Korkutan depremi uzmanlar yorumladı: Büyük İstanbul depremini tetikler mi?

Korkutan depremi uzmanlar yorumladı: Büyük İstanbul depremini tetikler mi?


Saat 11:00'da İstanbul'da Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından İstanbulluların en çok merak ettiği soru, 'Büyük Marmara depreminin habercisi mi?' oldu. Uzmanlar, Sözcü'ye yorumladı...

 

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz: Silivri merkezli 4.7 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile ilgili,’Depremin olduğu yer Orta Anadolu çukurluğu dediğimiz yer. Sığ olduğu için oldukça geniş bir alanda hissedilmesi olağan. Hassas bir bölge. İstanbul için büyük deprem olmasını beklediğimiz fayda olan bir deprem. Bir süre beklemek lazım. Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir. Burası korkutan bir bölge. Çok fazla büyük bir deprem işaretçisi olarak değerlendirmek mümkün değil. Sadece bu fayın aktif olduğunu gösteren bir olay. Bir süre daha bekleyip bu depremlerin nereye doğru seyrettiğini görmek lazım. Olağan koşullarda bunun arkasından artçıların gelmesi gerekir. 4,7'lik deprem olağan koşullarda hasar yaratacak bir deprem değil. 1999 depreminde bu tür küçükten başlayıp giderek büyüyen bir deprem serisine rastlamadık’ dedi.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Övgün Ahmet Ercan ise şu değerlerdirmeyi yaptı: “Daha önce ki açıklamalarımda iki deprem olacağını söylemiştim. Silivri ve Marmara Ereğlisi açıklarında. Bir deprem de Küçükçekmece önlerinde 5.00 – 6.00 arasında deprem olacağını açıklamıştım. Bu depremler olmadan önce yer gerginliğini belirtmek için 4- 5.5 arasında deprem üreteceğini ve korku salacağını da açıklamıştım. Bu depremlerden biri bugün oluştu. Jeofizik bilgisi açısından bu depremin oluş yeri derinliği bize gelecek depremin nerede, hangi derinlikte olacağı üzerine bir bilgi vermiştir. Bu küçük büyüklükte bir depremdir. Silivri, Kumburgaz ve Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, Çorlu dolaylarında sarsıntı büyük hissedilmiştir. Bunun nedeni deprem odağının sığlığıdır ve Trakya’da o bölgede yerin gevşek olmasından kaynaklıdır. Yıkıcı değildir.İstanbul'da yıkıcı olabilmesi için eşik değer 6.1 büyüklüğüdür. Büyük depremi 2045'den önce beklemiyorum. Ancak büyük deprem olana kadar küçük depremleri görmemiz beklenen bu olaydır. Bu depremin ardından daha büyük bir depremin geleceği beklentisi yoktur.

 

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, “Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın da geçtiği bir bölge olduğu için, deprem oldukça tehlikeli. Gerçekleşmesi beklenen büyük İstanbul Depremini tetikleyeceğini düşünüyorum” diye konuştu. Depremin fay hattının açık olduğunu gösterdiğini belirten Gündoğdu, depremin 5 kilometre derinliğinde geçtiğini kaydetti.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ‘Bu gelecek büyük Marmara depreminin ayak sesleri olarak değerlendirilebilir’ dedi. 4.6’lık depremin çevre illerde de hissedilmesinin normal olduğunu belirten Ersoy, “Ancak bunun yer kabuğunu kırma ihtimali düşük. Bu öncü mü bilmiyorum. Ama halkımızın bir süre sokakta nefes almasında fayda var. Birgün beklenen o büyük deprem gelecektir. Ancak bunun ne zaman olacağını bilmek zor.” dedi.

Yüzeysel depremlerin hissedilmesinin normal olduğunun altını çizen Ersoy, ‘Daha düşük artçıları beklemek lazım. Bunlar 4.5 bile olabilir. Türkiye’de her ay 2 bin deprem oluyor. Bu da onlardan biri. Korkutan şu: Marmara nüfus olarak çok kalabalık ve bir deprem beklendiği için endişeleri artırıyor’ diye konuştu. 

 

SÖZCÜ