Kaftancıoğlu’na verilen ceza Yargı Reformu’na inandırıcılığı zedeledi

Yargı Reformu’nda ilk paketin özellikle düşünce ve ifade özgürlüğünü güvenceye alacak düzenlemeler içereceği sözlerinden saatler sonra

Kaftancıoğlu’na verilen ceza Yargı Reformu’na inandırıcılığı zedeledi


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, Yargı Reformu’nda ilk paketin özellikle düşünce ve ifade özgürlüğünü güvenceye alacak düzenlemeler içereceği sözlerinden saatler sonra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı gün ortaya çıkan bu iki tabloyu değerlendiren CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi temsilcilerine göre yargı reformu hukuka makyajdan öteye geçemez.

ANKARA – Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi hakkında son yaptığı açıklamada, “Yargı reformunun ilk paketi, düşünce ve ifade özgürlüğünü daha da güvence altına alıcı, tutuklamalardaki keyfiliği, uygulamalardaki farklılığı ortadan kaldıran düzenlemeler içeriyor” dedi. Adalet Bakanı Gül’ün açıklamalarından saatler sonra CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 2012-2017 yılları arasındaki yaptığı Twitter paylaşımları gerekçesiyle 5 ayrı suçtan 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kaftancıoğlu’nun yaptığı paylaşımlar, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçları kapsamında değerlendirildi. CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi temsilcileri Yargı Reformu’nun konuşulduğu bir süreçte gelen bu cezaya tepki gösterdi.

 

CHP’Lİ ERKEK: ORTADA BİR YARGI REFORMU YOK

Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandıktan sonra daha geniş bir yargı paketi çıkarılması için diğer siyasi partilerin de katıldığı bir çalışmanın yürütücüleri arasında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasının siyasi olduğunu işaret etti. Türkiye’de adalete, yargıya ve hukuka olan güvenin temelden sarsıldığını ve Yeni Yargı Reformu’yla hukuka makyaj yapılmaya çalışıldığını savunan Erkek, şöyle konuştu:
“Baskı rejimini kuvvetlendirmek ve muhalefeti sindirmek için Türkiye’de yargı bugün silah olarak kullanılıyor. Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerini bir siyasi parti genel başkanının belirlediği bir sistemde yargı reformundan bahsetmek mümkün değil. Kuvvetler ayrılığı sağlanmadıkça, yargıç güvencesi oluşturulmadıkça bir reformdan bahsedilemez. Dolayısıyla ortada bir reform yok; çünkü Anayasa değişikliği söz konusu değil. İktidar bu yolla zedelenen adalet sistemine makyaj yapıyor. Canan Kaftancıoğlu’na verilen ceza da bunun somut kanıtıdır.”

‘YIRTIK KUMAŞ DİKİŞ TUTMAZ’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, Yeni yargı Reformu’nu ‘yırtık kumaş dikiş tutmaz’ sözleri ile değerlendirdi. Adalet Bakanı Gül’ün ‘ifade özgürlüğü’ vurgusundan 5-6 sonra Kaftancıoğlu’nun düşüncelerinden dolayı cezalandırıldığına dikkat çeken Özel, “Aynı anlarda Sayın Bakan ile mahkeme heyeti farklı yöntemler ile tarihe birer şerh düştüler. 17 yıllık AK Parti iktidarında bir bakan hala düşünce özgürlüğünün teminatından bahsediyor. Bir kadın 140 karaktere sığdırdığı düşüncesi karşılığında 9 yıl 8 ay alıyor. Üstelik şiir okuduğu için de cezada indirime gidilmiyor. Kuvvetler ayrılığının olmadığı, hakim ve savcıların Saray tahakkümü altında olduğu bir yerde yargı reformu adıyla yargıya makyaj yapılıyor” diye konuştu.

