İzmir’de de Kolonya ve Dezenfektan Krizi

“Bol su ve sabunla ellerini yıkayın”

İzmir’de de Kolonya ve Dezenfektan Krizi


İZMİR — Corona virüsü salgının nedeniyle İzmir’de kolonya ve dezenfektan bulmak neredeyse mümkün değil. Medikal firmaları, ellerindeki ürünlerin bittiğini ve yeni ürün bulmakta zorlandıklarını, bulsalar bile fiyatların 3-4 kat arttığını söylüyor.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda medikal ürünler satan Haşim Özdemir, vatandaşların en çok eldiven, dezenfektan ve maske talebinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu ürünlere yurtdışından da çok talep var. Şu anda sağlayamıyoruz. Fiyatlar, üç kat, beş kat, on kat arttı. Dün dezenfektan vardı. 28-30 liraya sattığım dezenfektan için şu an 50 lira diyorlar. Biz bunu alıp da kaça satacağız? İnsanlara da yazık. Üç katlı maskenin 100 tanesi 305 lira. Ben 350 lira dediğim zaman adam benim kafamı yarar. O yüzden doğru dürüst alıp satmıyoruz bile”.

“Alkol olmayınca dezenfektan da üretilmiyor”

9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin karşısındaki medikalcilerde de durum farklı değil. Yıllardır bu bölgede medikal ürünler satan Atilla Çalgan üretim azlığı ve yurtdışından ürün tedarikinde yaşanan zorluklar nedeniyle fiyatların arttığını söyledi. Çalgan, “Hükümet karar aldı, ürünler yurtdışına gönderilmeyecek diye. Ama o süreç içinde bütün stoklar yurtdışına gitti aslında. Corona virüsü ülkede yok rahatlığıyla biz toplum olarak bunun farkına da varmadık. Şu anki üretim yetmeyince fiyatlar yükseldi. Kolonyada ve dezenfektanda temel hammadde alkol. Ama alkol olmayınca dezenfektan da üretilemiyor” dedi.

“Bence korkulacak bir durum yok, abartılıyor”

Alkol kıtlığı kolonya üretimini de etkilemiş durumda. İzmir’in tarihi Aktaş kolonyalarından almaya gelen emekli taksi şoförü Metin Özdemircan, “Doğma büyüme İzmirli olduğum için Aktaş kolonyası almak istedim. Ama kolonya kalmamış. ‘İki gündür yok’ dedi. Artık başka yerlere bakacağız” diye konuştu. Özdemircan, Eşinin zorlamasıyla kolonya almaya çıkmış, ama aslında corona virüsünün abartıldığını düşünüyor. Özdemircan, “Hiç önlem almadım. Almak da istemiyorum. Trafik kazalarında daha fazla ölüm oluyor. Tamam ölüm varsa, vardır. Ama öyle korkulacak bir durum değil bence. Abartılıyor” diye konuştu.

“Kolonya yok demeye utandığım için dükkanı kapattım”

Aktaş Kolonyalarının üreticisi Uğur Uras’ı ise dükkanının kepenklerini kapatmış, içeride tek başına otururken bulduk. Israrımız üzerine kapıyı açınca bizimle birlikte bazı vatandaşlar da dükkanın içine girdi. Uras, “Kolonya yok demekten utandığım için dükkanı kapattım. Koskoca Aktaş Kolonyalarında şu gördüğünüz şişe dışında limon kolonyası yok. Alkolün fiyatı 10 liradan 20 liraya çıktı. İstediğimiz gibi de bulamıyoruz. Her gün fiyatı yükseliyor. Biz de otomatik olarak yükseltmek zorunda kalıyoruz ve sanki fırsatçıymışız konumuna düşüyoruz” sözleriyle durumu anlattı.

Başka sektörler de etkileniyor

Piyasada alkol bulunmaması sadece kolonya ve dezenfektan üretimini değil, başka sektörleri de olumsuz etkiliyor. Kuyumculuk yaptığını söyleyen Ali Özhan Bekar, “Üç boyutlu modelleme yapıyorum. Printerdan çıkan ürünleri yıkamak için bile alkol bulamıyorum şu an. Satıcılar, ‘ne imalatçıda ne üreticide ne de ithalatçıda var’ diyor. Antiseptik almaya kalksak o da yok. Ben malzemeyi neyle yıkayacağım, neyle temizleyeceğim? Marketlerde zaten saf alkol yok, antiseptik diye bir şey koymuşlar. 15 liralık malzemeyi 90 liraya satıyorlar. Fahiş fiyatlara müdahale edileceğini söylüyorlardı ama sanırım bir şey yapmadılar” dedi.

“Bol su ve sabunla ellerini yıkayın”

Medikalcilerde aradığı ürünü bulamayan vatandaşlar, bir umut eczaneleri de deniyor. Eczacı Şefik Güven, “Özellikle sıvı deterjan, dezenfektan olarak kullanılan ürünler, kolonya çok soruluyor ama şu anda elimizde yok. Ama bakanlığın, uzman hekimlerin söylediği ve benim de katıldığım görüş, en sağlıklı sistemin mümkün olduğunca bol su ve sabunla ellerin yıkanmasıdır. Biz eczanemizde de bu yöntemi uyguluyoruz. Hem nefes mesafesi hem de sürekli para alışverişi olduğu için, arkadaşlarımız saatte bir ellerini bol sabunlu suyla yıkıyor” diye konuştu. Güven bir eczacı olarak medikal maske kullanımının da abartılmaması gerektiği uyarısında bulundu: “Devamlı maske takıldığı zaman solunum sistemiyle maskede bir nem ve ıslanma olur. Dolayısıyla herhangi bir enfeksiyon amiliyle karşılaştığında oraya yapışması daha kolaylaşır. Hasta olmayanların maske takmasının pek doğru olmadığını ama hasta olanların da başkalarına bulaştırmamak için maske takmasının gerektiğini düşünüyorum.”

 

VOA