Kışın Çocuk Hastalıkları
Çocuk Hastalıklarından Bazıları
Çocuklar için kış ayları zorlu geçer. Ne kadar korumaya çalışsakta gerek dışarıda, gerek okullarda olsun en sık görülen hastalıklara maalesef kapılırlar. Bizlerde bu aylarda çocuklarımızı korumak amacıyla hastalıklarla alakalı bir makale hazırladık
Çocuk Hastalıklarından Bazıları
Soğuk algınlığı: Bütün yaş aralıklarında en sık görülen virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. En sık etkenleri ise rotavirüsler ve adenovirüslerdir. Kişiden kişiye en kolay şekilde bulaşan bu hastalık genellikle kreş ve okullarda daha çok görülür. Halsizlik ve burun akıntısıyla başlayan hastalığı, öksürük ve hapşırık takip eder. Genellikle ateş olmaz fakat astım hastalığı olan çocuklarda ateş görülebilir. Tedavisi ise doğal yöntemlerle de olabilir. İstirahat en önemli faktör olup , burun tıkanıklıkları için ise fizyolojik damlalar kullanılabilir. Daha ilerleyen bir durum olup antibiyotik kullanılması gerekirse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Grip: Kışın korkulu rüyası olan grip , küçük çocuklarda ve yaşlılarda ağır seyredebilir. Toplu alanlarda daha kolay bulaşan bu virüsten Eylül ve Ekim aylarında yapılan aşıyla korunma sağlanabilir. Halsizlik, iştahsızlık, ateş, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı gibi belirtilerle başlar, boğaz ağrısı, burun akıntısı, gözlerde yanma ve öksürük ilerleyen günlerde eklenir. Özellikle çocuklarda karın ağrısı ve ishal ile birlikte olabilir. Tedavisi soğuk algınlığı tedavisi gibidir. Antibiyotik kullanılmaz, dinlenmek önemlidir , bulaştırıcılığı da azaltacağından salgınlar açısından önleyicidir. Virüs eşyaların yüzeylerinde de uzun süre canlı kalabildiğinden temizlik ve hijyen korunma da önemlidir.
Farenjit: Ağız ile soluk borusu arasındaki bölgenin iltihaplanmasıdır. Genellikle virüsler etkendir ve boğazda ağrı-yanma, yutma güçlüğü, öksürük ve ateş gibi belirtiler ile başlar, boyundaki lenf bezlerinde şişme olabilir. Aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Doktor tarafından gerekli görülüyorsa antibiyotik başlanabilir. Bademcik: Lenf bezlerinin şişmesiyle başlayan hastalık boğazda şişlik-ağrı ve yutma zorluğu şeklinde devam eder. Bakteriyel kaynaklı olma ihtimali nedeniyle doktor kontrolü gereklidir
Sinüzit: Yüz kemikleri arasındaki sinüs denilen boşlukların iltihaplanmasıdır. Genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eder. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ile kendini gösterir, solunum yolu enfeksiyonu 10 günden daha fazla sürüyorsa sinüzit olasılığı ortaya çıkar. Yeterli tedavi edilmediğinde kronikleşebilir. Enfeksiyonun tam olarak tedavi edilmesi önemlidir, gerekirse cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Zatürre: Akciğerlerdeki hava keselerinin iltihaplanmasıdır. Hayatı tehdit edici bir enfeksiyondur. Çeşitli etkenlerle oluşabilir. Solunum sıkıntısına sebep olur. Halsizlik, ateş, şiddetli öksürük, bulantı-kusma, karın ağrısı belirtileri ile başlar, ilerledikçe çocuk hızlı soluk alıp verme şekline dönüşür. Mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Bronşit: Bronş adı verilen hava yollarının iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmezse pnömoni gelişebilir.Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkması olasığı yüksektir. Burun akıntısı, öksürük, hafif ateş ile seyreder. Doktor tarafından tanı konulup tedavi edilmesi gereklidir. Sigara dumanı şikayetleri ve tekrarlama riskini arttırır.
KAYNAK: http://www.kesifcianne.com/kisin-cocuk-hastaliklari/