Kuzukulağı bitkisinin faydaları nelerdir?

Kuzukulağı bitkisi egzama ve sedef hastalıklarına sağladığı faydalar ile bilinmektedir.

Kuzukulağı bitkisinin faydaları nelerdir?


Ülkemizin her yerinde yetişmeye elverişli olan Kuzukulağı bitkisi bazı yörelerde ekşimsi tadı nedeni ile acı ot olarak ta bilinmektedir. Kuzukulağı bitkisi egzama ve sedef hastalıklarına sağladığı faydalar ile bilinmektedir. Peki Kuzukulağı bitkisi nasıl tüketilmeli?

Kuzukulağı (Rumex acetosella), 20-50 cm boyunda, kırmızı gövdeli kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitki türü.

Yapraklarda potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. Ayrıca kuzu kulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir.

Ok biçimli tüysüz yaprakları ve pembe renkli çiçekleri vardır. Bol miktarda oksalik asit içeren ekşi yaprakları sebze olarak yenir. Ayrıca halk arasında yapraklarından hazırlanan lâpalar çıban tedavisinde kullanılır.

Ekşi ot da denilen kuzukulağı C vitamini bakımından oldukça zengindir. Kuzukulağı bedeni güçlendirir, diş eti problemlerine iyi gelir ve bunun yanında sağlığa birçok faydası olan bir bitkidir. Kuzukulağı özellikle sedef ve egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir. Kuzu Kulağı bağırsakları yumuşatır ve müshil etkisi yaratır, kabızlığa karşı iyi gelir. Kuzu Kulağı idrar söktürücü etkisiyle böbrekleri çalıştırır. Kuzu Kulağının kökleri safra sökmeye yardımcıdır. İdrar söktürür. Mide şişkinliğini giderir. Kökü kaynatılıp içilirse bütün kaşıntıları keser.

Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırır. Mesane tıkanmasını giderir, iştah açar. İshali keser. Harareti söndürür, susuzluğu keser. Günümüzde kuzukulağı otu unutulmaya başlanmıştır. Ayrıca kuzu kulağı otunun birçok çeşidi, avrupa ülkelerinde meraklılar tarafından bahçelerde özel olarak yetiştirilmekte ve bol bol tüketilmektedir. Bizim ülkemizde tarlalarda, çayır ve meralarda, ağaç gölgelerinde yetişmektedir. Kuzu kulağı otunun çiçeklenmeden önce toplanması gerekmektedir. Bu otun köklerinden yapılan çay idrar arıtıcı, safra söktürücüdür. Yapraklarının haşlanması ise çıbanların iyileştirilmesine yardımcı olur.Kuzu kulağı otu, güneş yanıklarında da rahatlatıcı etki göstermektedir. Taze kuzu kulağı otunun yaprakları topladıktan sonra ezilerek lapası yapılır ve güneş yanığı olan bölgeye dışarıdan uygulanır. Kuzukulağı otu, halk arasında bilinen güneş çarpması ve buna bağlı bitkinlik durumlarında da iyileştirici etki göstermektedir.

Kuzu Kulağının Zararları

Kuzu Kulağını romatizma rahatsızlığı olanlar, gut hastaları ile böbrek hastaları kullanmamalıdır.

Kuzu Kulağı çiğ olarak salatalarda kullanılır. Çorbalarda ve börek içlerinde de kullanılabilir. Ispanak gibi pirinçli yemeği de yapılabilir. Kuzu Kulağının yapraklarından yapılan lapa sayesin de çıbanların olgunlaşmasına yardımcı olur. Kaynamış 1 litre suyun içerisine 50 gram kadar Kuzu Kulağının kökleri koyularak kaynatıldıktan sonra 20 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan çay gün içerisinde 2 ya da 3 sefer içilebilir.

Kuzukulağı çorbası için malzemeler

250 gr kuzukulağı
4 çorba kaşığı süzme yoğurt
5 su bardağı su
Tuz

1 tatlı kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
Nane

Kuzukulağının yapılışı

Kuzukulağını iyice yıkayın ve süzün.
Saplarını kesin, yapraklarını ince kıyın.

Suyu bir temcereye alın ve kaynatın üzerine tuz ekleyin.
İnce kıydığınız kuzukulağını haşlayın.
Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
Süzme yoğurdu bir kasede çırpın.
Çorbanın suyundan bir kepçe alıp, yoğurda katın ve tekrar çırpın.
Çırptıktan sonra çorbaya ilave edin ve karıştırın.
Tereyağını bir tavada eritin üzerine nane ve kırmızı toz biberi ekleyerek çok az kavurun.
Çorbayı kaselere paylaştırın ve üzerinde hazırladığınız bu sostan gezdirin.
Sıcak olarak servis edin.

 

MİLLİYET