İZTO 1253 üyesine "nefes" aldırdı

Düğün sektörü normalleşme için hükümetten ışık bekliyor

İZTO 1253 üyesine "nefes" aldırdı


İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener:

 - "Düğün organizasyonlarına ne zaman izin verileceği konusunda hükümetimizin bir ışık vermesi lazım. Muhakkak ki gidişata göre ertelenebilir. Buna hepimizin saygısı olmak zorunda. Ama en azından beklenildiği gibi gittiği takdirde bu süreç ne zaman başlar konusunda bir açıklama olursa sektör rahatlar"

 

- "Şu ana kadar bin 253 üyemiz Nefes Kredisi'nden faydalandı. Fiili kullanan üye sayımız 408. Yaklaşık 20 milyon 290 bin lira tutarında kredi fiilen kullandırıldı. İZTO üyelerinin şu anda kullanabileceği limit 150 milyon lira. Bunu gerekirse daha da artıracağız."

 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde gelinlik, beyez eşya, fotoğrafçı gibi bir çok alanı etkileyen düğün sektörünün bütün olarak işlerin açılmasını beklediklerini ifade etti.

 

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demircan'ın yaptığı online toplantıda konuşan Özgener, Kovid-19 sürecinde fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına teşekkür ederek sözlerine başladı.

 

Pandeminin, sağlığın yanında ekonomiyi de ciddi bir şekilde etkilediğini ifade eden Özgener, sorunların çözümünde hızlı çözüm alınmasında katkı sağlayanlara da teşekkür etti.

 

Pazartesi gündeme gelen sorunların çarşamba günü çözüm bulduğunu vurgulayan Özgener, sektörden gelen sorunların büyük bir bölümünü çözüme kavuşturduklarını aktardı.

 

Süreç içinde bütün üyelerle iletişim içinde olduklarını dile getiren Özgener, "İZTO'nun üyesinin yanında olduğunu hissettirmesi lazım. İZTO olarak. Yönetici olarak değil. Bizler geçiciyiz ama İZTO hep var olacak. Whatsapp destek hattı açtık, çağrı merkezlerimizin kapasitesini artırdık. Mart ve nisan aylarında bize 23 bin 94 çağrı ve istek geldi. Bunların yüzde 98,5'ine dönüş yaptık. Bunlar üyelerin odayı yanında hissetmesi için."

 

Kısa çalışma ödeneğinin çok önemli olduğunun altını çizen Özgener, bunun şartlarını yeniden düzenleyerek hayata geçiren Hazine ve Maliye Bakanlığına teşekkür etti.

 

- İZTO üyesi 1253 kişi nefes aldı

 

Sağlık çalışanlarına şükran borcu olduklarına işaret eden Özgener, "İzmir'de İZTO, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası olarak sağlık çalışanları için iki otel tahsis ettik. Evine gitmek istemeyen sağlık çalışanlarımız var. Onlara hepimizin sahip çıkması lazım." dedi.

 

İZTO'nun İstanbul ve Ankara'daki ticaret odalarının ardından Nefes Kredisi kullandırmada 3. sırada yer aldığını belirten Özgener, şunları kaydetti:

 

"Şu ana kadar bin 253 üyemiz Nefes Kredisi'nden faydalandı. Fiili kullanan üye sayımız 408. Yaklaşık 20 milyon 290 bin lira tutarında kredi fiilen kullandırıldı. İZTO üyelerinin şu anda kullanabileceği limit 150 milyon lira. Bunu gerekirse daha da artıracağız. DenizBank'tan ayrılmış 150 milyon liralık bir kredi limiti var."

 

- "Düğün sektörü beklenti içinde"

 

Yeni normalleşmenin ilk adımlarından biri olarak berberlerin, kuaförlerin ve güzellik salonlarının tedbirlerle açıldığını anımsatan Özgener, bu işletme sahiplerinden bazılarının 65 yaş üstü olduğunu dile getirdi.

 

İZTO üyesi yaklaşık 60 berber ve kuaför sahibinin 65 yaşın üstünde olduğuna değinen Özgener, "İki ay kapalı kalmış bir dükkanın ilk açıldığı zaman bu arkadaşlarımız başında durmak istiyor. Bu insanlara izin verilmesi lazım. Belirli günlerde, belirli saatlerde olmak üzere." şeklinde konuştu.

