Kahramanmaraş depremi: 3 bin 703 kişi hayatını kaybetti, 22 binden fazla yaralı var
Fatma Şahin: 60 bin nüfuslu ilçenin yarısından çoğu yok
Kahramanmaraş depremi: 3 bin 703 kişi hayatını kaybetti, 22 binden fazla yaralı var
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3703'e yükseldi. 6 Şubat'ta Pazarcık'ta 7,7 ve Elbistan'da 7,6 büyüklüklerindeki meydana gelen, birçok ili etkileyen depremlerde yaralananların sayısı 22 bini geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremlerden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edildiğini açıkladı.
Depremlerle ilgili son bilgilendirmesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu sabah itibarıyla artçı deprem sayısının 312 olduğunu, şimdiye kadar enkazdan 8 binden fazla kişinin kurtarıldığını belirtti ve şöyle devam etti:
"Tüm illerde toplam 12 bin 181 arama kurtarma ekibimiz var. Vinç ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili çok ciddi yol alınmıştır. 500'ü geçti diye biliyoruz, tamamı sahada. Bu sabah itibarıyla hava araçlarını kullanma şansımız arttı.
"4 bin 191 iş makinesi sahada. Özellikle Adana Havalimanı lojistik üssü haline dönmüş durumda. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman'a sevk ediyoruz. Hava şartları bozmazsa ilave ekipleri sahaya göndereceğiz.
"14 ülkeden 3 bin 294 personel geldi. İlgili yerlere sevk aşamasında. Barınmada tüm Türkiye çapında çadırlarımız ve battaniye, yatak, mutfak setleri, yastık-çarşaf setleri sahaya iletilmeye çalışılmakta. Tipiden dolayı yolların yoğun şekilde kapanıyor olmasından kaynaklı, havayolu aracılığıyla ihtiyaçların intikalini önceliklemiş durumdayız."
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da depremlerde şimdiye kadar 5 bin 575 bina yıkıldığını, yıkıldığı ihbarı yapılan bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu söyledi.
Tatar'ın verdiği bilgiye göre 10 gemi İskenderun Limanı'ndan yaralıları hastanelere sevk ediyor. 85 araç kent ve ilçe merkezlerinde beslenme hizmeti veriyor.
Bakan Kurum: 'Depremden doğrudan 13 buçuk milyon kişi etkilendi'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te açıklamalarda bulundu.
Bakan Kurum, 10 ilde 13 buçuk milyon kişinin felaketten doğrudan etkilendiğini belirterek, "Bu son 1 asırda yaşadığımız en büyük deprem felaketidir" ifadelerini kullandı
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: 60 bin nüfuslu ilçenin yarısından çoğu yok
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube programında yaptığı açıklamada, “Şehrin yarısından çoğu evine giremiyor. 1 milyon kişidir” dedi ve şehirde kamusal alanların depremzedeler için açıldığını söyledi.
Şehre doğalgaz verilemediğini söyleyen Şahin, en acil ihtiyaçlarını ekmek ve battaniye olarak sıraladı.
Şahin'in Islahiye ilçesinden bahsederken “İlçenin yarısından çoğu yok” ifadelerini kullanması, sosyal medyada da gündem oldu.
Şahin ve Özdemir arasında geçen diyalog şu şekilde:
Özdemir: Kaç bina yıkılmış durumda Gaziantep’te, tespit edebildiniz mi?
Şahin: Islahiye’nin yüzde 80’i felç olmuş durumda.
Özdemir: Yıkılan bina sayısı var mı rakam olarak?
Şahin: İlçenin yarısından çoğu yok. Tam bir felaket var.
Özdemir: Kaç kişilik bir ilçeden bahsediyoruz?
Şahin: 60 bin.
Özdemir: '60 bin kişilik bir ilçenin yarısı yok şu anda' diyorsunuz.
Şahin: Evet, evet. Böyle büyük bir felaket görmedim ben.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: Kurtarma ekipleri gelmeye başladı, umarım geç kalmamışızdır
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın Yeni Bir Sabah programında, Hatay'a arama-kurtarma ekiplerinin gelmeye başladığını ve bazı çalışmaların başladığını belirterek "Ankara, İstanbul, İzmir belediye başkanlarının desteğiyle gıda, çadır, içme suyu desteğini artık verebiliyoruz. Umarım geç kalmamışızdır" dedi.
