Kazakistan'da akaryakıt protestoları ülke geneline yayıldı; halk hükümeti istifaya çağırıyor

Göstericiler, akaryakıtta tavan fiyatlarının kaldırılmasının ardından sokaklara döküldü.

Kazakistan'da akaryakıt protestoları ülke geneline yayıldı; halk hükümeti istifaya çağırıyor


Kazakistan'da akaryakıt protestoları ülke geneline yayıldı; halk hükümeti istifaya çağırıyor

Kazakistan'da hükümetin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarını yükseltmesinin ardından ülke genelinde birçok şehir ve kasabada protestolar başladı. Göstericiler, akaryakıtta tavan fiyatlarının kaldırılmasının ardından sokaklara döküldü.

Güçlü muhalefetin olmadığı ve sıkı kontrollerin bulunduğu Orta Asya ülkesinde halk protestoları, nadiren görülen bir durum. Organizatörlerin daha önceden yetkili makamlara bilgi vermeden yaptığı herhangi bir eylemse yasak.

İlk olarak Zhanaozen (Janaözen) kasabasında patlak veren ve ardından dalga dalga diğer şehirlere de yayılan eylemlere binlerce kişi katılıyor.

ekran görüntüsü
Kazakistan'da LPG fiyatlarının arttırılması sonrası halk sokaklara döküldüekran görüntüsü

Bu, Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası bağımsızlığını kazanan ülkede gerçekleşen en geniş katılımlı ve polisle halk arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bir eylem olarak görülüyor.

Olayları takip eden Kazak gazeteci Nazgül Kenzhetay, ülkede yaşanan gelişmelerle ilgili, Twitter hesabından şu bilgileri paylaştı:

"60 Tenge olan gaz fiyatı 1 Ocak itibarı ile 120 Tenge oldu. Karar Aktav genelinde hoşnutsuzluğa neden oldu. Protestocular Aktav ve Janaözen yolları kapattılar. Ardından hükümet gaz fiyatını 120'den 85-90 Tenge'ye düşürme kararı aldı. Kazakistan hükümetinin bu hamlesi ne kadar işe yarar? Maalesef gaz fiyatının düşürülmesi sorunun çözümü değil, popülizmdir. Birkaç ay içinde ticari gazın fiyatı tekrar yükselecek. Bunun nedeni, dünya pazarındaki ticari gaz fiyatının keskin bir şekilde artması. Hiçbir hükümet ticari gazın fiyatını kontrol edemez. Dünya gaz fiyatları çok yüksek ve gaz hacmi yetersiz. Kazakistan’da sosyal huzursuzluğa yol açan sebep sadece azalan gelir ve işsizliğin artması değil. Sosyal gruplar arasında çoklu gelir farklılıkları; Yerel ve merkezi hükümet kurumlarının düşük yeterlilik düzeyi nedeniyle ülkenin verimsiz yönetimi. Yoksulların sosyal güvenlik düzeyinin düşük olması vb. Hükümete ve onun kamu idaresi kurumlarına olan güvenin zayıflaması"