Lavrov: “Erdoğan'ın bahsettiği önerilerden haberdar değilim”

MSB: "Anlaşmanın uzatılması için temaslarımız sürüyor"

Lavrov: “Erdoğan'ın bahsettiği önerilerden haberdar değilim”




Lavrov: “Erdoğan'ın bahsettiği önerilerden haberdar değilim”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tahıl koridoru anlaşmasının devamı için Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bazı önerileri olduğu açıklamasıyla ilgili, "Herhangi bir yeni öneriden haberdar olmadığını" söyledi.

Putin ve Erdoğan'ın gelişmekte olan ülkelere buğday tedariğinin diğer taraflardan bağımsız olarak devam etmesini sağlamaya yönelik planları uzun süredir tartıştıklarını söyleyen Lavrov, "Türkiye tahıllarımızın işlenmesine yardımcı olmak ve gelişmekte olan ülkelere bağımsız olarak yardım etmemizi sağlayacak bir plana katılmakla ilgileniyordu" dedi.

Erdoğan dün NATO zirvesindeyken yaptığı açıklamada, “(Tahıl koridoru) Sayın Zelenski girişimin devamından yana, Sayın Putin'in de bazı önerileri oldu. Bu önerileri de dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz" demişti. Cumhurbaşkanı geçen yılın sonunda yaptığı bir açıklamada ise, Rusya ve Ukrayna’dan gelen tahılın Türkiye’de una çevrilerek, Afrika ülkelerine gönderilebileceğini söylemişti.

MSB: "Anlaşmanın uzatılması için temaslarımız sürüyor"

Konuya ilişkin bugün Milli Savunma Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Deniz Albay Zeki Aktürk düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar 33 milyon tona yakın tahılın, binden fazla gemiyle Ukrayna limanlarından taşınarak dünya pazarlarına ulaştığını söyledi.

Aktürk, "17 Temmuz’da süresi dolacak Tahıl Girişimi’nin uzatılmasına yönelik BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna yetkilileri ile temaslarımız Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansı dün bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e, Ukrayna tahılının Karadeniz'deki limanlardan güvenli ihracatını sağlayan anlaşmanın süresini uzatması karşılığında Rusya'nın tarım bankasının bir alt kolunun uluslararası ödeme sistemi SWIFT'e bağlanmasını teklif ettiğini bildirmişti.

Rusya, kendi tahıl ve gübresinin yurtdışına gönderilmesine ilişkin çeşitli talepleri karşılanmadığı için tahıl anlaşmasından çekilme tehdidinde bulunuyor.

Anlaşmanın süresi Pazartesi doluyor

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından küresel gıda krizini önlemek için geçen yıl BM ile Türkiye arabuluculuğunda Ukrayna’dan tahıl ihracatının devamını sağlamak için varılan anlaşmanın süresi 17 Temmuz Pazartesi günü doluyor.

Temmuz 2022'de Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan Karadeniz Tahıl Anlaşması, Rusya'nın işgali nedeniyle sıkışan Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından güvenli şekilde ihraç edilmesini sağlayarak küresel gıda krizini önlemeyi amaçlıyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçen ay, ülkesinin Ukrayna’nın tahıl ihracatına devam edebilmesini sağlayan Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmeyi düşündüğünü söylemişti.

Rusya, anlaşmanın süresini uzatmak için kendisine uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor. Rusya'nın gıda ve gübre ihracatı yaptırımlara tabi olmasa da, Moskova ve önde gelen Rus tahıl ve gübre ihracatçılarına göre Batı'nın ödemeler, lojistik ve sigorta konularındaki kısıtlamaları sevkiyatların önünde engel teşkil ediyor.

Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük tarım üreticilerinden ikisi ve buğday, arpa, mısır, ayçiçeği tohumu ve ayçiçeği yağı ihracatında önemli rol oynuyor.

voa