Letonya, Ukrayna ile Kırım Platformu çerçevesinde çalışmaya hazır

LETONYA’DAN, KIRIM’IN İŞGALİ KONUSUNDA ULUSLARARASI KONFERANS

Letonya, Ukrayna ile Kırım Platformu çerçevesinde çalışmaya hazır


Letonya, Ukrayna ile Kırım Platformu çerçevesinde çalışmaya hazır

Anife Bilal

Letonya, Kırım Platformu çerçevesinde Ukrayna ile çalışmaya hazır olduğunu bildirdi. Letonya, uluslararası hukukun ihlaline bir örnek olarak Kırım’ın işgali konusunda büyük bir uluslararası konferans düzenlemeyi planladığını duyurdu.

Ukrayna Parlamentosu Başkan Yardımcısı Olena Kondratyuk, dün, Ukrayna’ya resmi ziyaret düzenleyen Letonya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dagmāra Beitnere-Le Galla ile bir araya geldi. Kondratyuk görüşmede, Ukrayna Parlamentosunun, Letonya Parlamentosunda Kırım Platformu Grubunun oluşturulmasını memnuniyetle karşıladığını vurguladı. Öte yandan Dagmāra Beitnere-Le Galla, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının Letonya için çok önemli olduğunu belirterek, ülkesinin Kırım Platformu çerçevesinde etkin şekilde çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

LETONYA’DAN, KIRIM’IN İŞGALİ KONUSUNDA ULUSLARARASI KONFERANS

Görüşme kapsamında taraflar, Kırım Platformunun faaliyetlerini yürütme çabalarını koordine etme konusunda anlaştı. Ayrıca Letonya tarafı, uluslararası hukukun ihlaline bir örnek olarak Kırım’ın işgali konusunda büyük bir uluslararası konferans düzenlemeyi planladığını bildirdi.

Ukrayna Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kondratyuk, “Ülkelerimizin ve genel Avrupa güvenliğine meydan okuyan hibrit tehditlere birlikte karşı koymalıyız. Bu, Rusya Federasyonu’nun jeopolitik bir projesi olan Nord Stream-2’ye ortaklaşa karşı çıkma ihtiyacı. Ayrıca işgal edilen Kırım’da düzenlenen yasa dışı Rusya Devlet Duması seçimleri organizatörlerine ve bu seçimlerde seçilen milletvekillerine yaptırım uygulamasının sağlanması.” diye konuştu.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformunun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı.