Köyde ev yapacaklar dikkat! Yapı izni gerekli!

Köyde ev yapmak için gerekenler

Köyde ev yapacaklar dikkat! Yapı izni gerekli!


Köyde ev yapacaklar dikkat! Yapı izni gerekli!

Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi’ne başvuru yapması gerekmektedir.

KÖYE EV YAPARKEN ARSANIN YERİ DE ÖNEMLİ

Bir köye ev yapma koşulları arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içerisinde veya dışarısında olması ile farklılaşmaktadır.
Her iki alanda da 3194 sayılı İmar Yasası’na bağlı olarak çıkartılan “Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği” hükümleri geçerlidir.

Söz konusu yönetmeliğe göre;

Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve Köy ihtiyar heyetinden izin alınması şarttır.

KÖYDE YAPILACAK EVİN CEPHESİNE KİM KARAR VERİR?

Köy ve mezarlıkların yerleşik alanları içinde yapılacak ifraz işlemlerinde, parsel genişlikleri (10.00)m ‘den parsel derinlikleri de (20.00)m. den az olamaz.

İfraz suretiyle meydana gelecek yol, otopark, yeşil alan gibi yerle düzenleme ortaklık payı köy tüzel kişiliği adına bedelsiz terkedilir. Bu oran parselin %35 inden fazla olamaz.

Bina cephe ve istikametlerinin, köy mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tesbitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir.

İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz.

Köy ve mezarların yerleşik alanlarında taban alanı kat sayısı (müştemilat da dahil) % 50’yi geçemez.

Eğer arsa Köy yerleşim alanı içerisinde değilse;

· TAKS: %5 (Taban Alanı Katsayısı-Bir yapının parsel tabanında kapsadığı inşaat alanın parsel alanına oranı.)

· Maksimum inşaat alanı 250 m2.

· H: 6.50 m. (Yükseklik)

· Parselin Kadastral yola cephesi olması gerekir.

· Eğer parsel çok büyük olduğunda çeşitli nedenlerden dolayı ifraz söz konusu ise, ifrazlardan (bölünme) sonra elde edilecek her parsel 5000 m2’den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 m. cephesi bulunması zorunludur.

Planlı alanlar tip İmar Yönetmeliği’nde açıklandığı üzere, köylerde yapılması planlanan yapıların prosedürlerini sunuyor. Köy alanlarında yapılacak olan inşaatlar için yapı ruhsatının gereklilikleri ile alakalı bilgiler sunulmuştur. Köy alanlarında ruhsat gerektirmeyen yapılar ve ruhsat gerektiren yapılar nelerdir? Köyde ev yapacaklar dikkat! Yapı izni gerekli haberinin detayları ve ruhsat içerikleri haberimizde yer alıyor.

Köyde ev yapmak için gerekenler

Köyde ev yapabilmek için neler gereklidir, hangi birimden hangi belgeler ile izin belgesi alınabilir? Bu arada satılık köy evi ilanlarına da göz atabilirsiniz.

  • Köylerde ev yapma şartları, belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ile belediye ve mücavir alan sınırları İçinde ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan (iskân dışı) alanlarda farklılık gösteriyor.

Kırsal alan imar yapı ve yönetmeliklerine göre, köy yerleşim alanlarında ev yapmak için, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturan şahıslar başvuruda bulunabilir. İlçe Özel İdaresi’ne başvurusu yapılan köyde ev inşaatları için gerekli belgeler;

  • Yapı izin dilekçesi
  • Tapu belgesi
  • Koordinatlı plan örneği (Kadastro’dan)
  • Nüfus cüzdanı
  • İkametgah
  • Yapılacak yapının yoldan ve komşu parsellerden çekme mesafelerine ilişkin Köy İhtiyar Heyeti kararı.

Köyde yaşayan ve sürekli ikamette bulunan kişiler, bu belgelerin temini ile başvuruda bulunabilirler.

Köyde ev yapmak için neler gereklidir?

İlçe Özel İdaresi’nden projenin onaylatılması ve gerekli olan izin yazısının alınması ile, inşaata başlanması için karar gereklidir. Köy İhtiyar Heyeti kararı alınarak, alınan belgenin İlçe Özel İdaresi’ne iletilmesi gereklidir.

Yeni yasalara göre çeşitli yapıla için ruhsat gerekmiyor. Köy alanlarında yapılan bakkal, berber gibi köy halkına hizmet verecek olan yapılar için yapı ruhsatı alınması gerekmiyor. İlgili kanunda belirtilen kapsamlar ve ruhsat gerektirmeyen yapılar hakkında bilgi edinerek, ruhsata gerek olmadan inşaata başlanabilir.

Fakat ev yapmak ve yaşam alanları inşası için yapı ruhsatı alınması gereklidir. Köyde Ev Yapacaklar Dikkat! Yapı İzni Gerekli.

Köy alanlarında yapılması planlanan evlerin tamamı, bahsedilen köylerde yaşayanlar ve sürekli ikamet halinde olan tapu sahipleri için geçerlidir. Arsa tapusuna sahip olan kişileri İlçe Özel İdaresi’ne doğrudan başvuru yaparak, gerekli belgelerin temini ile yapı izni ve ruhsatı alabilirler.

Köylerde ev yapma için belirlenen kanunlar

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nde belirtilen; Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ile belediye ve mücavir alan sınırları İçinde ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan (iskân dışı) alanlarda farklılık gösteren koşullar bulunmaktadır.

Bahsedilen alanlarda uygulanacak ve uygulanan esaslar; ilgili yönetmeliğin 49-50-51 ve 52 numaralı maddelerinde belirtilmiştir. Diğer kapsamları ise 53, 54 ve 55. Maddelerde, tüm içerikleri, ayrıntıları ve prosedür ölçülerinde belirlenmiştir. Köyde yapı şartları olarak belirlenen esaslara uygunluk dahilinde, köyde ev yapma izinleri alınabilir ve inşaatına hemen başlanabilir.

https://www.hepsiemlak.com/emlak-yasam/haberler/koyde-ev-yapacaklar-dikkat-yapi-izni-gerekli