Korona virüsü turizm sektörünü de vurdu
‘HERKES İSTER İSTEMEZ PANİK HAVASINA GİRDİ’
Dünya genelinde etkisini arttırarak sürdüren korona virüsünden etkilenen sektörler arasında turizm de yer alıyor. Virüs nedeniyle etkinliklerin birer birer iptal edildiği sektörün temsilcilerine göre otellere yapılan rezervasyon sayısı ve acentelerin biletleme işlemi azaldı. İlk etapta çalışanların SGK ödemeleri için destek talep eden temsilciler sürecin uzaması halinde kredi ihtiyacının da ortaya çıkabileceğini belirtti.
ANKARA – Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanında ölümlere neden olan korona virüsüne Türkiye’de de rastlanmasının ardından çok sayıda toplantı ve etkinlik iptal edildi. Yetkililerin “kalabalık yerlerde gerekmedikçe bulunmayın” uyarılarının ardından çok sayıda kişi aylar öncesinden planladığı seyahatlerini erteledi ya da iptal etti. Özel şirketlerin ve bakanlıkların otellerde düzenlenmeyi planladığı çok sayıda etkinlik de süresiz şekilde ertelendi.
Korona virüsü nedeniyle çok sayıda otel rezervasyonu ve uçak biletleme işleminin iptal edildiğini ifade eden sektör temsilcilerine göre virüs için alınan önlemler uzadığı takdirde turizm sektörünü iyi günler beklemiyor.
‘HERKES İSTER İSTEMEZ PANİK HAVASINA GİRDİ’
Korona virüsü tehdidi nedeniyle turizm sektörünün büyük yara aldığını, uçak biletleme işlemlerinin yüzde 80 oranında azaldığını belirten Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı İlknur Fidan Kepez’e göre sektör için ekonomik anlamda kötü günler başladı. Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği pek çok etkinliğin iptal edildiğini belirten Kepez şunları kaydetti:
“Bakanlıklar pek çok organizasyonu iptal etti. Yurt dışı turları da iptal oldu. Herkes ister istemez panik havasına girdi. Biletleme sayımızda virüs öncesine göre yüzde 80 düşüş yaşanıyor. Birçok işletmemizin çok zor duruma düşeceğini biliyorum. Nevruz ve Paskalya tatilleri için çok önceden satılmış biletler ve rezervasyonlar vardı. Acente şirketleri çok önceden otelleri ayarlamış müşterileri de belliydi. Ama şimdi hepsini geri ödemek zorundalar. Otellerden geri iadeler ne zaman olur o da belli değil. Acenteler şu an parayı geri ödüyorlar.”
‘KİMSE UÇAĞA BİNMEK VE SEYAHAT ETMEK İSTEMİYOR’
“Kimse uçağa binmek, seyahat etmek istemiyor” ifadelerini kullanan SAYD Başkanı Kepez birkaç gün önce görüştüğü bir ailenin virüse karşı kaygısını şu sözlerle anlattı:
“İnsanlar nasıl Ankara’da, İstanbul’da kalabalık yerlere girmek istemiyorsa uçağa da binmek istemiyor. Örneğin iki gün önce Eskrim Federasyonu’nun Belek’te bir turnuvası vardı. Aile beni aradı ve ‘Çocuğumuzu Antalya’ya göndermek istemiyoruz’ dedi. Otel, uçak hepsi bir zincir. Aynı zamanda acentelerin yanı sıra rehberler de çok etkilendi ve turlar da iptal edildi.”
Turizm sektöründe çalışanların SGK ödemelerinin ertelenmesini talep ettiklerini belirten Kepez, “Bunun yanı sıra tablo daha kötüleşirse kredi talebimiz de ortaya çıkabilir. Şu anda korona virüsünden etkilenen ülkelere destek fonu var. Aynı şeyi biz de talep ediyoruz. Çünkü böyle devam ederse personellerin çalıştırılamaması ve işten çıkarılması söz konusu. Belki sanayi sektöründe önlem alarak üretime devam edebilirsiniz ama turizm direkt insana yönelik ve seyahat edildiği takdirde para kazanılan bir sektör” diye konuştu.
‘EĞER SÜRE UZARSA UZUN VADELİ KREDİ TALEBİMİZ VAR’
Korona virüsünün uluslararası bir sorun olduğunu, kaynak pazar olarak tarif edilen ülkelerden tatil satın almayı planlayanların kararlarının da bu süreçten etkilendiğini belirten Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Burhanettin Sili, “Bizim sezonumuz nisan ve mayıs ayında açılır. Hem Sağlık hem de Kültür Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar neticesinde Türkiye imaj anlamında olumlu bir konumda. Mayıs ayı ya da haziran ayı itibariyle normal sürece gireceğiz diye düşünüyoruz. Rekabet ettiğimiz ülkelere nazaran biz avantajlı durumdayız” dedi.
“Korona virüsüne karşı alınan önlemlerin süresinin uzaması halinde bu durumdan turizm sektörü nasıl etkilenir” sorumuza Sili, “Bu son derece olumsuz bir durum. Biz bunu 2016 yılında yaşadık ve neredeyse yüzde 50 civarı misafir sayısı azaldı. Böyle bir durumda o oranın çok daha büyüğü dünya genelinde yaşanır. Bu sıkıntının bu denli devam etmeyeceğine dair öngörümüz ve inancımız var. Bilim insanlarının açıklamaları da yaz aylarında bu denli devam etmeyeceği yönünde. Sonrasında sektörün toparlanma sürecinin ne şekilde olacağı ve kaybımızın ne olacağı konusunda çalışmalar yapıyoruz” yanıtını verdi.
Turizm sektörü temsilcilerinin SGK ödemelerinde kolaylık sağlanması yönünde taleplerinin olduğunu ifade eden Sili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer süre uzarsa kredi noktasında, uzun vadeli düşük faizli kredilere ihtiyacımız olabilir. Bu sadece bizi de etkilemiyor, bizim ürün aldığımız birçok sektörü de etkiliyor. Turizm 54 sektörle beraber çalışan bir olgu. Bize fayda ve hizmet sağlayan tüm sektörlerin ayakta kalabilmesi adına taleplerimiz söz konusu. Bunlar da hali hazırda değerlendiriliyor.”
‘SÜRE UZARSA OTEL İŞLETMECİLERİ İÇİN KÖTÜ OLUR’
Korona virüsünün yayılmasının ardından otel rezervasyon satışlarının çok azaldığını, az da olsa iptal olduğunu belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, “Kısa vadede Nevruz’u kaybettik” dedi. Virüse karşı alınan önlemlerin artarak devam etmesini temenni ettiklerini belirten Atmaca, “İnsanların bu virüsten kurtulup bir an önce sağlıklı seyahat etmelerini istiyoruz. Geldiğimiz nokta çok iç açıcı değil ama bu yalnızca bizim değil, dünyanın sorunu” diye konuştu.
2016 yılındaki “turizm krizi”nin ardından yakın dönemde sektörün toparlanmaya başladığını belirten Atmaca sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir şekilde bu tablonun çözüleceğini düşünüyoruz. Mart ve nisan ayları bizim için çok önemli aylar değildi, ölü dönemdi. Genellikle hazırlıkların yapıldığı aylar bunlar. Önemli olan bu sürenin uzamaması. Bu süre uzarsa otel işletmecileri için kötü olur. Bunu düşünmek bile istemiyoruz. Otellerimizde virüse karşı tedbirlerimizi de aldık. Personelimizi eğitmeye, daha fazla dezenfektan kullanmaya özen gösteriyoruz.”
DUVAR