Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetmezliği nasıl geçer?

Kalp Yetmezliği Tedavisi


Kalp yetmezliği nasıl geçer? Kalp yetmezliği nedeniyle kalbin kan pompalama yeteneğinde meydana gelen zayıflama ya da hasar iyileştirilememektedir. Ancak, pek çok tedavi yöntemiyle belirtiler kontrol altına alınabilmekte ve hastalığın seyri yavaşlatılabilmektedir. Böylece hastanın yaşam kalitesi olabildiğince artırılmaktadır.

Kalp yetmezliği için uygulanan tedavi yöntemlerindeki bir diğer amaç ise bu duruma yol açan tıbbi nedeni tedavi etmek ve böylece kalp üstündeki yükü azaltmaktır. (1)

Kalp yetmezliği tedavisinde uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır:

İlaç Tedavisi

  • ACE inhibitörleri (anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri): Bu ilaçlar, arterlerin gevşemesine ve kan basıncının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Böylece kalp üstündeki yük azaltılarak kalbin kan pompalaması kolaylaştırılmaktadır.
  • Diüretikler: Kalp yetmezliği nedeniyle gelişen vücuttaki sıvı birikimini kontrol altına almaya yardımcı olmaktadır.
  • Antikoagülanlar: Bu ilaçlar kanın pıhtılaşmasına etki ederek kanın incelmesini sağlamaktadır. Böylece, inmenin meydana gelmesi önlenebilmektedir.
  • Digoksin: Kalp atış hızı normalin çok üstünde olan kişilere doktor tarafından reçete edilebilmektedir.
  • Beta-blokerler: Kalp yetmezliği problemi hastalarına reçete edilen ilaçlar arasında bulunmaktadır.
  • Antiplatelet: Kan trombositlerinin kanda pıhtı oluşturmasını önlemektedir. (2)

Kalp Yetmezliği Ameliyatı

Kalp yetmezliği bulunan bütün hastalar her zaman ilaç tedavisin olumlu cevap vermeyebilmektedir. Bu durumda bazı cerrahi yöntemler düşünülebilmektedir. Koroner bypass ameliyatı, koroner arter hastalığının neden olduğu konjestif kalp yetmezliği için kullanılan en yaygın cerrahi yöntemdir.

Kalp yetmezliği tedavisinde kullanılabilecek cerrahi yöntemler kalp yetmezliğinin nedenine bağlı olarak değişmektedir. Diğer seçenekler ise şunlardır:

Kalp kapağı ameliyatı: Kalp yetmezliğine neden olan kusurlu kalp kapağı onarılmaktadır.

Sol ventrikül destek cihazı: Tedaviye yanıt vermeye ve tedavisi hastanede yapılan hastalar için kalbin kan pompalamasını sağlamak için kullanılan cihazdır. Genellikle nakil bekleyen hastalar için kullanılmaktadır.

Kalp nakli: Hiçbir tedavinin sonuç vermediği kalp yetmezliği vakalarında kalp nakli son seçenektir. Nakil, hastanın kalp dışında herhangi bir sağlık problemi olmaması durumunda düşünülmektedir. (3)

Kalp Yetmezliği İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kalp yetmezliği tanısı ve tedavisi için kardiyoloji bölümüne başvurulmaktadır. (4)

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler kalp yetmezliği belirtilerini hafifletmeye ve durumun ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilmektedir. Faydası olabileceği düşünülen bazı yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:

  • Sigarayı bırakın ve dumanından uzak durmaya özen gösterin.
  • Günlük olarak, herhangi bir şişlik için bacaklarınızı, ayak bileklerinizi ve ayaklarınızı kontrol edin.
  • Sağlıklı bir diyetle beslenin.
  • Diyetinizdeki sodyumu kısıtlayın.
  • Sağlıklı kilonuzu korunmaya çalışın.
  • Diyetinizdeki doymuş veya ‘trans’ yağları sınırlayın.
  • Alkol ve sıvı birikimine katkısı olan sıvıların tüketimini sınırlayın.
  • Düzenli ve ılımlı egzersiz yapın.
  • Stresi azaltma yöntemlerini deneyin.
  • Düzenli ve dinlendirici uyku uyumaya özen gösterin. (5)

Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalp yetmezliği, kalbin vücuda düzgün bir şekilde kan pompalayamaması anlamına gelmektedir. Bu durum genellikle kalbin çok fazla zayıflamasıyla ya da sertleşmesiyle oluşmaktadır. Bununla birlikte, kalp yetmezliği kalbin tamamen çalışmadığı anlamına gelmemektedir. Sadece yeteri kadar çalışması için desteğe ihtiyaç duymaktadır. (6)

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Kalp yetmezliği nasıl anlaşılır? Kalp yetmezliğinin ana belirtileri arasında aktivite sonrasında veya istirahat sırasında hissedilen nefes darlığı, yorgun hissetme ve egzersiz yaparken çok yorulma bulunmaktadır. Bununla birlikte, ayak bilekleri ve bacaklar da şişebilmektedir. (7)
Kalp yetmezliği belirtileri hakkında daha fazla bilgi için

Kalp Yetmezliği Nedenleri

Kalp yetmezliği neden olur? Kalp yetmezliği nedenlerinden bazıları koroner arter hastalığı, kalp krizi geçmişi, kalp kası hastalığı, yüksek tansiyon, kalp kabak hastalığı, aritmi, doğum kusurları, diyabet, şiddetli anemi, hipertiroidi ve şiddetli karaciğer hastalığı olabilmektedir. (8)
Kalp yetmezliği nedenleri hakkında daha fazla detay için

 

ACİLNET