Kahramanmaraş depremi: 14 bin 351 kişi hayatını kaybetti

Uluslararası yardımlar

Kahramanmaraş depremi: 14 bin 351 kişi hayatını kaybetti


Kahramanmaraş depremi: 14 bin 351 kişi hayatını kaybetti

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 14 bin 351'e yükseldi.

Deprem bölgelerinden Gaziantep'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre büyüklüklükleri Pazarcık'ta 7,7 ve Elbistan'da 7,6 olarak ölçülen ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerde yaralananların sayısı ise 63 bin 794'e yükseldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yaptığı son açıklamada da Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde depremzedelerin barınması için 50.818 çadırının kurulduğu belirtildi.

AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personel sayısı ile beraber bölgede görev yapan toplam personel sayısı 113 bin 201'e ulaştı.

AFAD, Şanlıurfa'daki arama kurtarma çalışmalarının da sona erdiğini duyurdu.

Yurt dışından gelen arama kurtarma personeli sayısı da 5 bin 709'a ulaştı.

Erdoğan deprem bölgesinde: "TBMM'de bugün yapılacak oylamayla OHAL yürürlüğe girmiş olacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün deprem bölgesinde Kahramanmaraş'la başladığı ziyaretlerin ardından bugün de Gaziantep'e gitti.

Depremden etkilenenlere yapılacak yardım konusunda Erdoğan, “Yapılacak olan hasar tespitiyle birlikte su anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz” dedi.

Erdoğan, "Hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere yapmak. Süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, halkım asla prim vermeyecektir" diye konuştu.

Erdoğan TBMM'de bugün yapılacak oylamayla OHAL'in yürürlüğe girmiş olacağını belirtti.

Erdoğan, OHAL'in ilanıyla ilgili olarak, "Türkiye'de bu süreci istismar eden tefeci ve fitne gruplarına müdahale imkanını devlete vermiş olacak." dedi.

Uluslararası yardımlar

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından çok sayıda ülkeden Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri ve yardım gelmeye başladı.

İsrail'den yola çıkan 'Zeytin Dalları' adlı insani yardım ekibi Adana’ya ulaştı ve ilk değerlendirmelerinin ardından kurtarma operasyonlarına başlamak üzere deprem bölgelerine doğru hareket etti.

Yardım ekibi İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Ulusal Kurtarma Bölümü Başkanı Golan Vach tarafından koordine ediliyor.

İsrail Büyükelçiliği'nin açıklamasında "öncü ekip bölgeye ulaştıktan sonra 7 Şubat sabahı afet sonrası müdahale konusunda deneyimli 167 kişilik asli ekibin, arama kurtarma köpekleri, 16 ton acil yardım malzemesi ve teknik ekipman ile bölgeye ulaştığı" belirtildi.

Hindistan'ın gönderdiği ilk uçak da Adana'ya indi.

Avrupa Birliği (AB), 19 üye ülkeden 30'dan fazla arama kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye'ye gitmek için seferber edildiğini söyledi. Bu ekiplerde 1200'den fazla kurtarma personeli ve 70 arama köpeği bulunuyor.

harita deprem

Bir AB sözcüsü 11 ekibin bölgeye ulaştığını, diğerlerinin de yolda olduğunu belirtti.

AB'den destek gönderen ülkeler Lenarcic Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Belçika, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ ve Arnavutluk.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yardım malzemesi ve arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra Suriye ve Türkiye'ye 100 milyon dolar yardım göndereceğini açıkladı.

Çin, ilk kurtarma ekiplerinin Salı günü Türkiye'de çalışmaya başladığını ve ülkeye 5,9 milyon dolarlık acil yardım desteği verileceğini söyledi.

Japonya'dan 18 kişilik arama kurtarma ekibi Salı sabahı Türkiye'ye ulaştı.

BBC TÜRKÇE