Kıbrıs ve Atina yönetimi, Türkiye'nin olası sondaj faaliyetine karşı AB'den tavsiye alacak

Doğu Akdeniz'de enerji denklemi

Kıbrıs ve Atina yönetimi, Türkiye'nin olası sondaj faaliyetine karşı AB'den tavsiye alacak


Kıbrıs ve Atina yönetimi, Türkiye'nin olası sondaj faaliyetine karşı AB'den tavsiye alacak

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Kıbrıs'la Yunanistan'ın, kendi münhasır ekonomik bölgesi olduğunu iddia ettiği sularda Ankara'nın yeniden petrol ve doğal gaz sondajı yapmaya kalkışması halinde nasıl karşılık verecekleri konusunda diğer Avrupa Birliği üyeleriyle istişarede bulunmayı planladıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin yeni sondaj gemisinin Akdeniz'e gönderilmesiyle ilgili, "Abdülhamid Han sondaj gemisini 9 Ağustos'ta Mersin'den ilk görev yerine uğurlayacağız." demişti.

Kasulidis, Lefkoşa'yı ziyaret eden Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yeni sondaj gemisine atıfla, "Bunun gelmesini bekliyoruz." dedi.

Rum Bakan, "(Dendias ile) Münhasır ekonomik bölgemizde herhangi bir gerginlik yaratılmasını önleyeceği umuduyla bazı adımların atılması konusunu görüştük." ifadesini kullandı. 

Kasulidis, Kıbrıslı yetkililerin Türk sondaj gemisinin çalışmaya yapabileceği 'altıdan fazla' potansiyel alan olduğuna inandığını belirtti. 

Bununla birilikte bu bölgelerin tamamının Güney Kıbrıs'ın hak iddia ettiği alan içinde olmayabileceğini söyledi.

Kasulidis, Lefkoşa'nın Avrupalı ortaklarıyla birlikte en iyi hareket tarzı konusunda uyum içinde hareket edeceğini de sözlerine ekledi. 

Türkiye daha önce Kıbrıs'ın hak iddia ettiği sulara savaş gemisi refakatinde sondaj ve araştırma gemileri göndermişti.

Keza Yunanistan'ın hak iddia ettiği sularda atılan benzer adımlar da askeri gerilimi tırmandırmıştı.

AB, Türkiye'nin eylemlerini şiddetle kınayarak sondaj çalışmalarında görev alan iki kişiye yaptırım uygulamıştı.

Dendias: Uluslararası toplum, Ukrayna gibi Kıbrıs'taki işgale sessiz kaldı

Ankara'dan 'sert ve provokatif söylemin kreşendolarının geldiğini' söyleyen Güney Kıbrıslı Bakan, "Tonu düşük tutuyoruz." ifadesini kullandı. 

Bu arada Hem Kasulidis hem de Dendias, Kıbrıs'ta yaşananları Rusya'nın Ukrayna işgaline benzetti,

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "48 yıl önce uluslararası toplum Kıbrıs'taki işgale gerektiği şekilde tepki vermedi." dedi. 

Ayrıca Dendias, "Herkese Ukrayna'nın işgalinin Avrupa'daki tek işgal vakası olmadığını hatırlatmalıyız." diye konuştu. 

Doğu Akdeniz'de enerji denklemi

Akdeniz'e komşu ülkelerle uluslararası aktörlerin bölgede yürüttüğü hidrokarbon arama faaliyetleri, Doğu Akdeniz enerji denkleminde yeni dengelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Özellikle Kıbrıs adası çevresinde yürütülen petrol ve doğal gaz aramalarıyla belirli bölgelerdeki kaynak keşifleri, Akdeniz'e komşu ülkelerin enerji arz güvenliğini yakından ilgilendiriyor.

Doğu Akdeniz, ülkeler arasında münhasır ekonomik bölge sorunu tartışması devam ederken, Güney Kıbrıs tarafından tek taraflı ilan edilen 13 parselden oluşuyor.

Güney Kıbrıs, söz konusu parselleri uluslararası şirketlere ihale ederek lisanslandırıyor.

Kuzeydekiler sırasıyla 1. 2. ve 3. parsel, ortadakiler 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve 13. parsel ve güneydekiler de 10. 11. ve 12. parsel olarak adlandırılıyor.

Güney Kıbrıs hükümeti söz konusu blokların dokuzunda ExxonMobil ve ortağı Qatar Petroleum, Chevron ile ortakları Dutch Shell ve Israel NewMed'in yanı sıra İtalyan Eni ve Fransız TotalEnergies'den oluşan bir konsorsiyuma sondaj ve arama hakkı tanımıştı.

EURO NEWS