Kırım Tatar yüksek lisans öğrencisinin, Kırım'dan Ak Topraklara göçü anlatan makalesi yayımlandı
GÖÇLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI MİTOLOJİK DERLEME
Kırım Tatar yüksek lisans öğrencisinin, Kırım'dan Ak Topraklara göçü anlatan makalesi yayımlandı
Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara
Aksaray Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi, Kırım Tatar kökenli Yağmur Derin, “Ak Topraklarda Bir Kırım Yerleşimi: Aksaray/Hamidiye Geçiş Dönemleri Üzerine Bir İnceleme” başlıklı bir makale kaleme aldı. Derin, mitolojik bir çalışma olan makalesi ile aynı zamanda bir karşılaştırmalı derleme çalışmasına imza attı. Çalışması hakkında QHA’ya konuşan Derin, Türkiye’deki Kırım Tatarlarının özünü unutmaması için çalışmalar yürütmek istediğini belirterek; Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu’nun, güncel meselelere ilişkin tutumuna ve onun düşüncelerine sahip çıkmak istediğini kaydetti.
Rus işgali ile göçe zorlanan Kırım Tatarları ve Vatan Kırım, akademik çalışmalara konu olmaya devam ediyor. Aksaray Hamidiyeli yüksek lisans öğrencisi Kırım Tatarı Yağmur Derin’in, Doç. Dr. Onur Alp Kayabaşı’nın danışmanlığında hazırladığı “Ak Topraklarda Bir Kırım Yerleşimi: Aksaray/Hamidiye Geçiş Dönemleri Üzerine Bir İnceleme”başlıklı makalesi 21 Aralık 2020 tarihinde Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisinde yayımlandı. Genel Türk Tarihi alanında yüksek lisans öğrencisi Yağmur Derin, makalesi hakkında Kırım Haber Ajansı ile konuştu.
GÖÇLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI MİTOLOJİK DERLEME
Derin, araştırmasında Kırım’ın 1783 itibarıyla uğradığı Rus işgaline, ardından göç ve asimilasyon çabalarıyla birçok baskıya maruz kalarak yurtlarından göçe zorlanan Kırım Tatarlarının geçiş dönemlerinin folklor bağlamında incelediğini bildirdi. Yağmur Derin, bu çalışma ile zorunlu göç dönemlerinde gerçekleştirilen uygulamalardaki mitolojik unsurların belirlenerek açıklanmaya çalışıldığına ve Kırım’da yaşamaya devam eden Tatarlarla Türkiye’deki Tatarların kültürel yakınlığının saptanmaya çalışıldığını aktardı.
“AMACIM ÖZÜMÜZÜ UNUTTURMAMAK”
QHA’ya konuşan yüksek lisans öğrencisi Yağmur Derin amacının Kırım Tatarlarının özünü unutturmamak olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kaydetti:
“Aksaray’da yaşıyorum burada göçmen Kırım Tatar köyümüz var. Bilindiği üzere azınlıktayız. Türkiye’de kültür olarak diğer insanların arasında kendi kültürümüzü ve etkinlikleri unutuyoruz. Bunun için bu amaçla ben de mitolojik bir çalışma ile bir derleme yapmak istedim. Doğum, evlenme ve ölüm gibi geçiş dönemlerinde neler yapıyoruz bunları derleyip bir bütün halinde göstermek istedim. Bu değerlerimizİn unutulup yok olmasına izin verilmemeli. Ben de bu tür çalışmalarla bu yok oluşun önüne geçebilirim dedim. Sadece Aksaray’da değil Türkiye’nin her yerindeki Kırım Tatar yerleşimlerinin bu tarz çalışmalara katılmasını istiyorum.”
“KIRIM KONUSUNDA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”
Yüksek lisans eğitimine yeni başladığını belirten Derin, bu makalesini yüksek lisans eğitiminin ilk döneminde kaleme aldığını bildirdi. Tezinin konusunun Kırım üzerine olduğunu kaydeden Derin, bundan sonraki dönemlerde de Kırım konulu çalışmalara ağırlık vereceğini aktardı.
Yaklaşık 20 sayfalık bir çalışma olan makalesinin Kırım Tatar kültürü üzerine olduğuna değinen Derin, “Bu kültür üzerine yapılmış bir çalışma, Türkiye’deki Kırım Tatarlarıyla Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları karşılaştırıldı. Dolayısıyla karşılaştırmalı bir çalışma oldu.” dedi. Derin, “Kırım’dan göç edip gelmiş olsak da hala bize ait kültürel etkinlikleri, ritüelleri unutmayarak burada da devam ettiriyoruz.” diye ekledi.
“KIRIMOĞLU’NUN DÜŞÜNCELERİNE SAHİP ÇIKMAK İSTİYORUM”
Kırım Tatarı Yağmur Derin, işgal altındaki Kırım’ın şu anki durumuna ilişkin şunları kaydetti:
“Kırım’ın işgalle geldiği son durumunu biliyoruz, bu hepimiz için çok üzücü bir durum. Bizim yolbaşçımız Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun, güncel meselelere ilişkin tutumuna ve onun düşüncelerine sahip çıkmak istiyorum. Bilindiği üzere Türkiye’de birçok dernek ve kuruluş var. Ben de Türkiye’deki Kırım Tatarlarına yönelik bir birlik ve özünü unutturmama amacına yönelik çalışmalar yapmak istiyorum.”
qha.com.tr