Kanada'dan Türkiye'ye silah satışı yasağı

BAYRAKTAR İHA'LARINDA KULLANILIYOR

Kanada'dan Türkiye'ye silah satışı yasağı




Kanada'dan Türkiye'ye silah satışı yasağı

Kanadalı Bombardier Recreational Products şirketi Türk İHA'larının Dağlık Karabağ'da kullanıldığı iddiaları sonrası Türkiye'ye İHA motoru satışını askıya aldı.

Türk insansız hava araçlarının (İHA) motorlarını imal eden Kanadalı Bombardier Recreational Products (BRP) şirketi "kullanımı belirsiz olan ülkelere" yapılan ihracatın askıya alındığını açıkladı.

Euronews'in haberine göre; Türkiye'nin Azerbaycan'a Ermenistan ile çatışmalarda kullanması için İHA verdiğinin iddia edilmesi sonrası Kanada hükümeti Türkiye'yi böyle bir adım atılabileceği konusunda uyarmıştı.

BAYRAKTAR İHA'LARINDA KULLANILIYOR

Quebec merkezli firma yetkilileri Avusturya'da Rotax adlı fason üreticileri tarafından yapılan motorların Türk Bayraktar TB2 İHA'larında kullanıldığını geçen hafta öğrendiklerini ve buna ilişkin bir karar aldıklarını açıkladı.

"Son günlerde ürettiğimiz parçaların askeri teknolojilerde kullanıldığı konusunda bilgilendirildik ve derhal konuya ilişkin bir soruşturma başlattık. Bu süre zarfında parçalarımızı nerede nasıl kullanıldığı belli olmayan ülkelere yaptığımız satışları askıya alıyoruz. Rotax tarafından üretilen tüm uçak motorlarımız tamamen sivil amaçlı üretilmiştir ve sadece sivil kullanım için sertifikalandırılmıştır."

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Ermenistan, Dağlık Karabağ'ın yanı sıra Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan gibi Azerbaycan bölgelerini de işgal altında tutuyor.

İşgal sonucu doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan 1 milyona yakın kişi yaşamlarını ülkenin diğer bölgelerinde sürdürüyor.

Tarafların 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle imzaladığı "Bişkek Protokolü" diye bilinen ateşkes anlaşması da kağıt üzerinde kaldı.

Kademeli çözümden yana olan Azerbaycan tarafı, sürecin başlaması için Ermeni askerlerinin işgal altındaki bölgelerden çekilme şartını öne sürüyor.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.

Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bugüne kadar geçen 25 yılda yaşanan çatışmalarda, taraflarca net rakamlar verilmese de sayıları binlerle ifade edilen asker hayatını kaybetti.

KARAR