İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Değerlendirme Raporu
Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Feride Aksu katıldı.
İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Değerlendirme Raporu
İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Değerlendirme Raporu, 3 Kasım 2020 tarihinde İzmir Tabip Odasında yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
Basın açıklamasına, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2.Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Feride Aksu katıldı.
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı bir açılış konuşması yaptı. Çamlı konuşmasında, “İzmir’de yaşanan depremle ilgili olarak İzmir Tabip Odası bir rapor hazırladı. Basın açıklamamızda İzmir Tabip Odası web sayfasında detaylı bir şekilde yayınlanacak olan raporun özetini sunulacaktır. İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde saat 14:51’de, Seferihisar körfezi açıklarında, AFAD verilerine göre 6,6, Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9 büyüklüğünde olan bir deprem meydana gelmiştir. 2 Kasım 2020 20.00 itibarıyla resmi rakamlara göre 96 yurttaşımız hayatını kaybetmiş 995 yurttaşımız yaralanmıştır. Deprem nedeniyle kaybettiklerimizin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. 96 yurttaşımızın kaybıyla sonuçlanan deprem felaketi, doğal olayların nasıl insan eliyle bir afete dönüştüğünü bir kez daha göstermiştir. Ülkemiz, planlama, kentleşme, yapılaşma ve denetim konularında ranta dayalı politikalar ve bilim ve mühendisliğe aykırı uygulamalar nedeniyle, başka topraklarda yaşandığında “doğa olayı” sınırları içinde kalacak durumların ağır kayıplar yaşattığı bir “afet ülkesi”ne dönüşmüştür. Deprem sonrası tsunami meydana gelmiş ve ciddi maddi hasarlar oluşmuştur. Sığacık’ta taşkın nedeniyle bir kişi yaşamını yitirmiştir. Bayraklı’da 19 bina kısmen ya da tamamen yıkılmıştır, 124 ağır hasarlı 119 orta hasarlı 730 hafif hasarlı bina vardır. Bayraklı, çoğu bina yaşı 25-30 yılın üzerinde olan yüksek katlı apartmanlardan oluşan bir kentsel yerleşim alanıdır. Bölgenin iş merkezlerine, hastanelere ve İzmir Adliyesi’ne yakın olması nedeniyle, genellikle çalışan orta yaş nüfus ikamet etmektedir” dedi. Daha sonra yaptığı sunumda İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Değerlendirme Raporundan bahsetti.
Değerlendirme Raporu için tıklayınız…
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2.Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise “İzmir’in ve İzmirli vatandaşlarımızın acısını paylaşıyoruz. Bu topraklarda depremler oldu ve olmaya devam edecek. Ne yazık ki her seferinde depremlerden sonra bir ders çıkarmamız gerekiyor ama çıkaramıyoruz. Burada merkezi ve yerel iktidarlara sorumluluk düşmektedir. Sorumluların biran önce ortaya çıkarılması gerekmektedir. Belediyelerin, Odaların ve sivil toplum kuruluşların bir araya gelerek bu süreçteki yaraları daha hızlı sarmalı ve bir daha oluşmaması için ortak bir çalışma yapılmalıdır. Zaten olağanüstü bir pandemi süreci yaşarken deprem bu süreci daha da zorlaştırdı.” dedi.
Prof.Dr. Feride Aksu ise, “sağlık tek başına teknik bir mesele değildir. Covid pandemisi sayılarının arttığı bu dönemde hızlı bir şekilde kalıcı barınma sağlanmalıdır. Hastanelerde ve sağlık kurumlarında çok sorun olmamakla birlikte, güçlendirmelerin biran önce yapılmalıdır. Büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanları büyük bir risk alarak çalışmaktadırlar. Depremzede sağlık çalışanları vardır. Bunlar desteklenmeli, diğer illerden sağlık çalışanlarıyla gönüllülük göz önüne alınarak takviye edilmelidir.” dedi.
Soru ve cevapların ardından basın açıklaması sona erdi.