Kılıçdaroğlu hangi talimatı verdi
Genel Merkez hem de illerde tutarak süreci anlatmaya çalışacağız.
Meclis Kulisi yazdı
CHP'de il kongreleri süreci başlıyor. Geçmişten farklı olarak ise süreç sıkıştırılmış biçimde yürütülüyor ve herkesin gözünün çevrildiği İstanbul, Ankara ve İzmir kongreleri en sona bırakılmıyor. Bundaki ana etken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "il kongreleri ve Kurultay bir an önce yapılsın. Olası bir erken seçim durumu doğarsa kongrelerle enerji ve zaman kaybeder olmayalım" talimatıdır. 8 Şubat Cumartesi İzmir, 9 Şubat Pazar İstanbul ve 16 Şubat Pazar ise Ankara İl kongreleri gerçekleştirilecek. Büyük Kurultay ise 28-29 Mart tarihlerinde. Hemen öncesinde üç büyük ilin kongre kulisini hem Genel Merkez hem de illerde tutarak süreci anlatmaya çalışacağız.
KILIÇDAROĞLU O İSİMLERİ NEDEN İZMİR’E GÖNDERDİ
İzmir'de kongre tek adaylı gerçekleşecek. Genel Başkanın devam etmek istediği mevcut il başkanı Deniz Yücel'in karşısına kimsenin aday çıkması beklenmiyor. Ancak süreç çok da kolay işlemedi. Çünkü Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, il başkanının adaylığına sıcak bakmamakla birlikte, Genel Başkanın talimatı üzerine Yücel ismini kabul etti. Kendi kaygıları üzerine ise il yönetimi ve Kurultay delegelerinin birlikte hazırlanması talimatı yine Genel Başkan tarafından verildi. Hatta Soyer'in, Genel Başkanın talimatı yerine gelmiyor serzenişi üzerine Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek, Kılıçdaroğlu tarafından İzmir’e gönderildi. Son noktada birlikte belirleme yöntemleri tespit edildi ve İl Başkanı ile belediye başkanı anlaşmış oldu. Belediye Başkanına yakın kimi isimler anlaşmaya uyulacağına dair kaygılıyız mesajı verse de il başkanı Genel Başkan ile görüşerek kaygıya yer olmadığını ifade etti.
İSTANBUL, TARİHİNİN EN SESSİZ KONGRELERİNDEN BİRİNİ YAŞAYABİLİR
En fazla kurultay delegesi sayısı ile belirleyici olan İstanbul, tarihinin en sessiz kongrelerinden birini yaşayabilir. Yerel seçimlerdeki başarı, iktidarın bu yüzden hedefinde olduğuna dair kamuoyunda olan inanç Kaftancıoğlu'nu tek aday pozisyonuna getirdi. Genel Başkan ise ilk andan itibaren "Canan ile devam edeceğiz" mesajını net biçimde verdi. Kahraman kitabı sonrası soğuk rüzgârlar estiği ve bu yüzden tavrının değişmiş olabileceği tartışılan Ekrem İmamoğlu da tavrını net olarak "yol arkadaşım" dediği Kaftancıoğlu'ndan yana koydu. Geçen haftaya kadar aday olacağı konuşulan, Genel Başkan ile de bir görüşme gerçekleştiren önceki il başkanı Cemal Canpolat ise aday olmadığını kamuoyuna duyurdu. Aslında bu duyuru Canan Kaftancıoğlu tarafından kamuoyuna açıklanan gerekçeden kısmen farklıydı. Kaftancıoğlu'na söylenen ve onun açıkladığı daha hak teslimiyken, sosyal medyada yapılan açıklama "Genel Başkan, milletvekilleri ve yöneticilerin Kaftancıoğlu'nu istemesi üzerine" aday olmuyorum tarzındaydı. Sonuçta tek adaylı bir kongre olacak. Elbette listenin blok olması bekleniyor. Ama yöneticiler ve delegeler yazılırken çarşaf liste yapılır gibi örgüt görüşlerinin yansıtılması bekleniyor. Bu arada bir sürpriz ise kongre divan başkanlığında yaşanıyor. İstanbul İl Kongresi Divan Başkanlığını, önceki Genel Başkanlardan Altan Öymen gerçekleştirecek.
2 NEDEN ETKİLİ OLMUŞ
Bu süreçte en ilginç durum Ankara'da yaşandı denebilir. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın milletvekilleri, Parti Meclisi Üyeleri ve ilçe başkanları ile yaptığı toplantılardan "Ankara'da Genel Başkan ev sahibidir. İstediği il başkanıyla çalışmalıdır" görüşü çıktı. Kılıçdaroğlu ise örgüt temsilcileri, milletvekilleri, belediye başkanları, kamuoyunda önemli isimlerle görüştükten sonra adayının Ali Hikmet Akıllı olduğunu başka adaylar da dahil pek çok kişiye söyledi. Hatta Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Başkanın talimatıyla ilçe başkanları ile toplanarak kararı kendilerine iletti. Akıllı ise bundan sonra adaylığını açıklayarak çalışmalarına hız verse de kimi ilçe başkanları kararlı biçimde Akıllı'nın yanında durmaktan çekindi. Kulislerden aldığımız bilgiye göre bunda 2 neden etkili olmuş. İlki Fethi Yaşar'ın net olarak tavrını belirtmemesi, ikincisi de aslında bekledikleri ismin Akıllı olmadığını ama Genel Başkanın talimatına uymaya söz verdikleri ve delegenin çoğunluğunda bu ismin kabul görmesi nedeniyle geri adım atamadıkları yönünde kulis bilgisi aldık. Genel Başkanın önceki akşam Yaşar ile yediği yemek sonrası buzların eridiği, Akıllı isminde hemfikir olunduğu öğrenildi. Yine edindiğimiz bilgiye göre Ali Hikmet Akıllı, Yaşar'dan randevu talebinde bulunmuş. Artık tereddüt olan ilçe başkanlarında da sorun kalmadığı öğrenildi. Yalnız, tüm bunlara rağmen Umut Akdoğan ve mevcut il başkanı Rıfkı Güvener'in aday olduklarını söylediklerini, önceki milletvekillerinden de Necati Yılmaz'ın adaylık için nabız yokladığını öğrendik. Ayhan Yalçınkaya'nın aday olmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Yani Ankara'da en az iki adaylı bir seçim olacak. Diğer adayların çıkmasına ise verilen ihtimal oldukça az. Akıllı'nın, ilk aday olduğunda aldığı delege desteği de hesap edildiğinde il başkanlığını kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Geçen seçimde, il başkanı Adnan Keskin'e duyulan tepki nedeniyle az oy farkıyla seçimin kazanılması durumunun bu dönem yaşanmayacağı da ifade ediliyor. Ancak "seçimdir bu, ne olacağı belli olmaz" diyenler de var. Sonuç itibariyle Ankara'da Genel Başkanın sözü üstüne sorun yaşanmayacağı algısı hakim.
Bakalım üç büyük il Büyük Kurultayı nasıl etkileyecek...
Meclis Kulisi
Odatv.com