Japonya, Rusya tutumunu sertleştirdi: Adalarımız yasa dışı bir şekilde işgal edildi

Moskova barış görüşmelerini neden askıya aldı?

Japonya, Rusya tutumunu sertleştirdi: Adalarımız yasa dışı bir şekilde işgal edildi


Japonya, Rusya tutumunu sertleştirdi: Adalarımız yasa dışı bir şekilde işgal edildi 

Ukrayna’nın işgalinin ardından Rusya ile ilişkileri gerginleşen Japonya, 2003 yılından bu yana ilk defa, 1945’ten sonra egemenlik çatışması yaşadığı Kulin Adaları'nın Moskova tarafından “yasa dışı bir şekilde işgal edildiği” değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’nın ülkenin izlediği diplomasi politikasının ana hatlarını ortaya koyan ve her yıl güncellenen “mavi kitapta” 2003 yılından bu yana farklı bir tutum izlenerek, dört takım adadan oluşan Kulin Adaları'nın Rusya tarafından “yasa dışı bir şekilde işgal edildiği” aktarıldı.

Söz konusu kitapta, Japonya’nın ‘Kuzey Toprakları” olarak değerlendirdiği dört takım adanın, 1945 yılında, 2. Dünya Savaşı’nın son günlerinde eski Sovyetler Birliği tarafından yasa dışı bir şekilde işgal edildiği ve daha sonra Moskova tarafından ilhak edildiği bildirildi.

Yine aynı kitapta, iki ülke arasındaki en büyük sorunun bu topraklar üzerinde yaşanan egemenlik tartışması olduğu hatırlatıldı.

Bu topraklar üzerinde 2. Dünya Savaşı sonundan bu yana yaşanan egemenlik tartışması yüzünden iki ülke arasında barış anlaşması hala imzalanamadı.

Bakanlığın yayınladığı kitapta, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Moskova ve Tokyo arasında barış anlaşması imzalanması çalışmalarını da bundan böyle engelleyeceği ifade edildi.

Moskova barış görüşmelerini neden askıya aldı?

Moskova, Japonya’nın Ukrayna'daki savaşla bağlantılı yaptırımlarını gerekçe göstererek, geçen ay ikili barış müzakerelerini askıya almıştı.

Japonya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Batı ülkelerinin Moskova’ya yönelik yaptırımlarına iştirak ediyor.

Rusya, son olarak Japonya ile egemenlik çatışması yaşadığı Kulin Adaları'nda 26 Mart’ta askeri tatbikat düzenlemişti.

Rusya ile Japonya arasındaki Kuril sorunu nedir?

2. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği, Japonya'nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran yaklaşık 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril adalarını 1945'te ilhak etmişti.

İlhakın ardından Japonya tarafından da "Kuzey Bölgeleri" olarak adlandırılan toprak parçası konusundaki yaşanan uyuşmazlık nedeniyle Rusya ile Japonya arasında barış antlaşması imzalanması için 2014 yılından bu yana yapılan görüşmelerde taraflar sonuca ulaşamıyor.

Sovyetler Birliği, işgal ettiği adalarda yaşayan tüm Japon vatandaşlarını sınır dışı etmişti.

Söz konusu toprak parçası, Pasifik Okyanusu'nda bulunan Iturup, Kunaşiri, Şikotan ve Habomai adalarından oluşuyor.

EURO NEWS