Kılıçdaroğlu parti programında "değişim" kararı aldı

CHP'de parti örgütüne "medya" talimatı da yürürlükte

Kılıçdaroğlu parti programında "değişim" kararı aldı




Kılıçdaroğlu parti programında "değişim" kararı aldı

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içi değişim tartışmalarına yön verecek bir hamle yaptı ve "liderlik" yerine parti tüzüğü ile CHP programı üzerine görüşler üretilmesi için çalışmalara hız verdi.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Kılıçdaroğlu hafta başındaki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, ilçe ve il kongre süreçleri ile parti tüzüğündeki hazırlıklar da ele alındı. CHP'nin örgüt içi sisteminde en az 6 bin görüş topladığı tüzük değişikliğinde, "milletvekilliğinde 2 ya da 3 dönem sınırlandırılması getirilmesi" talebi öne çıktı. CHP üyeleri, "milletvekili aday listesi için ön seçim şart" görüşünde de çoğunlukta birleşti.

CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığında parti tüzüğü değişikliği çalışmasına 20 Haziran'da başlanmıştı. Avukat siyasetçiler Ahmet Önal, Servet Mullaoğlu, Atakan Ünver, Abdurrahman Tutdere, Mehtap Yücel ve Batuhan Cakcak ile gazeteci kökenli siyasetçi Atilla Sertel'in katılımıyla yapılan ilk değerlendirme, 10 Temmuz Pazartesi günkü MYK toplantısına yansıdı.

Kılıçdaroğlu, MYK toplantısında parti tüzüğü değişikliği taslağı için örgüt içindeki çalışma devam ederken, CHP 38. Olağan Kurultayı'na sunulmak üzere parti programında güncelleme hazırlığına karar verdiğini açıkladı. Bunun için CHP Bilim ve Kültür Platformu'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre görevlendirildi.

CHP'de "kol kırılır yen içinde kalır" uyarısı yürürlükte

Bu arada CHP Medya Planlama ve Sosyal Medya sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem'in hazırladığı medya konusundaki tutum belgesi de kabul edildi. Belgede, "Medya önünde partimiz tartışılmaz" bölümü dikkat çekti ve bu belge CHP Meclis Grubu'na gönderildi.

Parti içinde dün yayınlanan yönergede, "İlkemiz daima ‘kol kırılır yen içinde kalır’ olmalıdır. ‘Parti içi sorunların çözüm noktası medya ve kamuoyu değil parti içi organlardır’ ilkesi benimsenmelidir. Parti sorunlarını kamuoyunda konuşmak ‘Bunlar kendi sorunlarını çözemezken ülkeyi nasıl yönetecekler’ algısı oluşturup, CHP’ye ve ülkenin geleceği zarar vermektedir" bölümü göze çarptı.

CHP içinde tüzük değişikliği İmamoğlu'na yanıt mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçtiğimiz hafta "İktidar İçin Değişim" sloganıyla hayata geçirdiği ve "Nasıl bir Türkiye, nasıl bir muhalefet ve nasıl bir CHP?" sorularına herkese açık şekilde görüş istediği web sitesine (https://iktidaricindegisim.org/) karşı parti içinde öneriler toplanması tercih edildi.

CHP üyelerine dolayısıyla sadece parti örgütüne açık "CHP.net" sistemi üzerinden parti tüzüğünde nasıl değişiklikler yapılmalı sorusuna yanıt arandı. CHP Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik'in koordinasyonunda, online sistemde en az 6 bin mesaj ile partililerce CHP'nin nasıl yönetileceğini belirleyecek parti tüzüğü üzerine görüşler CHP Genel Merkezi'ne iletildi.

CHP'de milletvekilliğine dönem sınırlaması mı gelecek?

CHP'nin 14 Mayıs'taki TBMM seçiminde oyunu arttıramaması ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun 28 Mayıs'taki ikinci turda seçimi kazanamaması üzerine özellikle 'kimler milletvekili listesindeydi?' tartışması gündemdeydi. Bu bağlamda, parti tüzüğü değişikliği önerileri arasında seçilecek isimlere dönem sınırlaması getirilmesi talebi ağırlıklı yer tuttu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da, parti örgütü talebi doğrultusunda milletvekili adaylığında, örneğin üç dönem gibi bir sınırlama getirilmesine sıcak baktığını paylaştı.

