıran bir kişinin, satışı istemedim demesi anlamlı olmadığı gibi ilerleyen süreçte Karşıyakalılara ait diğer yerlerin (kamu hizmetine tahsisli arsaların) satış kararlarını aldırması satış yanlısı olduğunu göstermeye yetmiştir.
Huzurevi arsasında Cemil Tugay geri adım atmış gibi dursa da (huzurevi satışını genel başkana rağmen gerçekleştiremeyeceğini anladıktan sonra da) Karşıyaka halkına ait 5 bin m2 lik ortaokul alanını, Mavişehir’deki 856 m2 lik önceden park ve yeşil alan olan daha sonra PTT alanına dönüştürülen arsayı satışa çıkarmıştır.
Tugay göreve başladığının ilk yıllarında da halka ait 2.293 m2 lik denize çıkan “yolu” evet yanlış okumadınız “halka ait yolu” Cengiz Holding’e satmıştır.
Hem de eskilerin deyimiyle üç otuz gibi düşük bir paraya!!! Bu satış sonrasında da encümen üyelerini iyi görevlere getirmiştir!!!!
Cemil Tugay’ın satışa çıkardığı huzurevi binası bulunan 17 bin m2 lik arsa Karşıyaka Örnekköy mahallesi sınırları içerisindedir.
Bu arsanın her türlü dönüşüme olanak veren plan notları ise başlangıçta meclis üyelerinden gizlenmiştir!!!
Bu arsaya sadece huzurevi yapılabileceği, başka bir yapı yapılmayacağı da söylenmiştir.
Oysa, gerçeklerin hiç de söylendiği gibi olmadığı gün yüzüne çıkmıştır.
17 bin m2 lik huzurevi arsasının emsalinin 1,5 olduğu ve de en az 17.000 x 1,50 = 26.000 m2 inşaat yapılabileceği ortaya çıkmıştır. Her türlü dönüşüme de uygun olduğu (yani sadece huzurevi yapılabilir söyleminin gerçeği yansıtmadığı) ortaya çıkmıştır.
26 bin m2 inşaat demek 260 tane 100 m2 lik daire demektir.
Burada, ortaya çıkan bir diğer gerçek ise bu arsanın büyük bölümünün deniz görüyor olması ve de zemininin çok sağlam olduğudur.
Düşünebiliyor musunuz? 260 adet deniz gören daire yapılabilir, zemini sağlam ve her türlü yapı yapılabilir bir arsa Karşıyaka Belediyesinin portföyünde kalması sağlanmış, satılmaktan kurtarılmıştır.
Kişisel görüşüm bu arsanın bugünkü değeri en az 1 Milyar TL’dir. Müteahhitlere % 50 oranında kat karşılığı verilirse 130 daire, % 60 oranında verilirse 156 daire alınabileceği ortadadır. 130 ile 160 arasında sağlam zeminli deniz gören dairelerin toplam değeri sizce ne kadar yapar? Ben en az 1 Milyar TL yapar diyorum.
Bu arsayı Cemil Tugay, bugünün 20-25 daire fiyatına yani 200 Milyon TL’ye satmaya karar vermiştir.
Huzurevi arsasının satışına karşı çıkıp, muhalefet şerhlerini kimler koymuştur biliyor musunuz?
Bazı meclis üyeleri ve “Birgül Sural Üner” ile “Murat Öğüt” bu satışa hayır deyip, satış kararına da muhalefet şerhi koymuşlardır.
Diğer bazı CHP’li meclis üyeleri ise bu satışa evet demiş, hayır diyememiş, muhalefet şerhi ise koyamamışlardır.
Konan bu şerhler ve oluşan muhalefet nediyle 130 ile 160 arası daire alınabilecek arsanın satılmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu müdahale etmiş ve bazı meclis üyelerinin kararlarının arkasında durarak, satışa engel olmuştur.
