Kristersson: Türkiye’nin vaatlerin gerçekleştiğinden emin olmak istemesi meşru

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Kristersson: Türkiye’nin vaatlerin gerçekleştiğinden emin olmak istemesi meşru




Kristersson: Türkiye’nin vaatlerin gerçekleştiğinden emin olmak istemesi meşru

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin verilen vaatlerin gerçekleştiğinden emin olmak istemesi meşru olduğunu söyledi ve "İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmek için çok çalışıyoruz" dedi.

DUVAR - Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’i ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile imzalanan üçlü muhtırada verdikleri vaatleri yerine getirmekte kararlı olduklarını ve üzerine düşenleri yapmaya devam ettiklerini söyledi.

"Türkiye’nin uluslararası terörizmle mücadele arzusuna büyük bir saygımız var" diyen Kristersson, "Türkiye’nin, İsveç’in üçlü muhtırada verdiği sözleri yerine getirdiğinden emin olmak istemesi tamamen meşru. İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmek için çok çalışıyoruz ve başardığımız şeyleri de detaylı bir şekilde raporlayacağız” dedi.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Ulf Kristersson ile iki gün önce telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşmenin ardından İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsveç Başbakanı Kristersson'ın Üçlü Muhtıra'ya bağlı olduklarına dair açıklamalarını takip ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu Muhtıra'nın gelecek süreç bakımından yol gösterici olacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütlerinin İsveç'in NATO üyeliğini ve Türkiye ile ikili ilişkilerini rehin almasını engellemenin ortak menfaat olduğunu vurguladı" denilmişti.

Türkiye, iki ülkede bulunan bazı kişileri Gülen yapılanmasına veya PKK’ye üye olmak veya propagandasını yapmakla suçluyor ve Türkiye'ye iade edilmelerini istiyor. Üç ülke bu yaz bir üçlü muhtıra imzalamış, İsveç ve Finlandiya Türkiye’nin taleplerini kabul ederken Türkiye de bu iki ülkenin NATO’ya davet edilmesi önündeki engelini kaldırmıştı. Fakat iki ülkenin üyeliği için bütün NATO ülkelerinin parlamentolarının onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan dışında tüm ülkelerin meclisleri onay vermiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’nin onayı için önce verilen vaatlerin yerine getirilmesi gerektiğini söylemişti. (HABER MERKEZİ)