Kaddafi'nin "gözdesi" Sirte, iktidardan düştükten sonra harabeye döndü 

Kardabiye'den IŞİD'e, Kaddafi'nin iktidara çıkışından düşüşüne…

Kaddafi'nin "gözdesi" Sirte, iktidardan düştükten sonra harabeye döndü 


Sirte'nin sembolik anlamı… Kardabiye'den IŞİD'e, Kaddafi'nin iktidara çıkışından düşüşüne…

Sirte 1915 yılında İtalyan istilacıların yenilgisine tanık oldu. Albay Muammer Kaddafi'nin uzun yönetimi sırasında gözde şehirdi. Kaddafi'nin düşüşüne tanıklık etti. Aynı şekilde Libya'daki IŞİD örgütünün "başkenti" olarak bilindi

Sirte kenti (Trablus'un 450 kilometre doğusunda), önümüzdeki haftanın başında Abdulhamid Dibeybe hükümetinin güven oylamasının yapılması için Libya milletvekillerinin toplantısına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Milletvekilleri arasındaki büyük görüş ayrılıklarının ışığında hükümetin onay alması garanti gibi görünmüyor. Ancak Libyalıların büyük bölümü için Sirte'nin sembolik bir anlamı olması göz önüne alındığında bu şehirde sadece Temsilciler Meclisi'nin bir oturumunun yapılacak olması bile bir başarı sayılacak.

Sirte 1915 yılında İtalyan istilacıların yenilgisine tanık oldu. Albay Muammer Kaddafi'nin uzun yönetimi sırasında gözde şehirdi. Kaddafi'nin düşüşüne tanıklık etti. Aynı şekilde Libya'daki IŞİD örgütünün "başkenti" olarak bilindi.

Ayrıca şehir Mısırlıların geçen yıl Libya savaşı sırasında çizdikleri "kırmızı çizginin" de bir parçasıydı.

Sirte 1

Sirte'de pazartesi günü yapılması beklenen Libya milletvekillerinin toplantısı, 1915 yılında meydana gelen "Kardabiye Savaşı"nın yıl dönümünün yaklaşmasıyla birlikte gerçekleşecek.

Sirte'nin yakınlarındaki  Kardabiye, 1915 yılının nisan ayında Libyalı mücahitler ile İtalyan ordusu arasında belirleyici bir savaşa sahne olmuştu.

General Miani liderliğindeki İtalyanlar Sebha ve Merzuk gibi kovuldukları şehirleri geri almak için Güney Libya'daki Fizan bölgesine doğru ilerlemek üzere harekete geçtiler.

İtalyanlar Sirte Savaşı'nda yalnız değillerdi. Yanlarında Habeşistan (günümüzdeki adıyla Etiyopya) ve Eritre'den askerler getirdiler.

Ayrıca İtalyanlarla (geçici de olsa) ittifak kurmaya karar veren Mısrata, Tarhuna ve diğer Libya bölgelerinden yerli savaşçılar tarafından da desteklendiler.

Ancak General Miani'nin güney Sirte'den Fizan'a doğru ilerleyişi başarılı olamadı. 29 Nisan 1915 yılında Libyalılar ve İtalyan kuvvetleri arasında Kardabiye Savaşı yapıldı.

Bu savaşlar İtalyanlar için büyük bir hezimetle sonuçlandı. İtalyanlar geri çekilmek zorunda kaldılar ve mevzileri de bir bir Libyalıların ellerine geçti.

Ancak sahildeki diğer bölgelerin yanı sıra başkent Trablus, İtalyanların kontrolünde kalmaya devam etti.

Kardabiye hazimetine rağmen İtalyanlar, özellikle Roma'da Mussolini'nin iktidara gelmesinin ardından bir kez daha geri geldiler.

Mussolini, kampanyasını 1931 yılında Libyalı mücahitlerin lideri Ömer el-Muhtar'ı idam ederek taçlandırdı.


Sirte 2

Sirte, Albay Muammer Kaddafi'nin, 1969 yılının eylül ayında gerçekleştirdiği Fatih darbesinden 2011 yılının ekim ayında devrilmesine kadar geçen uzun iktidar yıllarında gözde şehriydi.

Kaddafi, kabilesinin kalesi sayılan Sirte'yi Libya kıyısındaki küçük ve değeri düşük bir kasabadan, çok sayıda devlet idaresini içeren ve Trablus'tan sonra ülkenin ikinci başkenti ve bazen de ondan önce gelerek başkent rolünü oynayan muazzam bir şehre dönüştürdü.

Libya Parlamentosu 1980'lerin sonunda Trablus'tan taşındıktan sonra buraya kuruldu. Kaddafi 1999 yılının eylül ayında ünlü Vagadugu Salonu'nda Afrika Birliği'nin kurulduğunu duyurdu (Afrika Birliği Örgütü'nün -AfB- ardılı olarak).

