Kürt devletinin önüne geçer
Emekli Tuğamiral Gürdeniz, Barış Pınarı Harekâtı’nı değerlendirdi
Emekli Tuğamiral Gürdeniz, Barış Pınarı Harekâtı’nı değerlendirdi: Kürt devletinin önüne geçer
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı Barış Pınarı Harekâtı’nın Doğu Akdeniz politikası için de önemli olduğunu belirterek “Yapılan harekât bir yandan da denize çıkışı olan sözde bir Kürdistan devletinin kurulmasına engel olacaktır. Türkiye de bu değerlendirmeyi yaptığı içindir ki bu harekâta geç de olsa karar vermiştir” dedi.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı Barış Pınarı Harekâtı’nın Doğu Akdeniz politikası için de önemli olduğunu belirterek “Yapılan harekât bir yandan da denize çıkışı olan sözde bir Kürdistan devletinin kurulmasına engel olacaktır. Türkiye de bu değerlendirmeyi yaptığı içindir ki bu harekâta geç de olsa karar vermiştir” dedi. Gürdeniz, ABD’ye karşı Türkiye’nin elindeki en büyük kozun İncirlik ve Kürecik üsleri olduğunu söyledi. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Suriye operasyonunun denize çıkışı olan sözde bir Kürdistan devletinin kurulmasına engel olacağını kaydederek, “Doğu Akdeniz jeopolitiği, Türkiye’nin genel jeopolitiğinin de lokomotifidir. Anavatan, Mavi Vatan, Yavru Vatan bir bütündür. Kıbrıs’taki askeri varlığımızın ve bağımsız KKTC’nin devamlılığı ile Türkiye’nin güneyinde denize çıkışı olan sözde Kürdistan’ın kurulmasının engellenmesi birbirinden ayrılamaz. Bu büyük jeopolitik hedeftir. Bu hedefi kazandığınızda Türkiye’nin zaten hakkı olan kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) saldırıların ve empozelerin göğüslenebileceğini düşünüyorum. Çünkü bu cephelerden birini kaybedersek, Doğu Akdeniz’deki Mavi Vatan cephesini de kaybederiz” diye konuştu.
‘SURİYE İLE GÖRÜŞÜLMELİ'
Gürdeniz, ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik tehdit içeren söylemlerine ise “İktidarın Trump’ın tehditlerinin ardından İncirlik Üssü’nün kapatılmasını gündemine alması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin elindeki en büyük koz İncirlik ve Kürecik üssü” ifadelerini kullandı. Doğu Akdeniz’de acil eylem planı olarak Suriye başta olmak üzere Rusya, Mısır ve Libya ile de görüşülmesi gerektiğini kaydeden Gürdeniz, “Türkiye’nin yapması gereken en acil iş, operatif ve stratejik düzeyde askeri harekâtı yürütürken, siyasi düzeyde mutlak suretle Suriye devleti ile işbirliği yapması. Doğu Akdeniz’de kazanabilmek için Türkiye’nin mutlak suretle bir ittifak sistemleri geliştirmesi gerekir. Bu nedenle Rusya ile dayanışma, KKTC’nin tanınması, Türkiye’nin çıkarlarının savunulması yönünde önem taşır. Güney Kıbrıs’ın kanunsuz bir şekilde ilan ettiği lisans sahalarında Rusya’nın hiçbir çağrıya cevap vermemesi bile iyi niyet göstergesidir. Diğer taraftan Mısır, Güney Kıbrıs’ta 2003 yılında yaptığı MEB sınırlandırma anlaşmasında çok büyük bir alan kaybettiğini biliyor. Mısır’la tekrar görüşülerek, Türkiye ile deniz yetki alanlarındaki kayıpları gündeme alınarak yeniden bir dostluk zinciri oluşturulabilir. Libya’nın Yunanistan’a nota verdiği belirtiliyor. Bu konunun üzerine gidilerek Libya ile şartlar ne olursa olsun bir deniz yetki alanı sınırlandırma anlaşmasının yapılması gerekir” dedi.
Leyla Kılıç / CUMHURİYET