CHP'nin 2008 tarihli "değişim" başlıklı programında değişim mi?

CHP tarihçesinde belirtildiği üzere en son Aralık 2008'de parti programı ve parti tüzüğü yenilenmişti. O dönemki bu yenilenmeye ilişkin resmi parti tarihçesinde, "CHP laik demokratik cumhuriyetin, insan hak ve özgürlüklerinin, Türkiye’nin çıkarlarının savunucusu olarak mücadelesine devam etmiştir" vurgusu yer alıyor.

Şimdi "Çağdaş Türkiye için Değişim" sloganıyla 344 sayfalık kitapçık halinde yayınlanan 2008 tarihli CHP Programı'nda güncelleme yapılması söz konusu. Yunus Emre'nin başkanlığında akademisyen görüşleriyle parti programı gözden geçirilecek.

Daha önceki CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel'in 2019 ve 2020'de yürüttüğü çalışma ise nihayete ermemişti. Ancak bu sefer Kılıçdaroğlu'nun 38. Olağan Kurultayı öncesinde parti programı güncellemesi hazırlığını tamamlamak istediği öğrenildi.

"Atatürk devrimleri bekçiliği" esaslı değişim programı sol çizgiye mi yaslanacak?

Parti programı açısından en kritik soru ise "CHP kendisini sol çizgide yeniden nasıl tanımlayacak?" olarak işaret edildi.

CHP ile ilgili seçim başarısızlığı sonrası tüm taraflarca "değişim" kavramı gündeme taşınmakla birlikte 2008 tarihli mevcut parti programında da başlığın yanı sıra amaç bölümünde değişim süreci olması dikkat çekiyor.

Mevcut parti programının amacı, "21. yüzyılda çağdaş bir Türkiye hedefi ne ulaşmak için CHP Atatürk’ün ilke ve devrimlerine bağlı sosyal demokrasinin temel değerlerini benimseyen bir anlayışla her alanda bir yenilenme ve değişim süreci başlatmaya kararlıdır. Amacımız ülkemizin ve toplumumuzun güvenlik içinde refaha, huzura ve her alanda çağdaşlaşmaya ulaşmasıdır" olarak açıklanıyor.

CHP'de parti örgütüne "medya" talimatı da yürürlükte

CHP Medya Planlama ve Sosyal Medya sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem'in geçtiğimiz hafta hazırladığı ve Kılıçdaroğlu'na sunduğu "Medya Tutum Belgesi" bu hafta MYK'ya sunuldu.

Belge, CHP MYK kararıyla "Medya İletişim Yönergesi ve Medya Tutum Belgesi" şeklinde CHP Genel Sekreteri Neslihan Hancıoğlu imzasıyla parti grubuna dolayısıyla milletvekillerine ve parti örgütüne dün gönderildi.

Belgedeki "Amacımız; her arkadaşımızın medyada daha çok yer almasını ve partimizin sesinin daha güçlü duyulmasını sağlamaktır" ifadesi dikkat çekti.

Medya Tutum Belgesi'nde, "stratejik" konularda parti yönetimince açıklama yapılması gerektiği vurgulanarak, milletvekilleri dahil olmak üzere CHP'lilere yönetime bilgi verilmeksizin medyada röportaj verilmemesi veya canlı yayına çıkılmaması uyarısı yapıldı.

Aynı belgede, "Partimiz CHP’nin iç sorunları yetkili kurullarında tartışılır. Parti içi sorunlarımız medya ve kamuoyu önünde tartışma konusu yapılamaz. Partimiz ve partililerimizi yıpratacak söz ve eylemler soru olarak yönetilse dahi kesinlikle yanıtlanmaz. Medya önünde partimiz tartışılmaz" bölümü dikkat çekti.

Yıldız Yazıcıoğlu / voa