Kosova, Avrupa Konseyi'ne katılma yolunda 'tarihi adım' attı
Sırbistan'dan tepki
Kosova, Avrupa Konseyi'ne katılma yolunda 'tarihi adım' attı
Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova'nın konseye üyelik talebini onaylayarak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine (AKPM) ilettiğini duyurdu.
Kararın, üye ülkelerinin oylarının üçte ikisinden fazlasıyla alındığı belirtilen açıklamada, "Bu olumlu karar, uzun ve yoğun bir çalışmanın ve Avrupa Konseyi üye devletleri ve diğer müttefiklerle yakın işbirliğinin ardından geldi. Kosova Cumhuriyeti, Bakanlar Komitesinde olumlu oy kullanan ve diğer ülkelerin olumlu oy kullanmasına yardımcı olan tüm ülkelere derinden minnettardır." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, Kosova'nın konseye üyelik sürecinde bir sonraki adımın, AKPM'nin Kosova'nın üyelik başvurusuyla ilgili bir görüş hazırlaması ve bu görüşün üyelikle ilgili nihai kararı verecek olan Bakanlar Komitesine sunulması olduğu bildirildi.
Kosova'nın üyeliğinin ilk aşamasını tamamlamasının "finalden önceki final" olarak nitelendirilen açıklamada, tam üyelikten önce yapılması gereken daha çok işin olduğuna vurgu yapıldı.
Konuyla ilgili ülkenin liderleri de sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu.
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, "Kosova Cumhuriyeti bayrağı yakında Avrupa Konseyi üyeleri arasında gururla dalgalanacak." ifadesini kullandı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti ise "Ülkemiz Avrupa Konseyi için bir katma değer olacaktır. Avrupa Konseyi ülkemizde demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne değer katacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Sırbistan'dan tepki
Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova'nın üyelik talebini onaylamasına tepki gösterdi.
Dacic, Sırp basınına, Kosova'nın Avrupa Konseyi üyelik başvurusuna ilişkin açıklama yaptı.
Başvurunun onaylanmasının "rezalet" olduğunu savunan Dacic, bu sürecin Belgrad-Priştine diyaloğuna da zarar vereceğini söyledi.
Dacic, Sırbistanlı temsilcilerin oylama sonrası salonu terk ettiklerini ifade ederek, "Bu karar, kesinlikle Avrupa Konseyi tüzüğünün 'alacakaranlığını' temsil ediyor, çünkü ilk kez devlet olmayan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmayan bir toprak hakkında talepte bulunuluyor." diye konuştu.
Oylamada karşıt oy kullanan ülkelerin Sırbistan'ın dostu olduğunu kaydeden Dacic, çekimser oy kullanan Yunanistan, Slovakya ve Bosna Hersek'in kararını ise "hayal kırıklığı" olarak değerlendirdi.
İvica Dacic, Bosna Hersek'in çekimser oy kullanmasının "ironi" olduğunu belirterek, "(Bosna Hersek'teki iki entiteden) Sırp Cumhuriyeti'nin üyelik başvurusunda bulunduğunu düşünün. Bu tam bir terbiyesizlik. Öte yandan bize, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne etki ettiğimize dair ders veriyorlar. Kendileri ise Sırbistan'ın toprak bütünlüğünün yok edilmesine doğrudan katılıyorlar." ifadelerini kullandı.
EURO NEWS