Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri "Sığınak İstiyoruz" kampanyasını başlatıyor

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Hakkında

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri "Sığınak İstiyoruz" kampanyasını başlatıyor


Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri "Sığınak İstiyoruz" kampanyasını başlatıyor

 

Kadına yönelik şiddet alanında mücadele eden Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemli araçları olan da(ya)nışma merkezleri ve sığınakların Türkiye’deki durumuna dikkat çeken bir kampanya başlatıyor. Hem sayısal hem nitelik olarak kadınların ihtiyaçlarına yanıt vermekten uzakta olduklarının altını çizerek yetkilileri yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyor.

Kadın sığınakları şiddete maruz kalan kadınların varsa çocuklarıyla birlikte kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız yaşamlar kurabilmeleri için ihtiyaç duydukları psikolojik, sosyal, hukuki vb destekleri alabilecekleri ve şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışma kurabilecekleri yerlerdir. 83 milyon nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu Türkiye’de sadece 148 sığınak bulunuyor. Bu sığınakların toplam kapasitesi ise 3 bin 576. Sığınaklarda kadınları güçlendirici, şiddetten uzaklaşabilmeleri için onları güçlendirecek çalışma yapılmıyor.

Kampanya, Kasım ayında, bu yıl 23. defa düzenlenecek Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı ile son bulacak. Kasım ayına kadar Türkiye’de şiddetle mücadeleye odaklanan bir izleme çalışması yapılacak ve bulguları Kurultay’da paylaşılacak.

Kampanyada Türkiye’de sığınakların durumuna dikkat çekmek ve Bakanlık ve belediyelere sığınak açma ve sığınaklarda nitelikli çalışma yürütme sorumluluklarını hatırlatarak kadınların nitelikli sosyal desteklere erişebilir hale gelmesi hedefleniyor.

 

Kampanyanın çerçeve metnine buradan ulaşabilirsiniz.

 

İletişim ve bilgi için: [email protected]

http://www.siginaksizbirdunya.org/tr/

 

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Hakkında

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki deneyimleri paylaşmak, ortak politikalar saptamak, örgütler ve kurumlar arasında kalıcı bir iletişim ağı kurmak amacıyla oluşturulmuş bir platformdur. Birincisi, 1998 yılında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Türkiye’nin dört bir yanından kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadınlara yaptığı çağrıyla 25 Kasım “Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Son” günü bağlamında İstanbul’da “Kadın Sığınakları I.  Kurultayı” adı altında düzenlendi. 2002’de düzenlenen 5. Kurultay’da ise ‘Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı” ismini aldı. Yıllar içerisinde değişen ihtiyaçlara göre içeriğini ve tartışma yöntemlerini değiştiren Kurultay, 1998 yılından itibaren her yıl farklı bir ilde düzenlenmeye devam etmektedir.   

 

Kurultay, düzenlenmeye başladığı tarihten itibaren, kadına yönelik şiddettin önlenmesinin ancak sürekli ve örgütlü bir mücadeleyle mümkün olduğunun bilinciyle örgütlenen Türkiye Kadın Hareketi’nin erkek şiddetine karşı yürüttüğü mücadelenin en geniş platformlarından biri ve bu mücadelede feminist ilke ve yöntemlerin savunucusudur. Erkek şiddetiyle mücadelede biriken deneyimlerin paylaşılmasına, dayanışma merkezi ve sığınak çalışmasında karşılaşılan güçlüklere karşı çözümler üretilmesine, bu alanda kamu kurumlarında, belediyelerde, kadın örgütlerinde çalışan, politika üreten kadınların birbirini tanımasına ve iş birliği yapmalarına imkân sağlar.

 

Kurutay Bileşenleri*: Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM), Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Aydın Söke Kadın Sığınma Derneği, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD), Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma (BEKEV), Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER), Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği, Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD), Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Günebakan Kadın Derneği, İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği / ÇEKEV, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Zamanı Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Koza Kadın Derneği, Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği, Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD), Mimoza Kadın Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Muğla Emek Benim Kadın Derneği, Rosa Kadın Derneği, Star Kadın Derneği, Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği (UGKDD), Urla Kadın Dayanışma Derneği (URKAD), Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği

* Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni olan Adıyaman Kadın Yaşam Derneği, Ceren Kadın Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Muş Kadın Çatısı Derneği, Muş Kadın Derneği, Selis Kadın Derneği ve Van Kadın Derneği’nin faaliyetine 22 Kasım 2016 tarihli Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK/677) son verildiğinden bu örgütler listede yer alamamaktadır.