’37’İNCİ AĞIR CEZA SARAY’IN İSTANBUL’DAKİ GİYOTİNİDİR’

CHP’li Özgür Özel, 37’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Saray’ın İstanbul’daki giyotini olduğunu iddia ederek şöyle konuştu:
“Orada hukuk çerçevesinde bir yargılamadan ziyade Saray’ın verdiği kararı uygulama telaşı var. İlk duruşmada bu durumu bitirmeye çalıştılar. Ama tepkilerden dolayı attılar. Gazetecilerin duruşmaları için 6 ay sonraya gün verenler, Kaftancıoğlu davasında adli yıl açılışının 6’ıncı gününe gün verdiler.”

HDP: KARARI TANIMIYORUZ

CHP’nin muhalefet partilerini buluşturduğu ‘Yargı Reformu Yasa Teklifi’ çalışmalarında bulunan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Kaftancıoğlu’nun yargılanmasını hukuk skandalı olarak değerlendirdi. Son yıllarda artan ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkının her defasında ihlal edildiğini savunan Oluç, “Canan Kaftancıoğlu ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. Bu yüzden bir insanın yargılanması evrensel hukuk ilkelerine ve evrensel hak ve özgürlüklere aykırıdır. Karar siyasidir” dedi. Yeni Yargı Reformu’nun konuşulduğu bir dönemde bu cezanın kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Oluç, “Daha önce Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’e düşüncelerinden ve paylaşımlarından dolayı ceza veren mahkeme başkanının şimdi de Kaftancıoğlu’na ceza vermesi bu mahkemenin bağımlı ve taraflı bir mahkeme olduğunu gösteriyor. Dolasıyla kararı tanımıyoruz” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ: YARGI REFORMUNDAN UMUTSUZUZ

Eski Ağır Ceza Hakimi, İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi de, Canan Kaftancıoğlu’na isnat edilen suçların cezai müeyyideyi gerektiren suçlar olmadığını söyledi. 31 Mart sürecinde Millet İttifakı’nın İstanbul’daki başarısının cezalandırıldığını ifade eden Bahşi, “Canan Kaftancıoğlu bir siyasi partinin il başkanı. Dolayısıyla yaptığı paylaşımlar ve fikirleri ağır eleştiri kapsamına girer ki; o da ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilir. Kararın kabul edilebilir bir tarafı yok” diye konuştu. Bahşi, Kaftancıoğlu örneğinde olduğu gibi AK Parti’nin siyasi sicili dikkate alındığında Yeni Yargı Reformu’nun kapsayıcılığından ve uygulanabilirliğinden umudu olmadığını söyledi.

CİHANGİR İSLAM: SİYASİ İKİYÜZLÜLÜK

Yargı Reformu çalışmalarında olan Saadet Partisi’nin İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Yeni Yargı Reformu hakkında yaptığı açıklamadan saatler sonra Canan Kaftancıoğlu’nun 9 yıl cezaya çarptırılmasına dikkat çekti. İslam, bu durumu siyasi ikiyüzlülük olarak değerlendirdi. Siyasi iktidarın Yargı Reformu söylemleri ile güven tesis etmeye çalıştığı dönemde yıllar önce atılan tweet gerekçe gösterilerek ceza verilmesinin çelişkili olduğunu belirten İslam şöyle konuştu:
“İlkesel olarak hiçbir tweet beyanının suç kabul edilmesinden yana değilim. İçinde hakaret taşıyan unsurlar varsa ancak tazminat söz konusu olmalıdır. Bir yandan yargı reformu diyorsunuz, bir yandan düşünceyi cezalandırma yoluna gidiyorsunuz. Selahattin Demirtaş yargılaması da dahil olmak üzere siyasi iktidarın yargı üzerindeki vesayeti ve tahakkümü var. Canan Kaftancıoğlu’na ve CHP’ye geçmiş olsun. Muhalefet demokrasi tesis etmek için mücadele etmeye devam edecek.”

 

Müzeyyen Yüce  [email protected]

GAZETE DUVAR