Karşıyaka Sabahattin Ali’yi unutmadı
“Dışarda deli dalgalar” isimli resim sergisi açıldı
Karşıyaka Sabahattin Ali’yi unutmadı
“Dışarda deli dalgalar” isimli resim sergisi açıldı
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Prof Dr. Ali Barutçu, Sabahattin Ali’nin anısına “Dışarda Deli Dalgalar” isimli resim sergisi düzenledi, sergiye Karşıyaka Belediyesi ev sahipliği yaptı. Karşıyaka Belediyesi Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde açılışı yapılan sergideki resimlerin satışından elde edilecek olan gelir bir çocuk kütüphanesinin kuruluşu için bağışlanacak. Sanata meraklı vatandaşlar 2 Mart Salı gününe kadar saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sergiyi ziyaret edebilecek.
Mesleğindeki başarısının yanı sıra resim sanatına olan ilgisi ile de tanınan Prof Dr. Ali Barutçu, kendi yaptığı resimleri 25 Şubat 1907 yılında doğan toplumcu gerçekçi şair-yazar Sabahattin Ali’nin doğum günü anısına düzenlediği sergide sanatseverler ile buluşturdu. Serginin açılışına Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Kani Beko ile birlikte Karşıyaka’nın simge isimlerinden Sancar Maruflu ve yazar Okan Yüksel katıldı.
“KARŞIYAKA ÖNCÜ BİR KENTTİR”
Açılışta konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay şunları kaydetti: “Biz Karşıyaka olarak her zaman sanatta, kültürde, sosyal yaşamda zengin olmayı önemsedik. Bu Karşıyaka’nın genlerinde olan kültüründe çok önemli yere sahip değerlerden biri. Bulunduğumuz yer Karşıyaka’nın oda orkestrasının, Türkiye’de ilçe bazında senfoni orkestrasına sahip tek kurumun performanslarını ve çalışmalarını gerçekleştirdiği yer, bu bir örnektir. Kültür merkezleri, kütüphaneleri, gerçekleştirdiği kültürel aktiviteleri, pek çok sanat çalışmasına ev sahipliği yapması açısından öncü bir kenttir. Biz her zaman Karşıyaka’nın bu kimliğiyle gurur duyduk, bunu geliştirmeyi çok önemsiyoruz. Israrla çalışmaya devam ediyoruz.”
“SAHİP ÇIKIYORUZ”
Karşıyaka Belediyesi olarak sanata ve kültüre destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Tugay, “Sanat ve kültür, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bir toplumun hayat damarıdır. Sanatı besleyemez, buradan yeterli kan akımını sağlayamazsak o toplumun zenginliği, canlılığı, rengi otomatik olarak solacak ve ölecektir. Sanatı eksik kalmış bir toplum hayatın, dünyanın barışından, keyifli renkli tattan uzak kalmış olacaktır. Böyle bir şeyi Türk milletinin hak ettiğini düşünmüyorum. Sanata ve kültüre elimizden geldiği kadar sahip çıkıyoruz ve bu alana katkı vermeye çalışıyoruz. Değerli Ali Barutçu hocama da emeği için, buradan gelecek geliri çocuk kütüphanesinin kurulmasında harcamak üzere karar verdiği için teşekkür ederim. Biz de o maksimum gayretle hayalini kurduğunuz çocuk kütüphanesini Karşıyaka ve Çiğli’de, İzmir’in hatta Türkiye'nin her yerinde açmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.
“BAŞIMIZI ÖNE EĞMEYECEĞİZ”
Sergideki resimlerin sahibi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Prof Dr. Ali Barutçu destekçilere teşekkür ettiği konuşmasında, “Ey Sabahattin Ali sen o güzel şiirde başın öne eğilmesin diye başlayıp daha sonra aldırma gönül aldırma diyorsun. Ama günümüzde başını önüne eğ diyenler çoğaldı. Sana söz veriyoruz; kimse bu milletin başını öne eğdiremedi, biz de eğdirmeyeceğiz. Biz buradan elde edeceğimiz geliri çocuk kütüphanesine bağışlayacağız. Sergilenen resimlere fiyat koymadık. Destek olan, katkı veren herkese çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“ONLAR BİZİM ZENGİNLİĞİMİZ”
Sabahattin Ali ve nice şairin Türk milletinin en değerli zenginliklerinden biri olduğunu kaydeden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Karşıyakalıların yüreğinde doğa sevgisi var, memleket sevgisi var, Cumhuriyet sevgisi var. Yüreğinde insan sevgisi var, Mustafa Kemal sevgisi var. Bir gün hepimiz öleceğiz ama önemli olan Kenan Evren gibi tek başına toprağa değil; Sabahattin Ali gibi milyonların gönlüne gömülmektir. Ben çocukluğumda hocalarımın tavsiyesi doğrultusunda Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Yahya Kemal Beyatlı ile tanıştım. Onlar bizim ülkemizin çok büyük zenginliğidir” diye konuştu.
“EL ELE VERMELİYİZ”
Demokrasi mücadelesi için birliktelik vurgusunda bulunan yazar Okan Yüksel, “En zor yazı kısa yazı, en zor konuşma kısa konuşmadır. Sabahattin Ali, Deniz Gezmiş ve nice arkadaşımız emperyalizme karşı, satılmışlığa karşı demokrasi mücadelesi için, özgürlük için, Cumhuriyet için, Mustafa Kemal Atatürk için 1968 yılında 19 Mayıs günü Samsun’dan Ankara’ya başlattığımız yürüyüşün şehitleri olarak tarihe geçti. Türkiye elden gidiyor, adım adım dinci faşizmin temelleri kurulmaya çalışılıyor. Ülkemizde 68 ve 78’li genç kuşak ile yaşlı kuşak; Atatürk’ün kuvvacı cumhuriyetinde, partisinde bütünleşerek ayağa kalkmamız gerekiyor. Eğer biz ayağa kalmazsak, karşımızdaki dayılanmaya başlar. Her doğan kendi destanını saklar koynunda, her orman kendi ordusunu... El ele verip demokrasi için mücadeleye devam etmeliyiz. Bu anlamlı sergide emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ederim” dedi.