Kemeraltı Çalıştayı Tamamlandı
Her gün aynı saatlerde 3 gün süren çalıştay, 13 Aralık 2020'de sona erdi.
Kemeraltı Çalıştayı Tamamlandı
Düzenleyicisi Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, Türkiye Gerçeği, Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi, İzmir Milli Kütüphane Vakfı, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, Tiyatro Ege Topluluğu ve Toprak Çocukları Seramik Atölyesi olan Kemeraltı Çalıştayı, 10 Aralık 2020 tarihinde saat 19.00-20.30 arasında başladı. Her gün aynı saatlerde 3 gün süren çalıştay, 13 Aralık 2020'de sona erdi.
Çalıştay katılım ve takipçileri Şehir Plancısı A. Tuncay Karaçorlu, Şehir Plancısı Özlem Şenyol Kocaer, Şehir Plancısı Hülya Göktaş, Mimar İlker Kahraman, Mimar Günseli Özşahin, Mimar Banu Aydın, Mimar Zerrin Ayazoğlu, Mimar Özüm Birgin, Mimar Çiçek Tezer Yıldız, Mimar Eti Akyüz Levi, Mimar Gökhan Kutlu, Mimar Feyzal Özkaban, Mimar Hümeyra Birol, Mimar Nur Kocasoy Bağcı, Mimar Cansu Pelin İşbilen, Mimar Elif Sağlamer, Mimar Deniz Özkut, Mimar Hasan Topal, Prof. Dr. Hülya Nutku, Doç. Dr. Hülya Yüceer, Gazeteci Deniz Düzgün idi.
Çalıştayın 1. günü; Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Saszade, Tiyatro Ege Topluluğu Genel Yayın Yönetmeni Kemal Aygen, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yönetim kurulu üyesi Memnune Bahçıvan, Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetim kurulu üyesi Zerrin Ayazoğlu, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi temsilcisi Selçuk Dündar, TARKEM temsilcisi Sergenç İneler ve Restaratör-Mimar ve Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Eser Gültekin sunum yaptı.
Çalıştayın 2. günü Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şube Başkanı Osman Gazi Oktay yaptığı konuşmada, Anafartalar Caddesi'ne çıkışı olan bir dönem Musevi ve Roman vatandaşların ikamet ettiği Cevahir İşhanı'nın yıkılarak otopark yapılmasından duyduğu üzüntüyü belirtti. Şu an dernek merkezlerinin bulunduğu Kestelli Caddesi, Osman Balcı İş Merkezi'nin de geçmişte taşrada yaşayan musevi vatandaşların İzmir'e geldiklerinde konakladığı bir mekan olduğunu bu gibi yerlerin koruma altına alınması gerektiğine vurgu yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Havra Sokağı'nı yeniden düzenleme çalışmasını sürdürdüğünü, görülmesi gereken bir yer haline getirdiğini, Kemeraltı'nda en fazla tarihi yapının ve cumbalı evin Bulunduğu 2. Beyler'deki yapıların; tamir, tadilat ve resterasyon çalışmalarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 yıldır sürdürüldüğünü, tamamlandıktan sonra Sevgi Yolu haline getirilerek İzmirlilerin ve turistlerin hoşça vakit geçireceği alana dönüştürme çalışmalarını takdirle karşıladığını, buna benzer çalışmaların hızla sürdürülmesi gerektiğini, Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski meclis üyesi Hayrullah Sorkun'un, Eski Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ döneminde olduğu gibi, Kemeraltı-Mimar Kemalettin Caddesi ve Kalearkası'nın hatta Basmane'nin bir kısmını da içine alarak bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini, bu bölgelerin aydınlatma ve güvenliğinin güçlendirilmesi gerektiğini, bu alanların 24 saat hizmet verecek geleneksel mutfak kültürümüzün seçkin örneklerinin sunulduğu mekanlarla zenginleştirilmesi gerektiğini, hem rakı balık hem de geleneksel ve göç mutfağının örneklerinin tadılabildiği mekanlar olması gerektiğini, İzmir'i turizm merkezi yapmak için Kemeraltı'nın önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Eser Gültekin, Doç. Dr. Hülya Yüceer, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, Mimar Feyzal Özkaban, Mimar Banu Aydın, UED izmir Şubesi yöneticisi Necla Kendigelen ve Öğretim Üyeleri Derneği Başkan Yardımcısı Suay Karaman, Nasıl bir Kemeraltı? sorusuna yanıt aradılar ve Kemeraltı'ndan beklentilerini açıkladılar. Gazeteci Deniz Düzgün ve Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu'nun yönettiği çalıştay, 2. gün çalışmalarını tamamladı.
Çalıştayın 3. günü Kemeraltı Çalıştayı Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu Türkiye'de sosyolojinin kurumsallaşmasında önemli rol oynamış, İzmir doğumlu,7 Kasım 2007 tarihinde aramızdan ayrılan Mübeccel Kıray'dan söz etti. Çalıştayı Kıray'ın ''Örgütleşemeyen Kent İzmir'' adlı eserinden esinlenerek düzenlediklerini, hedeflerine; örgütleşebilen bir İzmir koyduklarını açıkladı. Gazeteci Deniz Düzgün, Kemeraltı Bölgesi'nin korunarak yaşatılması ve gelecek kuşaklara iletilmesine yönelik önerilerde bulundu. İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Av. Ulvi Puğ, çalıştayın 2. gününe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından İzmit Atatürk Müzesi'ni gözlemleme görevi nedeniyle katılamadığını, Soyer'in İzmir'e, Cumhuriyet'in 100. Yılı'nda Atatürk Müzesi kazandırmak istediğini, İzmir Büyükşehir Belediye Binası'nın deprem sonrası orta hasarlı hale geldiğini, Tunç Soyer'in binanın yıkılıp, yerine sembolik bir başkanlık binası yapıldıktan sonra kalan alanı Atatürk meydanı'na katmak istediğini, Kemeraltı'nı kültür ve sanat etkinlikleri de yapılan bir konuma getirilmesi gerektiğini, 24 saat hizmet veren bir merkeze dönüştürülmesinin hedeflendiğini belirtti. Mimar Eti Akyüz Levi, Prof. Dr. Eser Gültekin, UED yöneticisi Necla Kendigelen, Türkiye Gerçeği Yazarı Teyfik Fikret Ergün, özlemledikleri Kemeraltı için görüş ve önerilerini sundular. Osman Gazi Oktay, çalıştay düzenlemesinde yer alan örgütlere, 17 Şubat'ta İzmir İktisat kongresi'nin yıldönümünde on line çalıştay düzenleme önerisinde bulundu. A. Tuncay Karaçorlu katılımcı kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek çalıştayı sona erdirdi.
Bu çalışmalar daha sonra kitapçık haline getirilerek yetkililere ve halkımızın bilgisine sunulacak.
Haber : Cengiz Oktay