Kırım Tatar devleti olmadıktan sonra Kırım ha Ukrayna toprağı olmuş, ha Rusya toprağı olmuş, onlar için fark etmiyor

Kırım Tatar devleti olmadıktan sonra

Kırım Tatar devleti olmadıktan sonra Kırım ha Ukrayna toprağı olmuş, ha Rusya toprağı olmuş, onlar için fark etmiyor




Geçenlerde bir dostum, Türkçemizde çok kullanılan bazı ifadeleri “Hayatımıza yön veren sözler” başlığında toplamış.

Ben de bundan esinlenerek “Hayatımızı mahveden sözler” ile ilgili gündemden bir kaç örnekle dokundurmak istedim.

Mesela hayatımızı, yani geleceğimizi, istikbalimizi mahveden sözler arasında en yaygını “bir şey olmaz” sözüdür. Varsayalım ev yaptırıyorsunuz, müteahhit diye evi yaptırdığınız kişi inşaat demirini bir düzine yerine 10 adet koyar veya çimentoyu eksik koyar… Niye diye sorarsınız, “bir şey olmaz abi, bu yeterli” der geçer. Aslında düşündüğü şey kendi kârıdır. Fakat o ev, ilk depremde mutlaka hasar görür veya yıkılır. Ağzınıza geleni söylersiniz o müteahhite ama iş işten geçmiştir artık.

İnşaat basit bir örnek, hayatın her alanında mutlaka bu sözle karşılaşmışsınızdır ve mutlaka hepsinde de bir şey olmuştur.

Siyasette de böyledir. İç siyaset, dış siyaset fark etmez. Mesela, Kırım konusunda Türkiye devleti, Rusya’nın Kırım’ı geçici işgal etmesine bir kere müsamaha gösterip, “bir şey olmaz” dese, geçmiş olsun, gitti Kırım. Mücadele artık yarayı almaya başlamıştır.

Ya da meşhur “Anayasa bir kere delinmekle bir şey olmaz” sözünü bilirsiniz. Türkiye’nin rahmetli eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a aitti. Daha sonra O Anayasanın başına neler geldi, diğer kanunların başına neler geldi son 30 yılda şahit olduk.

Kısacası, en nefret ettiğim sözlerin başında bu “bir şey olmaz” sözü gelir.

* * *

Türk milletine “balık hafızalı” yakıştırması yapılır… Doğrudur veya yanlıştır, ayrı bir tartışma konusudur ama birileri bunu bir konuda kendi menfaatine kullanmak istediğinde, sanki o konu çok sıradan bir şeymiş gibi “Velev ki öyle” ve “öyle olsa ne olur” sözlerine kulaklarınız aşina olmaya başlar.

“Velev ki öyle” ve “öyle olsa ne olur” ifadeleri aslında kandırmacadır ve asıl amacın ambalajıdır. Toplumun tepki göstereceği bir konuya alıştırma safhasıdır. Hatta hazmettirme sürecidir…

Bu iki söz, toplumun hafızası zayıf bazı kesimlerini bazen düşünmeye iter… “Sahi olsa ne olur” dedirtir. Kafası bulanan bazıları, ki bunlar kendilerini aydın, ziyalı, kanaat önderi gibi hak etmedikleri sıfatlarla tanımlarlar veya tanımlanırlar. Toplumun çeşitli kesimlerinde bu mankurtlardan bulunur. Kırım Tatarları arasında da, ne yazık ki Rusya saflarında olan küçük bir zümre ile kafası bulananlar var. Bunlar Kırım’ın mevcut fiili durumu için “velev ki Rus işgalinde, ha Rusya, ha Ukrayna” diye zırvalarlar…

Öyle ya, bir de Kırım Tatar devleti olmadıktan sonra Kırım ha Ukrayna toprağı olmuş, ha Rusya toprağı olmuş, onlar için fark etmiyor. Gerçekçilikten uzak bu düşüncelere sahip kişilerden, ALLAH Kırım Tatar milli davasını korusun.

Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na geçen Aralık ayında bu konuyu sormuştum ve şunları söylemişti:

 

* * *

Not: Biri size “güzel şeyler olacak” derse, şimdiden geçmiş olsun. Size acil şifalar dilerim. Ama merak etmeyin size “bir şey olmaz”, gerçi “olsa ne olur” değil mi? Yahu “velev ki oldu”şiddetle kınarız ve ayrıca kararlılıkla mücadele ne güne duruyor…

 

AYDIN TAŞ / KIRIM HABER AJANSI