Kambiyo vergisi ve mevduatta stopaj oranları düşürüldü
Kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı mayıs ayında %0.2’den %1’e yükseltilmişti.
Kambiyo vergisi ve mevduatta stopaj oranları düşürüldü
Politika faizinin yükseltilmesi ve takas (swap) işlemlerinde limitlerin yükseltilmesinin ardından bir "normalleşme" adımı daha geldi. Döviz ve altın alım işlemlerinde uygulanan yüzde 1'lik kambiyo vergisi, binde 2'ye düşürüldü. Mevduat hesaplarından alınan stopaj yıl sonuna kadar vade süresine göre yüzde 5, yüzde 3 ve sıfır olarak yeniden belirlendi.
Vergide indirim kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan BSMV nispetlerinin tespiti hakkındaki Bakanlar Kurulu kararında değişiklik öngören Cumhurbaşkanı kararıyla yapıldı.
Kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı mayıs ayında %0.2’den %1’e yükseltilmişti.
Ağustos ayında ise yurt dışında mukim kuruluşlara yapılan kambiyo işlemlerinde, BSMV nispetinin, satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanmasına yönelik karar alınmıştı.
15 Mayıs 2019 tarihinde Türkiye’de döviz alım işlemlerine binde 1’lik vergi uygulanmaya başlanmış, bu oran Aralık 2019’da binde 2’ye, Mayıs 2020’de yüzde 1’e yükseltilmişti. Bankadan nakit döviz çekimine Ağustos 2020’de getirilen komisyon ise tepkiler ve hukuki itirazlar sonucu kaldırılmıştı.
Bankalar ile yetkili kuruluşların birbirleri ile yaptıkları işlemlerde, döviz kredisinin ödenmesi için krediyi veren banka tarafından krediyi alana yapılan kambiyo satışlarında ve Hazine’ye yapılan kambiyo satışlarında vergi uygulanmıyordu.
TL MEVDUATTA STOPAJ DÜŞÜRÜLDÜ
Döviz ve altından TL’ye kaçışın önüne geçmek amacıyla, TL mevduatın faizinden alınan stopajda da indirime gidildi.
TL mevduatlara ödenen faizlerden, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için daha önce yüzde 15 olan stopaj yüzde 5’e, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12 olan stopaj yüzde 3’e düşürüldü.
1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan stopaj ise sıfırlandı.
Döviz tevdiat hesaplarında ve enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda uygulanan stopaj oranları değişmedi.
SÜRE 3 AY
Karar, yayımı tarihinden itibaren 3 ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren 3 ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına uygulanacak.
SÖZCÜ