Kıbrıs, Suriyelileri ülkelerine göndermek için güvenli bölgelerin tespit edilmesini istedi
bin 369 göçmenin yüzde 40'ını Suriyeliler oluşturdu.
Kıbrıs, Suriyelileri ülkelerine göndermek için güvenli bölgelerin tespit edilmesini istedi
2023 yılında Kıbrıs'a sığınma başvurusunda bulunan 7 bin 369 göçmenin yüzde 40'ını Suriyeliler oluşturdu.
Kıbrıs, Avrupa Birliği'nden resmi olarak Suriyeli göçmenlerin geri gönderilebilmesi için Suriye'de güvenli bölgeleri tespit etmesi talebinde bulundu.
İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, temmuz ayında İspanya'da düzenlenen içişleri bakanları gayrı resmi toplantısında konuyu gündeme getiren tek yetkili olmuştu.
AP'ye açıklamada bulunan Kıbrıs İçişleri Bakanlığı, başka hiçbir AB ülkesinin güvenli bölgelerin yeniden değerlendirilmesi konusunda resmi bir pozisyon almadığını söyledi.
Uluslararası alanda tanınan adanın güney kesiminde yaklaşık 1 milyon kişi yaşıyor.
Yetkililer göçmenlerin nüfusun yüzde 6'sını oluşturduğunu ve bunun AB ülkelerinin ortalamasından çok daha yüksek olduğunu vurguluyor.
Suriye, ülkedeki şiddetin halkın güvenliği için bir risk oluşturduğu gerekçesiyle güvensiz bir ülke olarak tanımlanıyor.
Bu nedenle uluslararası kanunlar Suriye vatandaşlarını üçüncü ülkelerde yaşama ve çalışma olanağı sağlayan uluslararası koruma statüsüne uygun hale getiriyor.
Kıbrıs hükümeti, AB'nin öncelikle Suriye'nin tamamında veya bazı kısımlarındaki koşulların, Suriyelilerin güvenli bir şekilde ülkelerine geri gönderilmelerine yetecek kadar değişip değişmediğini yeniden incelemesini öneriyor.
Bu tür geri göndermelerin nasıl gerçekleşeceğine ilişkin pratik uygulamalara daha sonraki bir aşamada karar verilebilecek.
Kıbrıs İçişleri Bakanlığı, geri göndermelere, güvenli bölgelerin tespit edilmesinden sonra başlanabileceğini söylüyor.
2023 yılında ağustos ayı sonuna kadar Kıbrıs'a sığınma başvurusunda bulunan 7 bin 369 göçmenin yüzde 40'ını Suriyeliler oluşturdu.
Avrupa Birliği İltica Ajansı, Suriye'nin 13 bölgesinden yalnızca biri olan Tartus'ta siviller için "gerçek bir risk" bulunmadığını söylüyor.
Lazkiye, Şam, Humus ve Kuneytra bölgelerinde ise şiddet "yüksek düzeyde" değil.
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, şu anda "mültecilerin Suriye'ye dönüşünü teşvik etmediğini" belirterek, mültecilerin "kendi seçtikleri bir zamanda" anavatanlarına dönme hakkına sahip olduklarını belirtiyor.
EURO NEWS