KKTC muhalefetinden 'Türkiye vesayetini kabul etmiyoruz' çıkışı

'KAPANIP YALNIZLAŞMAK İSTEMİYORUZ'

KKTC muhalefetinden 'Türkiye vesayetini kabul etmiyoruz' çıkışı


KKTC muhalefetinden 'Türkiye vesayetini kabul etmiyoruz' çıkışı

CTP lideri Tufan Erhürman, "Hukuk ve özgürlük ihlallerine başkaldırmak ve kendi kendimizi yönetme irademize sahip çıkmak için sokağa çıkacağız" ifadelerini kullandı.

LEFKOŞA - KKTC'de, hükümetin Kıbrıs sorunu ve Kıbrıslı Türkleri ilgilendiren meselelerdeki duruşuna tepki gösteren Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman, "Hukuk ve özgürlük ihlallerine başkaldırmak ve kendi kendimizi yönetme irademize sahip çıkmak için sokağa çıkacağız" dedi. Yarından itibaren, her gün farklı ilçelerde protesto düzenleneceğini duyuran Erhürman, Ankara’ya karşı "Kıbrıs Türk halkı iradesizleştirilmek isteniyor. Demokrasiyi de insan haklarını da özgürlükleri de örgütlü tüm yapılarımızı çökertiyorlar, halkı da yoksullaştırıyorlar" ifadelerini kullandı. 

'KAPANIP YALNIZLAŞMAK İSTEMİYORUZ'

Yarından itibaren Kıbrıs’ın kuzeyinde protesto gösterileri başlatacak olan CTP, Kıbrıslı Türklerin yeni liderliğiyle Ankara’nın geçtiğimiz dönemde Kıbrıs sorununda gündeme taşıdığı 'iki devletli çözümü' benimsemiyor. Konuyla ilgili olarak Erhürman "Biz bu adada eşit iki unsurdan biriyiz, dünyayla buluşmak istiyoruz, kapanıp yalnızlaşmak istemiyoruz, dünyayla buluşmak derdindeyiz" mesajını verdi. 

Erhürman, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "Ya KKTC tanınacak ya da Kıbrıs Cumhuriyeti tanınmaktan vazgeçecek tezinin bugünkü koşullarda kabulü mümkün değildir, bu tez, çözümü buzdolabına koymaktır. Bizim hedefimiz nettir. Siyasi eşitlik kabul edilerek, federal ve kapsamlı çözüme gidilmesi gerekir."

Erhürman ayrıca, kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresi altında açılması ve Geçitkale’de yeni bir askeri üs kurulması fikirlerine de karşı çıktı. 

'VESAYETİ KABUL ETMİYORUZ'

Erhürman, Türkiye’nin Kıbrıs’ın 'iç işlerine dönük müdahalelerini' de eleştirdi. "Yapamayan ve beceremeyen bir Kıbrıs Türk halkı görüntüsüne karşı bir vesayet ilişkisini kabul etmiyoruz" diyen Erhürman, şöyle devam etti: "Türkiye’yle ilişkiler doğru zeminde iyi ilişkiler olmalıdır, bu da Kıbrıs Türk halkının iradesi temelinde mümkündür. Türkiye ile imzalanan ekonomik programların zemini kaymıştır. Bu ülkede yapılacak reformları, bu ülkenin iradesi belirlemelidir. ‘Gelen gelsin, nüfus artsın’ yaklaşımı da doğru değil. Yurttaşlık siyasetine de ihtiyaç vardır."

Geçtiğimiz yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine, Türkiye’nin müdahale ettiği iddiaları damgasını vurmuş ve bu müdahaleler geçtiğimiz haftalarda raporlaştırılarak kamuoyuyla paylaşılmıştı. Türkiye’nin Kıbrıs Türk siyasetine dönük müdahaleleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra da sürmüş, Kıbrıs Türk sağının yeni lideriyle yeni hükümetin belirlenmesi sürecinde de Ankara-Kıbrıs Türk tarafı ilişkileri tartışmalara neden olmuştu. Kıbrıs’ta son süreçte ayrıca, Sedat Peker’in açıklamaları da büyük yankı uyandırmış ve muhalefetin yoğun tepkilerine neden olmuştu. Kıbrıs’ın kuzeyinde muhalefet azınlık hükümetinin atamalarına, kararlarına ve meclis mekanizmalarıyla ilgili aldığı son kararlara da karşı çıkıyor.

duvar