Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyeleri Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya Büyükelçileriyle bir araya geldi.
Litvanya Ulusal Meclisi (Seimas) Sözcüsü de söz konusu çevrimiçi mitinge katılacak.
KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ; POLONYA, LİTVANYA, LETONYA VE ESTONYA’DA ANILACAK
Görüşme sırasında 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgünün 76. yıl dönümü vesilesiyle yapılacak anma tedbirleri konuşuldu.
Görüşmeyle ilgili, Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulunan KTMM Başkanı Çubarov, “Bu görüşme 1944’te Kırım Tatar sürgünün sırasında hayatını kaybeden Kırım Tatarlarının anısını onurlandırmak ve saygı göstermek amacıyla düzenlendi. Ayrıca, Büyükelçilerle 18 Mayıs’ta ülkelerinde gerçekleşecek anma tedbirlerini konuştuk.” ifadelerini kullandı.
Buna göre Polonya Parlamentosunun Alt Meclisi (Sejm) Başkan Yardımcısı Malgorzata Gosiewska, Polonyalı bakanlar ve milletvekilleri ile Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) İcra Komitesi Polonya Üyesi Nedim Useinov, Kırım Tatarlarının Polonya’da tarihi ikamet yerlerini ziyaret edecekler. Polonya Parlamentosunun Alt Meclisi (Sejm) Başkan Yardımcısı, 18 Mayıs’ta saat 16.00’da düzenlenecek olan çevrimiçi mitinge katılmayı da planlıyor.
Litvanya Ulusal Meclisi (Seimas) Sözcüsü de söz konusu çevrimiçi mitinge katılacak.
Letonya başkenti Riga’da da Kırım Tatar sürgün kurbanlarını anma etkinliği gerçekleştirilecek. Tedbire Letonya Cumhuriyeti Yasama Organı (Saeima) ve Litvanya Ulusal Meclisi’nin sözcüleri, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkēvičs ve Letonya Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı katılacak. Ayrıca, Ukrayna’nın Riga Büyükelçisi ve Letonya Seimas Başkan Yardımcısı, Riga’nın Merkez meydanında Kırım Tatar sürgünü kurbanlarını anma etkinliği düzenlenecek.
KIRIM’IN İŞGALİ DE GÜNDEMDEYDİ
Toplantı sırasında KTMM üyeleri Polonya, Litvanya, Letonya ve Polonya Kıyiv Büyükelçileriyle Kırım’daki işgalin sonlandırılmasına yönelik faaliyetleri de müzakere ettiler.
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya Parlamentoları daima Kırım Tatar halkını destekledikleri için teşekkürlerini ifade etti. Kırımoğlu, sürgünün üzerinden 76 yıl geçse de, Kırım Tatarlarının hala Rusya tarafından zulüm gördüğünü vurguladı.
Kırımoğlu, “Yirmi birinci yüzyılda Rusya, Kırım Tatarlarını sürgün etmiyor. Ama halkın Kırım’ı terk etmesi için elinden geleni yapıyor. Çünkü Kırım Tatarlarının işgali hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini biliyorlar. Rusya’nın ana amacı, daha çok toprak ele geçirmek için Kırım’ı büyük bir askeri üsse çevirmek. Ancak Kırım Tatarları her zaman bu gibi hamlelere yol vermemeye çalışıyor ve karşılığını gösteriyor.” diye kaydetti.
QHA.COM.TR