Johnson: Yüksek Mahkeme'nin Parlamento'nun askıya alınması konusundaki kararı 'yanlış'
Johnson, ülkedeki tartışmalı bir konuda Yüksek Mahkeme'nin "siyasi bir meselede görüş bildirmesi yanlıştı" dedi.
Brexit - İngiltere Başbakanı Johnson: Yüksek Mahkeme'nin Parlamento'nun askıya alınması konusundaki kararı 'yanlış'
Yüksek Mahkeme tarafından dün "hukuksuz ve geçersiz" ilan edilen bir kararla yeniden toplanan Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada Başbakan Boris Johnson, mahkeme kararını 'yanlış' bulduğunu tekrarladı. Johnson, erken seçime gitme ve hükümete karşı güven oylaması yapma konusunda muhalefete çağrılarını yineledi.
Johnson, Parlamento'nun askıya alınması konusunda dünkü Yüksek Mahkeme kararı konusunda, mahkemeye saygı duyduğunu, ancak karara katılmadığını tekrarladı.
Johnson, ülkedeki tartışmalı bir konuda Yüksek Mahkeme'nin "siyasi bir meselede görüş bildirmesi yanlıştı" dedi.
Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi için gittiği New York'tan dönen Başbakan Johnson, bugün öğlen saatlerinde yeniden toplanan parlamento oturumuna geç katıldı.
Başbakan, muhalefet partileri istediği takdirde hükümete karşı güven oylamasına gidilebileceğini söyledi.
Daha önce kendisinin gündeme getirdiği erken seçim önerisini desteklemedikleri için muhalefeti eleştirerek erken seçim çağrısını da yineledi.
Johnson, İngiltere halkının, muhalefetin iddia ettiği gibi ikinci bir referandum değil, Brexit'in gerçekleşmesini istediğini söyledi.
Daha sonra söz alan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, parlamentoyu askıya alma kararından dolayı Boris Johnson'ı istifa etmeye çağırdı.
Başbakan'ın erken seçim çağrısına ise, "Seçim istiyorsa önce Avrupa Birliği'nden Brexit için erteleme talep etsin, sonra seçime gidelim" dedi.
Parlamento'nun askıya alınması konusunda İskoçya Yüksek Mahkemesi'nde hükümete karşı açılan davanın başını çeken İskoçya Ulusal Partisi (SNP) milletvekili Joanna Cherry, Avam Kamarası'na "bir teneke diktatörden işitilebilecek popülist boş laflarla hitap edildiğini" söyledi.
Parlamento toplandı
Avam Kamarası'nın milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyeleri, Yüksek Mahkeme'nin dünkü kararı ardından bugün yeniden açılan parlamentoda yerlerini aldılar.
Meclis Başkanı John Bercow oturumu açarken Yüksek Mahkeme kararı ile parlamentonun askıya hiç alınmamış sayıldığını, tutanaklara "oturumlara ara verildiği" şeklinde geçeceğini söyledi.
Bugünkü oturumda hükümeti temsilen kabinenin hukuk konularında en yetkili üyesi Geoffrey Cox, muhalefetin art arda gündeme getirdiği sorularla sıkıştırıldı.
Cox, Parlamento'yu askıya alma kararının yanlış olduğunu, Brexit konusunda AB ile bir anlaşma sağlanamadığı takdirde AB'den üç ay daha ek süre istemeye mecbur bırakan yasaya uyacaklarını söyledi.
Cox ayrıca hükümetin "kısa bir süre içinde" parlamentoya genel seçim önergesi getireceğini söyledi.
Daha önce Başbakan Johnson'ın iki erken seçim önergesi parlamentoda reddedilmişti.
'Ölü parlamento'
SNP milletvekili Joanna Cherry, Cox'dan parlamentonun askıya alınması konusunda hükümete nasıl bir hukuki tavsiye verdiğini açıklamasını istedi.
Cox, bu soruya şimdilik, mahkeme kararına uyacaklarını fakat gerek İskoçya gerek İngiltere mahkemelerinde ilk başvurularda hükümetin pozisyonunu destekleyen yargıçlar da bulunduğunu, dolayısıyla bunun hukuken tartışmalı bir konu olduğunu söyleyerek yanıt verdi.
Cox ayrıca muhalefeti bir erken seçim hesaplaşmasından kaçmakla suçlayarak bu parlamentonun "ölü bir parlamento" olduğunu "etik meşruiyeti bulunmadığını" söyledi ve "Çünkü korkaklar" diye konuştu.
Yorumcular hükümetin, Brexit konusunda uzatma alınmadan erken seçime gitmeme tutumunu sürdüren muhalefet partilerini, hükümete güvenmiyorlarsa seçime gitmeyi kabul etmeleri gerektiği noktasından yıpratmaya çalışacağını söylüyorlar.
Anayasal tartışmalar
Meclis oturumunda mahkeme kararı dolayısıyla "yargının bağımsızlığı" "yazılı anayasa gerekliliği" "yargının siyasi kararlara ne ölçüde müdahil olabileceği" gibi başlıklar ayrıntılı tartışmalara konu oldu.
Bazı siyasi yorumcular mahkeme kararının, parlamentoyu referandumda çıkan Brexit kararını geciktirmekle suçlayan Başbakan Boris Johnson'un "halk iradesine karşı parlamento" söylemine güç katabileceğini, bu kez "halk iradesine karşı parlamento ve yargı" tezine sarılabileceği yorumunu yapıyorlar.
Cox'un bugün meclisteki konuşmalarda izlediği hat bu beklentiyi destekler görünüyor.
Johnson'un erken seçim seçeneğini yeniden gündeme getirmesi muhtemel, ama muhalefetteki İşçi Partisi, Liberal Demokratlar, İskoçya Ulusal Partisi, Galler Partisi ve bağımsızlar, Başbakan AB'den Brexit konusunda bir uzatma istemeden önce herhangi bir seçim ilanını desteklemeyeceklerini söylüyorlar.
Normal koşullarda erken seçim teklifinin Avam Kamarası'nın üçte iki çoğunluğunun desteğini alması gerekiyor.
BBC TÜRKÇE