Kiev ikinci Grozni mi olacak?
Rusya, Çeçenistan’ı başkenti Grozni’yi 1995 yılında işgal etmiş, haftalarca havan ve ve topçu ateşine tutmuş 25 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Kiev ikinci Grozni mi olacak?
Askeri olarak beklenen başarıyı sergileyemeyen Rusya, üstüne ekonomik yaptırımların da gelmesiyle iyice sıkıştı. Rus ordusunun çareyi Kiev’i yok etmekte araması ihtimali uzmanların en büyük endişesi.
KARAR HABER MERKEZİ
Rusya, Çeçenistan’ı başkenti Grozni’yi 1995 yılında işgal etmiş, haftalarca havan ve ve topçu ateşine tutmuş 25 bin kişi hayatını kaybetmişti. 1999 yılında ise Ruslar yeniden hava saldırıları ve topçu ateşi ile saldırıya geçmiş ve kenti 2000 yılında ele geçirmişlerdi. BM, 2002 yılında Grozni’yi dünyanın en ağır yıkımına uğrayan kenti olarak ilan etmişti. Her iki savaşta hayatını kaybeden sivillerin sayısı ise 100 bin ile 200 bin arasında tahmin ediliyor.
Uzmanlar, Kiev halkının da aynı kaderi yaşamasından endişe duyuyor. Avusturyalı askeri uzman Franz Stefan Gady, Rus ordusunun kendi ateş gücüne güvendiğini belirterek, hava saldırıları ve geniş kapsamlı topçu atışıyla Kiev halkını sindirerek, kendisine yol açmak isteyebileceğini söylüyor.
Askeri uzmanlar Rus ordusunun aynı sorunları bugün de yaşadığını şaşırarak gözlemliyor. Eski NATO Genarali Hans Lothar Domröse, Rusya’nın Ukrayna savaşının başlangıcında bütün birliklerini ortak ve yoğun şekilde kullanmadığına şaşırdığını ifade ediyor. Gady de Rusya’nın eski tecrübelerinden ders çıkarmadığını düşünüyor.
Batılı askeri uzmanların çoğunluğu Rusya’nın şehir içinde uzun süreli bir savaşı tercih etmeyeceği konusunda hemfikir. Tecrübelere göre saldıran bir ordunun her bir askerine karşı yaklaşık 5 savunma askeri düşüyor. Ancak Kiev’de halkın motivasyonu çok yüksek ve bu rakamın 1 Rus askerine karşı 10 Ukrayna gönüllüsüne kadar çıkması muhtemel. Rusya’nın bu kadar askeri yok.
KARAR