Hatay'da 2 bine yakın yıkılmış bina olduğunu söyleyen Savaş, "Kamu binalarının çoğu, bizim kendi binamız, itfaiye, AFAD, üç hastanede ağır hasar var, kayıplarımız çok fazla" diye konuştu.
Savaş, Hatay'da kurtarma çalışmalarının neden geç başladığı sorusuna şu yanıtı verdi:
"Burada büyükşehir daha çok iş makinesi ve itfaiye aracıyla müdahale edebiliyor. Dışarıdan gelenlerin destek vermesi gerekiyor, ilçelerimizin imkanları kısıtlı. Havaalanı kullanılamaz durumda. Gelenler Adana ve Antep'ten gelmek zorunda.
"Kurtarma ekiplerinin ağır teçhizatları olduğu için karayoluyla gelmeleri gerekiyor. İstanbuldan gelenler özellike Bolu'da zorluk çekiyor. Biz iş makineleriyle hızlı kurtarabileceklerimize odaklandık ama tecrübeli profesyonellerin olması gerekiyor."
"Şehir merkezinde ve Hatay'ın belirli bölgelerinde ciddi bir iletişim sıkıntısı var." diyen Savaş, yetkililere ulaşmanın saatler sürebildiğini belirtti.
Savaş, deprem için yeterince tedbir alınmadığını söyledi ve, "Çok şiddetli bir deprem ama daha az hasarla atlatabilirdik." dedi.
İstanbul Valisi Yerlikaya: Deprem bölgesine 12 bin 752 personel yollandı
Twitter paylaşımının sonu
Milli Savunma Bakanı Akar: TGC İskenderun gemisi, İskenderun Limanına gönderildi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası; A400M uçakları dahil 17 uçakla bir hava yardım koridoru oluşturduklarını söyledi.
Helikopterlerin de müsait olan bölgelerde kullanıldığını kaydeden Bakan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hava yardım koridorunu kullanmak suretiyle uçaklarımızla ihtiyaç duyulan bütün personeli, AFAD, sağlık personelini söz konusu bölgelere ulaştırmak için büyük bir gayret gösterdik. Maalesef hava şartlarındaki olumsuzluk nedeniyle ve bazı hava meydanlarımızdaki depremin verdiği hasardan dolayı sıkıntılar olmakla beraber şu ana kadar büyük bir gayretle arkadaşlarımız hava yoluyla ulaştırabilecekleri personel ve malzemeyi yerlerine ulaştırdılar. Ayrıca TSK bünyesindeki İnsani Yardım Tugayımız ve onun bünyesinde bulunan 8 adet Doğal Afet Kurtarma Timi ile Kıbrıs'ta ihtiyaç halinde kullanmak üzere bulundurduğumuz Doğal Afet Yardım Timi de şu anda bölgeye intikal etmiş bulunmakta ve çalışmalarını sürdürmektedir."
Uluslararası yardımlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası yardımlar için temas hatlarının açıldığını, NATO ve Avrupa Birliği’ne ek olarak 45 ülkenin yardım tekliflerinin Ankara’ya ulaştığını söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden, depremden etkilenen bölgelere acil destek yetkisi verdiğini ve yönetiminin Türkiye'de yetkililerle yakın temasta çalıştığını söyledi.
Avrupa Birliği, deprem sonrası sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için 10 ekibin seferber edildiğini açıkladı.
Hindistan hükümeti, Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden özel eğitimli köpek ekipleri ve ekipmanlarına sahip 100 personelden oluşan iki ekibin arama kurtarma operasyonları için afet bölgesine uçmaya hazır olduğunu belirtti.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 100 kişilik iki IL-76 uçağının Türkiye'ye uçmaya hazır olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ve Suriye'ye Rusya'dan yardım teklifinde bulundu, gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.
Tayvan itfaiye teşkilatı 130 kişilik bir ekibi, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesinin Türkiye'ye gitmeye hazır olduğunu belirtti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır" dedi.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Türkiye'ye kurtarma görevlileri ve acil tıbbi yardım malzemesi gönderilmesi talimatı verdi.
Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada "Yoon ilgili devlet birimlerine, Türkiye'nin ihtiyaç duyulması halinde ek destek önlemleri almaları için talimat verdi" denildi.
İran'dan da 6 ekip yola çıktı.
Bulgaristan'dan 19 kurtarma aracıyla yola çıkan 59 kişilik ekip, Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı.
BBC TÜRKÇE