Satışa karşı çıkan bazı meclis üyeleri ile bu iki meclis üyesinin Karşıyaka halkına kazandırdığı parayı hesaplamayı siz okurlara bırakıyorum. Bir muhalefet şerhinden Karşıyakalılar ne kadar kazanç sağlamış olabilirler.
Bu arsa eğer 200 Milyon TL’ye satılmış olsaydı, para ve arsa bugün heba olmuş gitmişti.
Peki, Karşıyakalıların değerli arsalarının satışına karşı çıkıp, muhalefet şerhi koyan meclis üyeleri Birgül Sural Üner ve Murat Öğüt’e bir bedel ödetilmiş midir?
Ödetilmemiş olabilir mi???
Bu iki meclis üyesine fiilen bezdiri uygulanmış, niteliklerine uygun ihtisas komisyonlarından çıkartılmışlar, yılda belki bir kez toplanabilecek komisyonlarda görev almaları sağlanmıştır.
Yurtiçi ve yurt dışı gezilerine de gönderilmeyen bu meclis üyelerine bakın başka ne yapılmıştır?
Birgül Sunar Üner’in kısa bir süre önce kayınpederi vefat etmiştir. Belediyenin her cenazeye gönderdiği çay, kahve ikram aracı Birgül Sural Üner’in kayınpederinin cenazesine (talep edildiği halde) gönderilmemiştir.
Cenaze ikram aracının neden gönderilmediği sorulduğunda ise ikram aracının arızalı olduğu söylenmiştir.
Peki bu arızalı araç savunması gerçek olabilir mi???
Ne gezer???
Karşıyaka Belediyesi’nin bir değil üç ikram aracı olduğu ve üçünün de arızalı olmadığı öğrenilmiştir.
Ne demiştik? Karşıyaka halkına hizmet etmenin, çıkarlarını savunmanın getirisi olmaz, sadece ve sadece bedeli olabilir.
Bu kadarla mı kalınmıştır?
Ne gezer?
Meclis üyesi Murat Öğüt’ün abisi yeni açtığı kahvehanenin bahçesine yaz aylarında gölge yapsın diye bir tente koymuştur.
Belediye ekipleri birkaç hafta önce meclis üyesi Murat Öğüt’ün abisinin tentesini gelip sökmüşlerdir.
Şunu diyebilirsiniz:
Mevzuata aykırı ise tente sökülebilir ne var ki bunda???
Hilltown AVM’nin yaptığı fazla inşaat ile bahçesine izinsiz yapılan yapılara (tentelere değil yapılara) ses çıkarmayan belediye, sıra Murat Öğüt’ün abisine gelince tenteyi gelip sökebilmiştir.
Tente deyince aklıma geldi, Karşıyaka Belediyesi’nin sahile yaptığı birçok kaçak gecekondu (restaurant, kafe gibi yapılara ve bunların tentelerine) sessiz kalan belediye, sıra Karşıyakalıların mallarına sahip çıkan Murat Öğüt’ün abisinin tentesine gelince gidip sökmüş, bu kişiyi ihtisas komisyonlarına almamış, yurtiçi ve yurt dışı gezilere ise davet bile etmemiştir.
Ne demiştik?
Karşıyaka halkına hizmet etmenin, çıkarlarını savunmanın getirisi olmaz ancak ve ancak bedeli olabilir.
Ha, bu yaşananları niye yazdım?
Birgül Sural Üner ve Murat Öğüt mağdur edildikleri için yazmadım, her iki meclis üyesi de Karşıyaka halkına hizmet etmenin onuru ve gururu ile başları dimdik Karşıyaka’da geziyorlar.
Ama, aydın sorumluluğu gereği bir hakkı da teslim etmek gerekiyor.
Sevgili Karşıyakalılar size ait kıymetlerin iki savunucusu belediye meclisinde görevlerini layığıyla yapmışlar ve bunun bedelini de ödemişlerdir.
Ne mutlu onlara.
Biz kendileri ile gurur duyuyoruz.
İbrahim Naki AVŞAR (1.11.2023)
GAZE-TEMİZ.COM