Kılıçdaroğlu'nun vaatleri Kars ve Ardahan'da nasıl karşılık buldu?

SEÇİM ALANINA HALKI SELAMLAYARAK GELDİ

Kılıçdaroğlu'nun vaatleri Kars ve Ardahan'da nasıl karşılık buldu?


Kılıçdaroğlu'nun vaatleri Kars ve Ardahan'da nasıl karşılık buldu?

Kemal Kılıçdaroğlu, aynı gün Ardahan, Kars ve Uşak'ta miting gerçekleştirdi. Kars ve Ardahan'da yoğun bir kalabalık tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu'nun vaatlerine olumlu tepki gösterildi.

ARDAHAN / KARS - Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, aynı gün içinde üç şehirde miting gerçekleştirdi. Mitinglerinin ilk durağı Ardahan, ikinci durağı Kars ve son durağı Uşak oldu. Kılıçdaroğlu’na her üç mitingde de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu eşlik etti.

Ortak sorunlara ve benzer coğrafyaya sahip Kars ve Ardahan'da Kılıçdaroğlu, her iki şehir halkı için benzer vaatlerini sıraladı. Kılıçdaroğlu'nun vaatlerinin bölge halkında olumlu karşılık bulduğunu söylemek mümkün.

Mitinge gelenlerin taşıdığı dövizlerde, iktidara yönelik eleştiriler ve ekonomi ön plandaydı.

SEÇİM ALANINA HALKI SELAMLAYARAK GELDİ

Mitinge katılan halk, Kılıçdaroğlu'nun ekonomik vaatlerine olumlu karşılık verdi. 

Ardahan, 1992 yılında Kars'tan ayrılarak il statüsüne geçen bir şehir. İlk kez 1996 yılında yapılan genel seçimle birlikte TBMM’de temsil edilmeye başladı ve o tarihten bu yana Meclis’te her dönem iki milletvekiliyle temsil ediliyor. AK Parti, 2002'deki genel seçimlerden bu yana her seçimde Ardahan'dan bir milletvekili çıkarıyor. CHP ise 1999 ve 7 Haziran 2015 seçimleri hariç, diğer tüm seçimlerde Ardahan'dan bir milletvekili çıkarmayı başardı. HDP, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 30,1 oy oranı elde ederek Ardahan’da birinci parti oldu ve ilk kez bir milletvekili çıkardı. Aynı yıl 1 Kasım’da tekrarlanan seçimlerde ise sıralama tamamen değişti. AK Parti ve CHP’nin oylarını artırdığı seçimde HDP oy kaybetti. Sonuç olarak milletvekillerinden birini AK Parti alırken, diğerini CHP aldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, miting alanına giderken halkı 'kalp' işareti ile selamladı.

AK Parti’nin kurulduğu ve ilk kez katıldığı 2002 seçimlerinden beridir, Kars’ta da her seçimde en az bir milletvekili çıkardığı görülüyor. Öte yandan, CHP en son 2002, MHP ise en son 2007 seçimlerinde Kars’tan milletvekili çıkarabildi. Üç milletvekili ile mecliste temsil edilen Kars’ta, son dört seçimde sadece AK Parti ve HDP milletvekillerini görmek mümkün oldu. HDP’nin oy çoğunluğu olarak AK Parti’nin önüne geçtiği tek seçim ise yine 7 Haziran 2015 seçimi oldu.

Seçmen, 14 Mayıs'ta Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini beyan etmekten çekinmiyor. 

SEÇMEN MİLLETVEKİLLİĞİNDE KAYGAN BİR TABANA SAHİP

Son yapılan seçimlerde partilerin oy oranlarında ciddi değişikliklerin yaşandığı Ardahan ve Kars’ta 14 Mayıs’ta da büyük değişiklikler olabileceği öngörülüyor. Her iki kentte de Kılıçdaroğlu rüzgarının estiğini söylemek mümkün.

Yoğun katılımla gerçekleşen Kılıçdaroğlu’nun Ardahan mitingini dışarıdan izleyen insanların sayısı da azımsanamayacak kadar fazlaydı. Kendisini AK Parti ya da MHP seçmeni olarak tanımlayan binlerce kişi, mitingi yaklaşık 50 metre uzaklıktaki bir parktan izledi. Oysa kentte, kendini AK Parti seçmeni olarak tanımlayan birçok seçmen, 14 Mayıs’ta oyunu Kılıçdaroğlu’ndan yana kullanacağını beyan etmekten çekinmiyor ve bunun nedenini de ‘değişim şart’ diyerek özetliyor. Ancak söz konusu, milletvekili pusulası olunca, seçmenin kaygan bir tabana sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu yüzden seçmenin oyunu hangi partiden yana kullanacağı konusunun, seçimin son anına kadar değişiklik gösterebileceği öngörülüyor.

Ardahan ve Kars’ta farklı inanç ve mezheplere tabi halklar bir arada yaşıyor. Her iki kentte de caferi mezhebine tabi olan Azerilerin, çoğunlukla milliyetçi partileri desteklediği ve desteklemeye devam edeceği düşünülüyor. Terekemeler’in ise desteklediği siyasi parti, çoğunlukla adayın kim olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Kentte yaşayan Kürtlerin büyük bir çoğunluğunun Yeşil Sol Parti’yi, Türklerin büyük bir çoğunluğunun ise AK Parti, MHP ve İYİ Parti’yi desteklediği biliniyor. Bu yüzden, seçim sonuçlarında siyasi partilerin oy oranları birbirine yakın çıkıyor.

'HALKA HİZMET VERİRSENİZ ARDAHAN'I DA KALKINDIRIRSINIZ, TÜRKİYE'Yİ DE...'

Ardahan ve Kars’ın en büyük sorunlarının başında işsizlik ve işsizliğe bağlı olarak gerçekleşen göç geliyor. Her iki şehir de özellikle son yıllarda hızlı bir şekilde göç veriyor ve göç edenlerin çoğunu genç nüfus oluşturuyor. Ermenistan sınırında olan Kars’ın ve Gürcistan sınırında olan Ardahan’ın öncelikli talepleri arasında sınır ticaretinin geliştirilmesi, sanayi bölgelerinin kurulması, tarım ve hayvancılığa destek verilmesi yer alıyor.

Her iki şehrin sorunlarını ve taleplerini iyi bilen Kılıçdaroğlu da her iki mitingde seçim vaatlerini bu yönde tuttu. Kılıçdaroğlu, Ardahan’da yaptığı konuşmada “Halka hizmet verirseniz Ardahan'ı da kalkındırırsınız, Türkiye'yi de kalkındırırsınız” diyerek bölgeye yapılması planlanan yatırımlara değindi. Kılıçdaroğlu; Ardahan, Kars, Erzurum, Ağrı ve Iğdır’ı kapsayan bölgenin özel ekonomi bölgesi ilan edileceğini ifade ederek, bölgede tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi entegre tesisleri kurulacağını vaat etti. Kılıçdaroğlu’nun özellikle Doğu Ekspresi treninin son durağının Ardahan olacağını vaat etmesi, Ardahan mitinginde alanında büyük karşılık buldu.

Her iki şehirde miting alanlarının içindeki ve dışındaki insanlardan ve sokaktaki yansımalarından anlaşılıyor ki, Ardahanlı ve Karslı seçmenin cumhurbaşkanlığı yarışında ‘Kılıçdaroğlu’ kararı net. Ancak sokaktaki izlenime bakılarak milletvekilliği yarışında Yeşil Sol Parti’nin ve CHP’nin yükselişte olduğunu söylemek mümkün.

duvar