Kahramanmaraş depremi: 19 bin 388 kişi hayatını kaybetti, 77 bin 711 kişi yaralandı

Erdoğan deprem bölgesinde

Kahramanmaraş depremi: 19 bin 388 kişi hayatını kaybetti, 77 bin 711 kişi yaralandı




Kahramanmaraş depremi: 19 bin 388 kişi hayatını kaybetti, 77 bin 711 kişi yaralandı

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 19 bin 388'e yükseldi.

Büyüklükleri Pazarcık'ta 7,7 ve Elbistan'da 7,6 olarak ölçülen ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerde yaralananların sayısı ise 77 bini aştı.

Böylece, 17 bin kişinin hayatını kaybettiği 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'ndeki kayıp sayısı aşıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü konuşmasında depremden etkilenen 10 ilde yurt dışından gelen ekiplerle birlikte 141 bini aşkın personelin görev yaptığını açıkladı.

Bu kişilerin arasında arama kurtarma görevlilerinin yanı sıra yardım görevlileri de bulunuyor.

Yurt dışından gelen arama kurtarma personeli sayısı da 6 bin 810'a ulaştı.

Erdoğan, Osmaniye'de yaptığı açıklamada 6 bin 444 binanın yıkıldığını açıklamıştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yaptığı son açıklamada da Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde depremzedelerin barınması için yaklaşık 100 bin çadırın kurulduğu belirtildi.

AFAD, 10 Şubat saat 15:30 itibarıyla 81 bin 415 depremzedenin diğer illere tahliye edildiğini duyurdu.

Şanlıurfa ve Kilis'te arama kurtarma çalışmaları sona erdi.

Erdoğan deprem bölgesinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Osmaniye ziyaretlerinin ardından bugün de Malatya'da açıklamalarda bulundu.

Depremden etkilenenlere yapılacak yardımlar konusunda Erdoğan, "Konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız" dedi.

Süpermarketlerde "yağmalar" olduğunu da söyleyen Erdoğan, "Market sahiplerine müracaat etseler. O market sahibi zaten onlara verir. Şu anda yardım bölgesine TIR’lar geliyor mu? Geliyor. Bu millet cefakar, vefakar. Her şeyden önce Müslümanız, bir ekmeği paylaşmasını da biliriz. Hiç kimseyi aç açıkta bırakmayacağız" dedi. 

Erdoğan daha önceki açıklamalarında, “Yapılacak olan hasar tespitiyle birlikte su anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz” dedi.

Erdoğan, "Hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere yapmak. Süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, halkım asla prim vermeyecektir" diye konuştu.

TBMM'de dün yapılan oylamayla OHAL kabul edildi.

Erdoğan, OHAL'in ilanıyla ilgili olarak, "Türkiye'de bu süreci istismar eden tefeci ve fitne gruplarına müdahale imkanını devlete vermiş olacak." dedi.

Uluslararası yardımlar

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından çok sayıda ülkeden Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri ve yardım geldi.

Avrupa Birliği (AB), 20 AB ülkesinin yanı sıra Arnavutluk ve Karadağ'ın ülkeden arama kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye'ye gitmek için seferber edildiğini söyledi.

Toplamda 1400'den fazla kurtarma personeli ve 100 arama köpeği Türkiye'ye gönderildi.

AB ayrıca Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere uluslararası toplumdan yardım toplamak için Mart ayında bir konferans düzenleneceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil sağlık ekiplerinin depremden etkilenen kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için etkinleştirildiğini söyledi.

9 Şubat itibariyle 37 ton arama kurtarma ekipmanı taşıyan bir uçak Türkiye'ye yola çıktı. Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye ve Suriye'ye gidecek malzemelerin toplam 100 bin kişiye ulaştırılacağı ve 120 bin acil tıbbi müdahalede kullanılabileceği açıklandı.

BBC TÜRKÇE