Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. Yıl Dönümü TBMM'de Coşkuyla Kutlandı
HERKES, HER ŞEY ÖLÜR, SADECE ŞEHİTLER ÖLMEZ
Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. Yıl Dönümü TBMM'de Coşkuyla Kutlandı
ŞEHİTLER ÖLMEZ / ANKARA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıl dönümüne ilişkin Meclis Başkanlığı tezkeresi kabul edildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan tezkerede, Kıbrıs Türk Halkı'nın Barış ve Özgürlük Bayramı'nın büyük bir gurur ve mutlulukla kutlandığı ifade edildi.
Kıbrıs Barış Harekâtı, 20 Temmuz 1974 tarihinde başlayan ve Kıbrıs Türk Halkı'nın yıllardır süren acı ve zorluklarına son veren, Ada'da egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolü olan bir kurtuluş harekâtıdır. Tezkerede, bu harekâtın, Kıbrıslı Rumların 1963 yılında ortaklık devletini gasp etmesiyle başlayan ve sürgün ve katliamlarla devam eden karanlık dönemi sona erdirdiği, Kıbrıs Türkü'nün varlık ve güvenliğini teminat altına aldığı vurgulandı.
Tezkerede ayrıca, Barış Harekâtı'nın kalıcı mirası ve başarısının, Ada'da kan dökülmemiş olmasının tartışılmaz bir kanıtı olduğu belirtilerek, harekâtın Türkiye Cumhuriyeti'nin 1960 Garanti Anlaşması'ndan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri temelinde icra edildiği ifade edildi. Harekâtın, Enosis hayallerini ve Ada'nın oldubittiyle ilhakını engellediği, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahraman askerleri ve Kıbrıslı mücahitlerin el ele vererek ulaştıkları zaferin, bağımsız Kıbrıs Türk Devleti'nin kuruluşunda atılan ilk adım olduğu vurgulandı.
Bu vesileyle, harekât kararını alan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, harekâtı büyük bir başarıyla icra eden Genelkurmay Başkanı Semih Sancar, bağımsızlık mücadelesinin öncü isimleri Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş saygı ve rahmetle anıldı. Ayrıca, Mehmetçik ve mücahitler, harekâtın isimsiz kahramanları, şehit ve gaziler rahmet ve şükranla yâd edildi.
Tezkerede, Kıbrıs Türk Halkı'nın Türkiye'nin de desteğiyle adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm için iyi niyetle çaba sarf ettiği, ancak Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle sonuç alınamadığı belirtildi. Kıbrıslı Rumların Avrupa Birliği üyeliği ile ödüllendirilirken, Kıbrıslı Türklerin haksız ve insanlık dışı bir izolasyona maruz bırakıldığına dikkat çekildi. Kıbrıs Türkü'nün bu duruma layık olmadığı ve tahammülünün kalmadığı vurgulanarak, Ada'da tek ve kesin çözümün Kıbrıs Türk Halkı'nın özden gelen haklarının teslim edilmesi olduğu ifade edildi.
Tezkerede, iki devletli çözüm siyasetinin Akdeniz bölgesinde istikrar ve kalıcı barışı sağlamanın tek yolu olduğu, Ada'da iki ayrı halkın ve iki ayrı devletin varlığının daha fazla göz ardı edilmemesi gerektiği belirtildi. Kıbrıs Türk Devleti'nin uluslararası toplumun bağımsız ve eşit egemen bir üyesi olarak hak ettiği yeri almasının daha fazla tehir edilemeyeceği vurgulandı.
Son olarak, Türk Dünyası'nın ayrılmaz bir parçası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi'nde gözlemci üye statüsü kazanmasının memnuniyet verici olduğu ifade edildi. Uluslararası topluma, Kıbrıs Türk Halkı'nın maruz kaldığı insanlık dışı izolasyona son vermeye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaya davet edildi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıl dönümünde, Kıbrıslı soydaşlarımızla gönül ve dava beraberliğimizi teyit ettiklerini, sarsılmaz birlik ve dayanışmamızı bir kez daha tüm dünyaya ilan ettiklerini belirtti. Kıbrıs Türkleri'nin sonsuza kadar bağımsız devletlerinin çatısı altında ve kendi bayraklarının gölgesinde barış, huzur ve güvenle yaşamaya devam edeceğini vurguladı.
HERKES, HER ŞEY ÖLÜR, SADECE ŞEHİTLER ÖLMEZ