Keşmirli bilim insanları ablukayı eleştirdi: Akademi için "yıkıcı bir darbe"
Bölgede iki aya yakın süredir sokağa çıkmak yasak, üniversiteler kapalı, telefon ve internet bağlantısı yok
Bölgede iki aya yakın süredir sokağa çıkmak yasak, üniversiteler kapalı, telefon ve internet bağlantısı yok
Hindistan'ın önde gelen bilim kurumlarından 6 profesör, hükümetten Hint kontrolündeki Keşmir bölgesinde bulunan akademik kurumlar ve araştırma enstitüleri üzerindeki ablukanın kaldırılmasını istedi. 6 akademisyenin 17 Eylül'de yayımlanan açık mektubunda abluka "yıkıcı bir darbe" olarak tanımlandı.
Başbakan Narendra Modi hükümetinin eyaletin özel statüsünü 5 Ağustos'ta kaldırmasıyla birlikte, Hindistan'ın çoğunluğu Müslümanlardan oluşan tek eyaleti Keşmir'deki akademik topluluğunun dünyanın geri kalanıyla bağlantısı neredeyse tamamen koptu. Araştırmacılar mektupta şu ifadelere yer verdi:
Hükümeti bu kurumlara uyguladığı karartmayı derhal kaldırmaya ve Keşmirli akademik topluluk üyelerinin bu haftalarda yaşadığı olası tüm kayıpların karşılanması için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.
Keşmir, onlarca yıldır tansiyonun hiç düşmediği bir bölge olmayı sürdürüyor. Şimdiye kadar bu bölge nedeniyle Hindistan ve Pakistan arasında dört savaş yaşandı. Hint hükümeti kendisine bağlı Cammu ve Keşmir eyaletindeki ayrılıkçı akımları kışkırttığı gerekçesiyle Pakistan'ı suçluyor. Eyaletin kısmi özerklik sağlayan özel statüsünü tek taraflı olarak kaldıran Hindistan hükümeti, burayı üç idari bölgeye ayırdı: Hindu çoğunluğunun bulunduğu Cammu, Müslümanların ağırlıkta olduğu Keşmir ve Budistlerle Şii Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu Ladakh.
İsyanları önlemek için Keşmir vadisinin tamamında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bölgenin telefon hatları ve internet erişimi kesilmiş durumda. Sabit telefon hatları sonradan tekrar kullanıma açıldı ama eyalette yaşayanların çoğu cep telefonu kullanıyor. Okullar, yüksekokullar ve üniversiteler kapatıldı. Hindistan hükümetini destekleyenler dahil olmak üzere tüm yerel siyasetçiler ve binlerce sivil hapsedildi. Eyalet bütünüyle Hindistan ordusunun kontrolü altında ve Hint hükümetinin ısrarla reddettiği pek çok insan hakları ihlali bildiriliyor.
Keşmir'de yaşayan ve cezalandırılmaktan korktuğu için ismini vermek istemeyen kıdemli bir bilim insanı "Her şey bıçakla kesilmiş gibi durdu." dedi ve Keşmir'deki beş üniversitenin hala kapalı olduğunu ifade etti. Bilim insanı sözlerine şöyle devam etti:
Bu durum özellikle laboratuvar çalışmalarının da gerekli olduğu bilimsel araştırmalar için son derece zararlı olacak. Araştırmacıların kurduğu tüm deneyler, buhar olup uçuyordur.
Araştırmacı bu durumu “son derece kasvetli, hüzünlü ve gaddar” diye tarif ediyor:
Keşmir'de çalışanlar kendilerini tam anlamıyla çaresiz ve umutsuz hissediyor.
Mektubu hazırlayan 6 bilim insanı da şu ifadeleri kullandı:
Keşmir Üniversitesi, Keşmir'de kendi laboratuvarlarını kurmak ve gelecek neslin bilim insanlarını eğitmek için yurt dışındaki saygı değer kurumlardan Hindistan'a dönen genç bilim insanları dahil olmak üzere, Hindistan hükümetinin finanse ettiği pek çok üst düzey akademisyene ev sahipliği yapmaktadır.
Chennai'deki Matematiksel Bilimler Enstitüsü'nde hesaplamalı biyoloji çalışan Rahul Siddharthan, bu bilim insanlarının "dünyayla bağlantılarının 6 haftadan fazla süredir kopuk olduğunu" söyledi.
Araştırmacılar aynı zamanda şunları yazdı: "Bugünün dünyasında internet, araştırmaları yürütmek ve iletişimini sağlamak için kesinlikle hayati bir araç." Bengaluru'daki Biyoloji Bilimleri Ulusal Merkezin'de hesaplamalı biyoloji çalışan Mukund Thattai de şunları ekledi:
E-posta bir lüks gibi görünebilir ancak kurumsal başvurular, finans, destek, ihtiyaçların bildirilmesi ve hibeler için son tarihler var, bunları hükümet çevrimiçi hale getirdi.
Thattai bu durumun, kendisi için ve Keşmir'deki meslektaşlarına ulaşamayan bölge dışındaki diğer araştırmacılar için de engelleyici olduğunu ifade ediyor:
Açıklık, şeffaflık ve kapsayıcılık her zaman bilimin değerleri olmuştur.
Bu baskı ve Hindistan medyasının kışkırttığı Keşmir karşıtı akıl dışı kara propaganda, bölge dışındaki Keşmirli araştırmacıları da etkiledi. Güney Hindistan'da çalışan Keşmirli genç bir biyolog, ayrımcılıkla karşı karşıya olduklarını ve uzaylı gibi görüldüklerini anlattı ve sözlerine şöyle devam etti:
Çok fazla endişeye neden oluyor ve güvensiz hissettiriyor.
Genç biyolog ayrıca, kendisinin ve diğer Keşmirlilerin, çalışmalarına odaklanmakta zorlandıklarını dile getirdi. Diğer yandan Hindistan'ın başka bölgelerinde yaşayan Keşmirli öğrenciler de aileleri artık para gönderemediği için ekonomik zorluklar yaşıyor.
Mektubu imzalayan profesörler, üniversitelerin bu krizin çözülmesinde olumlu bir görev üstlenebileceğini belirtti:
Üniversiteler ve eğitim kurumları; araştırmacıların ve öğrencilerin dünyayla bağlantısının sağlanmasıyla güvenli alanlara dönüştürülebilir. Ayrıca güvenlik önlemleriyle halkın da bu tesisleri kullanmasına ve eyalet dışındaki akraba ve arkadaşlarına mesaj göndermesine izin verilebilir.
Mektupta ayrıca, “Bu kurumlar Hindistan'ın sunduğu özgürlüğün sembollerine dönüşebilir" ifadeleri kullanıldı.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız