KHK'lilerin yüzde 91.2'si gitmek istiyor

NİTELİKLİ İNSAN KAYBI ÇOK BÜYÜK

KHK'lilerin yüzde 91.2'si gitmek istiyor




Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu’nun OHAL ve KHK mağduru 3 bin 305 kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda hazırladığı “Üçüncü Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri” raporunda görüşmecilerin yüzde 91,2’si başka bir ülkede yaşamak istedikleri dile getirdi.

DUVAR – Olağanüstü Hal döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yol açılan mağduriyetlerin üçüncü yılında Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu tarafından bir araştırma raporu hazırlandı. “Üçüncü Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri” başlıklı rapor için, Türkiye’nin 81 ilinden 3 bin 104 kişi, dünyanın 33 farklı ülkesinden 201 kişi olmak üzere toplam 3 bin 305 kişi ile görüşüldü. 20 Temmuz 2019- 9 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılan araştırmada internet üzerinden online araştırma tekniği ile toplandı.

Mezopotamya Ajansı’ndan İdris Sayılgan’ın haberine göre araştırma kapsamında katılımcılara Türkiye’de yaşadıkları olaylar veya travmalar sonrasında “Türkiye dışına çıkma fırsatları olsa idi ne yapmak istedikleri?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 91,2’si soruya ‘Yabancı bir ülkeye gitmek ve orada yaşamak istedikleri’ yanıtını verdi. Yine katılımcıların yüzde 12,7’si hukuki veya gayrı nizami yollardan ülke dışına çıkmak için fiili girişimde bulunduklarını belirtti.

Verilen bu yanıtlar üzerinden bir önceki yılki araştırmada bu oranın yüzde 83,9 olduğu hatırlatmasında bulunularak, “OHAL/KHK mağdurlarının Türkiye’de adalete erişim ve güvenli bir geleceğe sahip olma umutlarının zaman geçtikçe azaldığı görülmektedir” denildi.

NİTELİKLİ İNSAN KAYBI ÇOK BÜYÜK

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de toplam nüfus içerisindeki yüksekokul, fakülte, yüksek lisans ve doktora mezunları toplamının genel nüfusa oranı yüzde 17’yi geçmez iken KHK mağdurların yüzde 99,1’inin bir yüksekokul, fakülte, yüksek lisans veya doktora mezunu oldukları, bunların da yüzde 22,1’inin yüksek lisans ve de yüzde 8,5’inin doktora mezunu olduğuna da dikkat çekildi. Bu konuda şu değerlendirmelerde bulunuldu: “Bu iki grubun toplam oranının yüzde 30,6’ya ulaştığı dikkate alındığında KHK’lilerin edindikleri mesleki vasıflara ulaşabilmek için harcadıkları zaman ve emeğin bireysel ve sosyal maliyetleri göz ardı edilmiş olsa bile, bu şahısların yurt içinde ve yurt dışında aldıkları lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin ekonomiye maliyetlerinin yüz milyarlarca doları geçtiği hesaplanabilecektir.”

KHK’lerin Türkiye için büyük bir nitelikli insan kaynağı kaybına yol açtığı vurgusunda bulunulan raporda, “Bu kadar yüksek mali ve beşeri sermaye kaybını kaldırabilecek dünyada çok az ekonomi bulunmaktadır. Türkiye’nin böylesine ağır bir yükü kaldırabilme kapasitesinin varlığı ise oldukça tartışma götürebilecek bir konudur” denildi. (MA)

 

DUVAR