Ayrıca Kaddafi, "Afrika Birleşik Devletleri" kurulmasını ve Sirte'nin idari merkez olmasını planlıyordu. Sirte 2010 Arap Birliği Zirvesi de dahil olmak üzere bir dizi toplantı ve konferansa ev sahipliği yaptı.


Ancak Kaddafi dönemi, Sirte'nin büyük şehirlerin konumuna yükselme çağı olduğu gibi 2011 yılında iktidarın devrilmesinin, özellikle şehir son nefesine kadar Kaddafi'nin yanında savaştığı için yıkıldığının ve tekrar arka plana atılmaya başlandığının duyurusu niteliğindeydi.

Kaddafi'ye karşı ayaklanma 17 Şubat 2011'de başladı. Ancak Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ülkelerinden ayaklanmaya destek verilmesine rağmen Kaddafi rejimi ancak aynı yılın  ekim ayında devrilebildi.

Kaddafi, eylül ayında muhaliflerinin eline düşmeden kısa bir süre önce Trablus'taki sıkı güvenlik önlemleri ile korunan Bab ül-Aziziye'den kaçarak kabilesinin kalesi sayılan Sirte'ye sığındı.

Ancak 20 Ekim'de Sirte'nin büyük bir kısmını yok eden batı hava koruması altında Kaddafi'nin muhalifleri, destekçilerinin korunduğu son mahallelere (2 numaralı mahalle) girmeyi başardılar.

Bu sırada Libya lideri tekrar kaçmaya çalıştı ancak konvoyu hava saldırılarına maruz kaldı ve önü kesildi.

Bu hava saldırıları muhaliflerin onu saklandığı kanalın içerisinden çıkararak tutuklamasını sağladı. Muhalifler oğlu Mutassım ile birlikte kendisine işkence yaptı ve öldürdü.

Daha sonra cesetlerini Mısrata şehrine getirdiler ve bilinmeyen bir bölgede defnedilmeden önce halkın karşısında sergilediler.


Sirte 3

IŞİD ve Ensar eş-Şeriat gibi diğer aşırılık yanlısı örgütler ülkede kendilerine yer edinmek için 2011 yılında, Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından Libya'nın içinde bulunduğu kaostan faydalandı.

Ülkenin doğusunda bulunan Derne şehri, daha sonra Suriye çatışması ile kendi aralarında bölünen bu grupların kalelerinden biriydi.

Bir kısmı el-Kaide'yi desteklerken, diğer bir kısmı da IŞİD'i destekledi. Ancak Derne'de zafer el-Kaide'nindi.

Buna karşılık IŞİD en az Derne kadar önemli bir yeri ele geçirdi. IŞİD, 2014 yılında Libya'nın bazı bölgelerine yayıldıktan sonra 2015 yılında Sirte şehrine girmeyi başardı.

Çok geçmeden burası Libya'daki IŞİD'ın başkenti oldu. Örgüt Sirte'de İslami öğretilere ilişkin katı yorumlarına göre hareket eden şeriat mahkemeleri kurdu.

Kendisine muhalefet eden ya da mahkemeleri tarafından yargılanan birçok Libyalıyı idam etti. Bununla birlikte kameralar karşısında Mısır ve Etiyopyalı Kıpti vatandaşlarına yönelik korkunç katliamları sadece Libya, Mısır ve Etiyopya'da değil, tüm dünyada bir öfke dalgasına yol açtı.

IŞİD'in Sirte gibi büyük bir şehri ele geçirmesi, şehrin Libya sahilindeki stratejik konumu ve Güney Avrupa sahillerine yakın oluşu Avrupalıların endişesini artırdı.

Zira Avrupalılar IŞİD'in Suriye'deki karargahından düzenlediği saldırılardan (2015 Paris Saldırıları ve 2016 Brüksel Saldırıları) etkilenmeye başlamışlardı.

Libya'daki IŞİD örgütünün başkentine ilişkin Batı'nın endişesinin bir sonucu olarak ABD ve bazı Avrupalı ülkeler, örgütü Sirte'den çıkarmak için Libyalıların önderliğinde geniş bir kampanya başlattılar.

2016 yılının mayıs ayında şehri IŞİD'ın elinden kurtarmak için "El-Bunyan el-Mersus Operasyonu" başlatıldı. Özellikle 2011'de Kaddafi'yi devirmek için yapılan savaşın tekrarı niteliğinde olan bu mücadeleye Sirte'nin batısındaki Mısrata'dan savaşçılar da dahil edildi.

"El-Bunyan el-Mersus" savaşçıları Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin bir kısmını teşkilatlandırdı.

Ancak ABD'nin savaş uçakları ile en az 495 hava saldırısı yapmasına, savaş gemilerinin hava saldırılarına destek vermesine ve savaşçıların ilerleyişini koordine etmek için karada özel kuvvetlerin yer almasına rağmen Sirte'yi geri almak kolay olmadı.

IŞİD kalesini savunmaya devam etti ve unsurları, savaşçıları ağır kayba uğratarak sokak savaşlarına girdi. IŞİD'ın Sirte'deki ölesiye verdiği mücadele ele geçirdiği bölgeleri kolay kolay bırakmayacağını da gösterdi.

Tıpkı Musul ve Rakka'nın yanı sıra örgütün 2019 yılında Suriye'nin doğusunda kalan Deyrizor kırsalındaki son kalesi el-Baguz'da da yaptığı gibi.


Sert çarpışmalardan aylar sonra Sirte'yi IŞİD'den temizleme operasyonu 2016 yılının aralık ayında sona erdi.

IŞİD, Sirte'de yüzlerce savaşçısını kaybetti. ABD ordusunun tahminlerine göre bu syı 800-900 arasında. Libya yerel tahminlerine göre ise 2000-2500 civarında.

Ölenler Libya'daki IŞİD'ın vurucu gücünü oluşturuyordu. Bu gücün yok edilmesi IŞİD'ın ülkede ve çevresinde oluşturduğu tehdidin büyük ölçüde azalmasını sağladı.

Sirte'den kaçmayı başaran bazı IŞİD unsurları şehrin güneyindeki çölde ABD uçakları tarafından takip edildi.

ABD, 2017 yılının ocak ayında Sirte'nin güneyinde bir IŞİD kampını bombaladı. Saldırı sonucu yaklaşık 90 IŞİD unsuru öldürüldü.


Sirte 4

2020 yılında Sirte bir kez daha neredeyse savaş alanına dönüştü. 2020 yılının baharında UMH güçleri, Türkiye'nin desteğiyle ülkenin batısında savaşın gidişatını değiştirmeyi başardı.

Bunun sonucunda Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçleri, Trablus'un kapılarından ve tüm Batı Libya bölgesinden geri çekilmek zorunda kaldı.

Hafter güçleri kıyıdaki Sirte ve ülkenin merkezinde bulunan Cufra'ya doğru doğuya çekildi. UMH güçlerinin kendilerini ülkenin doğusuna kadar takip etme tehdidi devam ediyordu.

Nitekim öyle de oldu. UMH güçleri, özellikle de Mısrata şehrinden gelenler, doğuya doğru ilerlediler ve Sirte'nin etrafındaki bölgelerin kontrolünü ele geçirdiler.

Ancak savaş uçakları saldırılar düzenledi ve ilerlemelerini engelledi. Bu uçakların Rusya merkezli Wagner Grubu için çalışan paralı askerlere ait olduğu ve Hafter'in saflarında savaştığı iddia ediliyor.

Ancak Hafter ordusunun sözcüsü, saflarında paralı askerlerin olduğunu defalarca kez reddetti. Buna karşılık ABD'nin Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM), Sirte ve Cufra'da "Wagner Gruba ait paralı askerlerin" olduğunu vurgulayarak ellerinde Libya'daki operasyonlarında kullandıkları MİG ve Suhoy savaş uçakları olduğunu öne sürüyor.


Bu iki şehirde Rus paralı askerleri olsun ya da olmasın yeni Sirte savaşını durduran şey Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Sirte'den Cufra'ya kadar çizdiği "kırmızı hat" oldu.

Sisi bu çizginin geçilmesinin Mısır'ın ulusal güvenliğine tehdit sayılacağını ve bunun Mısır'ın Libya'ya askeri bir müdahalede bulunmasını gerektireceğini söylemişti. 2020 yılının sonbaharında Libya'daki çatışma tarafları ateşkes ilan etti.

Bunun ardından Sirte, ülkenin batısında UMH'yi ve doğusunda LUO'yu destekleyen Libya ordusunun askeri komitelerinin toplantılarına tanık oldu.

Bu sırada ABD Sirte'yi silahlardan arındırılmış bir şehre dönüştürmek ve iktidar için çatışan Libya taraflarının rızasını almış bir güvenlik gücü konuşlandırılması için çaba gösterdi.


Mısır'ın "kırmızı çizgisi", Libyalıların askeri çatışmalarını durdurup tekrar müzakere masasına dönmesine yardımcı oldu.

En nihayetinde de bir başkan ve iki yardımcısından oluşan bir Başkanlık Konseyi ve yeni bir hükümet olmak üzere yeni bir yürütme otoritesi seçildi.

Sirte, bu kez ülkeyi yeni bir askeri savaşa sürüklenmekten korumaya yardımcı olabilecek bir siyasi savaş arenasına dönüşecek.

Sirte'deki görüşmelerin Kaddafi'nin istediği gibi şehre eski "gözde" konumunu yeniden kazandırıp kazandırmayacağı ise henüz bilinmiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

The Independentturkish