Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü ‘Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin
Hayatın her alanında Savaş var, Savaşı iyi bilmek, Barışa büyük bir göndermedir!
Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu’nun kurucusu olduğu Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültürel mirasa ve sanat dünyasına katkıda bulunanlara verilen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri” sahiplerini buldu. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, en prestijli ve değeri en yüksek ödül olan “Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 Özel Ödülü”nün sahibi oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü ‘Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla kültürel mirasa ve sanat dünyasına katkıda bulunanlara bir minnet ve teşekkür ifadesi olarak takdim edilen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri” sahiplerini buldu. Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu’nun koleksiyonerliğiyle başlayan ve 2014 yılında Müze çatısı altında toplanarak ziyaretçilerle ve daha geniş kitlelerle buluşan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, 1979 yılından beri verilen en prestijli ve değeri en yüksek ödül olan “Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 Özel Ödülü”nün sahibi oldu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen ödül törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Milletvekilleri katıldı. “Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 Özel Ödülü” Hisart Müze kurucusu Nejat Çuhadaroğlu’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nejat Çuhadaroğlu’nu “Sanat Muhafızı” olarak nitelendirdi
Erdoğan, konuşmasında Nejat Çuhadaroğlu’nu “sanat muhafızı” olarak nitelendirerek, Çuhadaroğlu'nun 30 yıl boyunca binbir zahmetle topladığı eserleri Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nde bir araya getirerek milletin istifadesine sunduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da “Hisart Canlı Tarih Müzesi, bir çocuğun tutkusundan bir girişimcinin kararlılığına uzanan, uzun ve meşakkatli bir yolculukta hayat bulmuştur. Tutku daima zorluğa galip gelmiş, neticede tarih sanatın estetiğinde yeniden canlanmış, benzersiz bir koleksiyon ülkemize ve milletimize kazandırılmıştır. Tarih denen eşsiz miras, varislerine ancak bu kadar zarif teslim edilebilirdi” dedi.
Her bir eserinde 30 senelik maket deneyimi, 25 senelik diorama yeteneği ve 18 senelik koleksiyoner kimliğini bu müzede ziyaretçilerle buluşturan Hisart Müzesi kurucusu ve Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu Hisart Müze ile bu ödüle layık görülmekten onur duyduğunu belirtti. Nejat Çuhadaroğlu, yılların birikimi ve emeğinin ödüllendirilmesinin paha biçilemez olduğunun altını çizerek “müze teşhir ve tanzimi ile dünyada ilk ve tek olan Hisart Müzesi içinde barındırdığı eserler bakımından taşıdığı anlam, kültürel ağırlığı açısından tarihe ışık tutmaktadır’’ dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Türkiye’nin eriştiği kültür düzeyini başarılı bir şekilde anlatan eğitici çalışmalar ve üretimler ile hizmet ve eserlerini gelecek nesillere aktarmak için özveriyle çalışan topluluk veya kuruluşları teşvik etmek amacıyla veriliyor.
Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un başkanlığında belirlenen ödüllerin jürisindeki isimler; Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İskender Pala, Bakanlık Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Sâlim Tokaç, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer oldu.
Dünyada benzeri olmayan Hisart Müze, 1000 yıllık bir tarihe not düşüyor
Hisart Müze Çuhadaroğlu Şirketler Grubu’nun İstanbul Çağlayan’daki binasının restore edilmesi ile İstanbul Çağlayan’da Mayıs 2014’de açıldı. 2000m2’lik bir alanda 6 katlı ve on binlerce eserin sergilendiği Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, eşi benzeri olmayan eserlere ve Osmanlı dönemi padişahlarının kendi kişisel eşyalarına evsahipliği yapıyor. 1000 yıllık tarihe ışık tutulan Hisart Müze’de Roma imparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, 1.ve 2.Dünya Savaşı, Körfez Savaşı gibi dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ait askeri ve etnografik eserleri sergileniyor.
Temel hedefi ülke tarihimizin eşsiz mirasını ve bu mirasın kayıp halkalarını gün yüzüne çıkarmak olan Hisart Müze, tarihin ilgili dönemlerini betimleyen dioramalarla ve mankenlerle zenginleştirilerek ziyaretçilerine yepyeni bir müzecilik anlayışıyla sunuyor. Müzedeki eserler, gerçek veya kurgu ürünü olayların, 3 boyutlu olarak modellenmesi anlamına gelen Diorama tekniği ile ziyaretçileriyle buluşuyor. Dünyanın önde gelen teknoloji, data bilim ve sanatı bir araya getiren, 3 boyutlu canlandırmalarla gerçekliğin sınırlarını zorlayan eserlere ev sahipliği yapan müzede geçmişi şekillendiren büyük devletler, olaylar, savaşlar ve dünyanın kaderini belirleyen dönüm noktaları farklı bir bakış açısıyla sergileniyor.
Dünyanın ilk ve tek canlı Tarih ve Diorama Müzesi HİSART ile yepyeni bir müzecilik anlayışı
Müzenin gelişimi için çalışmalarını devam ettiren Çuhadaroğlu; ‘’Bu müze konsepti ile diğerlerinden ayrılıyor ve sıra dışı anlatımı ile tarihe merak uyandırmayı amaçlıyor. Dioramaların sayısal fazlalığı bizi diğer müzelerden ayıran en önemli özellik. Dünyada bu kadar çok diorama olan başka bir müze yok. Bunun yanı sıra birbirinden farklı ölçek çeşitliliğine sahip dioramada sadece Hisart Müze’de. Dönemsel zenginliği bu kadar yakalamış olmaktan ve yıllarca yaptığım çalışmaları ziyaretçilerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyerek, müzenin her yıl yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra kent halkının yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi. Bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Çuhadaroğlu "Hem konsepti hem de içinde sergilenen eserlerle ayrıcalıklı bir yere sahip olan Hisart Müze, Türkiye'nin yanı sıra İstanbul için büyük bir değer açıklamasında bulundu.
Hayatın her alanında Savaş var, Savaşı iyi bilmek, Barışa büyük bir göndermedir!
Çuhadaroğlu ’’Hisart hayatın bir parçası olan savaşın toplumları nasıl şekillendirdiğini kanıtlarıyla gösteriyor. Savaşlarla birlikte yaşanan ekonomik, sosyolojik ve kültürel değişimlere ışık tutuyor. Müzeye gelenler burada savaşın çok ötesinde bir tarih görüyorlar. Dünya tarihine bakarsanız pek çok savaş görürsünüz. Dostluğu, düşmanlığı, heyecanı, cesareti, korkuyu, zaferi, yenilgiyi, aşkı, nefreti, fedakarlığı, paylaşmayı, mizahı, yası.. kısacası hayatın içinde ne varsa hepsinin savaşın içinde de var olduğunu gösteriyoruz. Başlangıçlar, sonlar her kritik olay arkasında ya da devamında bir savaşı barındırıyor. İşte bu nedenlerle dünyanın kaderini belirleyen savaşlar, tarihi olaylar hep dikkatimi çekmiştir. Bu olayları iyi bilmek aslında savaşmadan yaşamak ve barışa özendirmek için en iyi yoldur. 25 milyon dolar yatırım bedeli ile hayata geçirdiğim bu müze umarım yeni nesillere Barış için yol gösterici olur.” dedi