Koronavirüs teniste birebir antrenmanlara yönelik talebi artırdı

650 metrekareye dört çocuk iki antrenör alınacak

Koronavirüs teniste birebir antrenmanlara yönelik talebi artırdı




Koronavirüs salgını hayatın her alanı gibi sporu da olumsuz yönde etkiledi. Bu dönemde sosyal mesafeye uygun doğası gereği riski en az olan sporlar içerisinde yer alan teniste birebir antrenmanlara yönelik talep artsa da kulüpler zor günler geçiriyor. Uzmanların tenis kulüplerine yönelik önerisi ise şöyle: “Kurallara eksiksiz uymaya özen gösterin. Bireysel antrenmanlara yönelik kampanyalar yapın.”

 

İnsanların sağlığın ve özgürlüğün kıymetini daha çok anladıkları ve spor yapmanın ne kadar gerekli olduğunun bir kez daha farkına vardıkları bir süreçten geçiyoruz. Tenis sporu, sosyal mesafeye uygun bir dal olduğu için bu süreçte dikkatleri üzerine çekti. Açık alanda yapılan güvenli bir branş olarak öne çıkan teniste de bireysel antrenmanlara yönelik talep pandemi döneminde arttı. Site ortamında yaşayan kişiler imkanları doğrultusunda sitesinde olan tenis kortlarına giderek spor yapabildi. Ancak diğer yandan kulüplerin en büyük gelir kaynağı olan yaz okullarına yönelik talebin düşük olması, kulüpleri olumsuz etkiledi.

650 metrekareye dört çocuk iki antrenör alınacak

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Tenis Federasyonu Başkan Vekili Cem Tınaz, tenisin açık havada mesafeli olarak yapılan alternatif bir spor dalı olarak öne çıktığını söyledi. Spor dalları içerisinde tenisin riskin en düşük olduğu branşlardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Tınaz, “Pandemi sürecinde tenis açık havada ve güvenli ortamda spor yapmayı seven kişiler için oldukça iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde özel derslere yönelik talep arttı. Ancak bu noktada tenis oynamak isteyenlere önerim önlemlere gereken önemin verildiği kulüpleri tercih etmeleri. Her ne kadar özel dersler bu dönemde daha çok tercih edilse de kulüpler açısından bu süreç zorlu geçiyor. Ailelerin çocuklarını kalabalık ortama gönderme konusunda kaygı seviyeleri yüksek ve bu konuya oldukça temkinli yaklaşıyorlar” dedi. Türkiye Tenis Federasyonu’nun belirlediği kurallara göre korta aynı anda en fazla dört çocuk ile iki antrenörün girebileceğini belirten Tınaz, şöyle devam etti: ““Bu karardan önce 650 metrekare olan tenis kortlarına ufak yaş gruplarında 10-12 çocuk girebiliyordu. Önceliğimiz insan sağlığı olduğundan bu sayı gerekli önlemler çerçevesinde kısıtlandı. Bu noktada kulüpler maalesef şu anda en önemli gelir kalemlerinden birini kaybetti. Yaz döneminde dolu olan spor okulları şu anda boş ve daha önce yüzlerce çocuğun katıldığı aktiviteler az sayıda çocuğun katılımıyla gerçekleşiyor. Bu durumun diğer bir nedeni de insanların kaygılı oluşu. Ancak biz federasyon olarak alınması gereken tedbirlere hassasiyetle yaklaşılmasına büyük önem veriyoruz. Önümüzdeki günlerde ciddi önlemler ve kurallar dahilinde kulüplere turnuva düzenleme hakkı vermeyi hedefliyoruz. Bu dönemde seyahat engelini ortadan kaldıracağımız turnuvalara yönelmeyi planlıyoruz. Kulüp içinde gerçekleşecek turnuvalar ile başlangıcı yapabiliriz.

“Kurallara uyulursa kulüpler bu süreci en az hasarla atlatacaktır”

Türkiye Tenis Federasyonu tarafından hazırlanan "Covid-19 döneminde tenis oynama rehberi"nin asılabilecek bir afiş olarak kulüplere iletildiğine de değinen Tınaz; “Kulüplerimiz, Federasyonumuz tarafından belirlenen bu kurallara uyduğu takdirde birçok yönden sıkıntılı geçen pandemi sürecini en az hasarla atlatabilecektir” diye konuştu. Tınaz kulüpler için kuralları şu şekilde sıraladı:“Bu süreçte mutlaka tüm tesislerin genel dezenfektan planlaması yapılmalı. Kulüplerde en az iki metrelik sosyal mesafe kurallarına uyulmalı. Birçok kulübümüzün girişinde gelenlerin ateşi ölçülüyor ve her birinin kaydı alınıyor bu oldukça önemli bir nokta. Tekrar salgın tehdidine karşın, kriz yönetimi planı hazırlanmalı ve olası riskler belirlenmeli. Olası acil durumlara yönelik ilk yardım uygulamaları gözden geçirilmeli. Eldiven, maske ve benzeri koruyucu ekipmanlar alınmalı. Üye bağını devam ettirmek adına bazı faaliyetler sosyal mesafe kuralına uygun olarak organize edilmeli. Bireysel antrenmanlara ve özel derslere yönelik özendirici kampanyalar yapılmalı. Hem mevcut hem de potansiyel müşteriler yeni kurallar konusunda bilgilendirilerek ikna edilmeli. Covid-19 hijyen uygulamaları ile günlük değerlendirmeler yapılmalı.”