Konya yerli ve yabancı turistleri bekliyor
YÜZLERCE YILLIK MUTFAK KÜLTÜRÜ
Konya yerli ve yabancı turistleri bekliyor
UCLG Eş Başkanı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çatalhöyük’ten bu yana 10 bin yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’nın tarih, kültür ve doğa turizminin en güzel örneklerini barındırdığını belirterek, herkesi her mevsim güzel olan Konya’ya davet etti.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,Konya’nın geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve yüzyıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir şehir olduğunu söyledi. Konya sınırları içinde bulunan Çatalhöyük’ün 10 bin yıl öncesine dayanan insanlığın en eski yaşam alanlarından biri olduğunu vurgulayan Altay, o günden bugüne Konya’da birçok medeniyetin doğup büyüdüğünü ve geliştiğini kaydetti.
YÜZLERCE YILLIK MUTFAK KÜLTÜRÜ
Birçok tarihi değere ev sahipliği yapan Konya’da muhteşem bir mutfak kültürü bulunduğunu belirten Altay, şöyle devam etti: “Dünyada adına türbe yapılan tek aşçı Ateşbaz-ı Veli Konya’da. Türkiye Selçuklu Devleti’ne 200 yıldan fazla başkentlik yapan Konya, saray mutfağının en güzel örneklerine sahip bir kültürü barındırıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Bu topraklarda yemek bir medeniyettir’düsturuyla Konya mutfağının zenginliğini dünyaya tanıtmak için gastronomi turizmi açısından önemli adımlar atıyor, organizasyonlar düzenliyoruz.”
BİSİKLET ŞEHRİ
Konya, coğrafi yapısı gereği Türkiye’de en fazla bisiklet kullanılan şehir konumunda. Konya’da bisiklet kullanımını daha fazla artırmak için Türkiye’ye örnek projeler hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Uğur İbrahim Altay, “550 kilometre bisiklet yolu ile bu konuda Türkiye’de açık ara öndeyiz. Konya’da yeni yapılan caddelere mutlaka bisiklet yolları ilave ediliyoruz. Yeni planlamayla 87 kilometre daha yeni bisiklet yolu inşasına başlıyoruz. Geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk bisiklet tramvayı büyük ilgi görüyor. En son, iki katlı bisiklet parkları yaptık. Kapalı otoparklarda ve şehrin yoğun bölgelerinde yaptığımız çift katlı bisiklet parkları ile Konyalılar aynı yere daha fazla bisikleti ücret ödemeden güvenle park edebiliyor.” dedi.
Konya’da şehir genelinde bisiklet tamir istasyonları, bisiklet köprüleri, bisiklet trafik ışıkları, bisiklet bekleme istasyonları, Akıllı Bisikletli Ulaşım Sistemi (ABUS), bisiklet taşıma aparatları monte edilen otobüsler dikkat çekiyor. Türkiye’nin ilk Olimpik Veledromu da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Konya’ya kazandırılıyor.
ÖNEMLİ BİR TARIM, SANAYİ VE TİCARET MERKEZİ
Anadolu'nun merkezinde 42 bin kilometrekarelik alana ve 2,2 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Konya, beş üniversitede öğrenim görmekte olan yaklaşık 150.000 öğrencisi ile eğitim seviyesi yüksek bir bölge. Konya’dan Ankara, Eskişehir ve İstanbul'a hızlı tren bağlantıları ile erişmek mümkün. Konya havalimanı ile İstanbul ve İzmir’e uçuş imkânı bulunuyor. Bölge, mevcut bulunan 45.000'i aşkın işyeri, 350'den fazla yabancı sermayeli firması ve 9 Organize Sanayi Bölgesi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ile ülkemizin önemli tarım, sanayi ve ticaret merkezi konumunda.
Bölgede, makine imalatı, otomotiv yedek parça sanayi, metal döküm, gıda endüstrisi, araç-üstü ekipman üretimi, gıda, plastik ambalaj, ayakkabı imalatı, tarım makineleri ve ekipmanları ile değirmen makinesi üretimi rekabetçi sektörler olarak öne çıkıyor.
Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya; un, tuz, şeker üretimde Türkiye birincisi. Birincil alüminyum madeninin Türkiye’de çıkarıldığı tek il. Tarımsal makine ve ekipman üretiminde Türkiye lideri. Metal işlemede Türkiye pazarının yüzde 45’ine hâkim. Araç üstü ekipmanda Türkiye pazarının yüzde 70’ine sahip. Savunma sanayisinde Türkiye’de ilk beşte bulunuyor. 2020’de 2 milyar doları aşan ihracatla Türkiye 12.’si olan şehirde 170’ten fazla ülkeye ihracat yapılıyor.
GENÇ NÜFUS DİKKAT ÇEKİYOR
Konya 2 milyon üzerindeki nüfusu ile dünyadaki 50’den fazla ülkeden daha fazla nüfusa sahip bir şehir. Türkiye’nin ise 7. büyük şehri. Yüzölçümü itibari ile ise Türkiye’nin en büyük şehri.
Konya’da genç nüfus diyebileceğimiz 35 yaş altı grup toplam nüfusun yüzde 55,1’ine karşılık geliyor. 35 altı toplam nüfus ise 1 milyon 229 bin 811 kişi.
KONYA’YA BEKLİYORUZ
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarih, kültür ve doğa turizminin en güzel örnekleriyle görülmeye değer olduğunu belirterek, “Selçuklu Payitahtı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri Konya’yı yaşamak için her ülkeden misafirlerimizi şehrimize davet ediyoruz.” dedi.
Altay; Konya’da Bilim Merkezi’nden Tropikal Kelebek Bahçesi’ne, Konya Panorama’dan Ecdat Bahçesi’ne, Sille’den Kilistra’ya, Alaaddin Tepesi’nden İnce Minare’ye, Meram Bağları’ndan Yerköprü Şelalesi’ne, Nasreddin Hoca’dan Şems-i Tebrizi’ye kadar görülecek çok yer olduğunu ifade etti. Altay, “Konya’mızın ilçeleri de çok değerleri eserleri barındırıyor. Beyşehir, Akşehir, Seydişehir, Hadim, Ereğli, Karapınar, Ilgın, Cihanbeyli gibi ilçelerde de çok sayıda güzellik bulunuyor. Yılın 4 mevsimi farklı güzellikler sunan Konya mutlaka ziyaret edilmeli.” ifadelerini kullandı.