 

Sanayi kısmının çalışmasına devam ettiğini dile getiren Özgener, şunları kaydetti:

 

"Yazın en yoğun sektörlerden bir 'düğün sektörü'. Düğün demek bir çok sektörü de için alıyor. Mobilya, beyaz eşya, fotoğrafçı, gelinlikçi için de geçerli. Gelinlik sektörü özellikle İzmir için çok önemli bir sektör. İzmir bu konuda dünyanın önde gelen şehirlerinden. Bu sektör 15 gün sonra izin verilince bir anda açılacak bir sektör değil. Dolayısıyla düğün organizasyonlarına ne zaman izin verileceği konusunda hükümetimizin bir ışık vermesi lazım. Muhakkak ki gidişata göre ertelenebilir. Buna hepimizin saygısı olmak zorunda. Ama en azından beklenildiği gibi gittiği takdirde bu süreç ne zaman başlar konusunda bir açıklama olursa sektör rahatlar. Bize gelen talepler arasında en yoğun sektör burayı oluşturuyor."

 

İZTO Başkanı Özgener, Otomotiv sektöründe ertelenen talebin Covid-19 sonrası normalleşme ile birlikte harekete geçeceğine inandığını da dile getirdi.

 

- Gelecek sezon "Adnan Süvari Sezonu" olsun

 

Hem Türk hem de İzmir futbolu için Adnan Süvari isminin çok önemli olduğunu belirten Özgener, Süvari'nin teknik direktörlük kariyerinde Avrupa'da yarı final oynayan ilk Türk takımı unvanını alan Göztepe ile 2 Türkiye, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası da kazandığını, A Milli Futbol Takımı'nda da görev yaptığını kaydetti.

 

Böyle önemli bir ismin Süper Lig'te yer alması gerektiğini aktaran Özgener, "Gelecek sezonun Süper Lig'de Adnan Süvari Sezonu'nu olması için çalışacağız. Bu konuyla ilgili her türlü girişimi yapacağım şahsen." dedi.

 

-  "Piyasanın normallere döneceğine benim inancım tam"

 

Dövizdeki hareketliliğe ilişkin ise Özgener, şunları paylaştı:

 

"Türkiye'nin bir kaynak sorunu yaşayacağına kesinlikle inanmıyorum. Kaynak ihtiyacı olduğu anda da bu kaynağı sağlayabileceğini düşünüyorum. Bundan yaklaşık 2 yıl önce de dövizde bir hareketlenme oldu. O dönemi de yaşadık. Bu hareketliliğin de geçici olduğunu, piyasanın normallere döneceğine benim inancım tam.

 

İki yıl önce dövizin yükseldiği zamanlarda faizlerin de çok yükseldiğinden şikayet etmiştik. Şu anda özel bankalarda faizler yüzde 9'un altına indi. Faizlerin bu kadar inmesi ve bankaların krediye bu kadar fonlama yapabilmeleri kaynak sorunu diye bir acil sorun olmadığının göstergesidir. Yurt dışından kaynak sağlanması konusunda da ihtiyaç olduğu takdirde bakanlığın bu sorunu çözeceğine inanıyorum."

 

- Kirada "cirodan pay alınsın" önerisi

 

Kira konusunda bir çok talebin geldiğini söyleyen Özgener, "Kira ödeyen üyemiz geliyor. 'Dükkan kapalı, kirayı ödeyemem' diyor haklı. Mal sahibi de 'Ben kiramı tahsis edemiyorum, benim tek geçim kaynağım bu' diyenler var. Her iki taraf da haklı. Bizim bir çözüm oluşturmamız var. Burada mahsup yoluyla çözebilir miyiz gibi bir düşüncemiz var. Bu bir çok kanaldan bakanlıklara aktarılan konulardan biri. Özellikle alışveriş merkezlerinin kiracılarının ciro bazında kira sistemine geçmesi çok sıklıkla dile getiriliyor. Ciroya göre kira ödenmesi gibi bir yol. İlerleyen günlerde tüm Türkiye'yi ilgilendiren adımlar atılacak gibi görülüyor." bilgisini paylaştı.

 

- Pasaport Dalgakıran'a Marina projesi

 

Pasaport Dalgakıran Projesi’nin kira süresi önümüzdeki yıl bittiğine değinen Özgener, "10 yıllığına kiralanmıştı. Burası SİT alanı içinde olan bir bölgeydi. Sit sorunu ise tam olarak çözülemedi. Burada bir şey yapılamayacağı için ve 1 yıl içinde de olmayacağından geri iade edeceğiz. Tekrar kiralama gibi bir düşüncemiz yok. Bana sorarsanız o bölgede Konak Pier ve Dalgakıran bir bütün olarak değerlendirilerek doğru bir proje olur. Orada bir marinanın da yer alacağı bir projeye destek oluruz. Marina yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili bakanlığa bir başvurusu oldu. Bakanlık bizden de görüş istedi. Biz de bu konuda olumlu görüş verdik. Orada Konak Pier ve Pasaport Dalgakıran'ı eğlence merkezi, restoran ve marinalardan oluşan bir projeyle, bir bütün halinde yaparsak doğru bir proje olur." diye konuştu.

 

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Demircan da, şube olarak kent ekonomisinin nabzını tutan online toplantıların devam edeceği dile getirdi.    

www.sehitlerolmez.com