Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesi Kavala davasına takıldı
KAVALA DAVASI ÖRNEK OLDU
Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesi Kavala davasına takıldı
Hablemitoğlu suikastının faili Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesini reddeden Bulgaristan mahkemesinin gerekçeli kararı belli oldu. Osman Kavala davasına atıfta bulunan mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı: Temel hakların gözetilmesi konusundaki şüpheler ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Komisyonu'nun insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye karşı tavsiyelerini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle iade talebi reddedilmiştir.
Bulgaristan'ın Necip Hablemitoğlu suikastının emrini verdiği ileri sürülen eski Özel Kuvvetler Komutanı Albay Levent Göktaş'ın iade talebini reddetmesinin gerekçeleri belli oldu. Bulgar Mahkemesi Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamamasına ve Osman Kavala davasına atıfta bulunarak Göktaş’ın iade talebini reddetti.
Evrensel'den Özer Akdemir'in aktardığına göre mahkeme kararında, “Temel hakların gözetilmesi konusundaki şüpheler ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Komisyonu'nun işkence ve insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye karşı tavsiyelerini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle Sofya İstinaf Mahkemesi Türkiye tarafından yapılan iade talebini reddetmiştir” ifadelerine yer verildi.
KAVALA DAVASI ÖRNEK OLDU
Mahkeme ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun Osman Kavala davasına ilişkin 05.05.2022 tarihli kararında yer alan ve Türkiye'nin AİHM kararlarına uymadığını kabul eden uluslar arası sözleşmelerin yanı sıra iç hukukun da ihlal edildiğini tespit eden kararındaki tespitleri de ilave bir argüman olarak sıraladı. Mahkeme tüm bu gerekçeleri ileri sürerek Levent Göktaş’ın "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve "planlı adam öldürme” suçlarından Türkiye’ye iade talebini reddetti.
NE OLMUŞTU?
Hablemitoğu suikastı ile ilgili gözaltı ve tutuklamalar sürecinde Bulgaristan’a kaçan eski ÖKK Alay Komutanı Göktaş, burada yakalanıp tutuklandıktan sonra cezaevinden Bulgaristan’a siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Türkiye, Hablemitoğlu suikastı davasında erindeki ÖKK askerlerine suikast talimatını verme suçlaması ile silahlı örgüt kurup yönetme ve tasarlayarak adam öldürme suçlamaları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Göktaş’ın iadesi için Bulgar yetkililerine başvuru yapmıştı.
Haskova II. Mahkemesi savcısı Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesinin 16. Maddesi’ne dayanılarak Türkiye'nin iade talebinin usulüne uygun olduğunu belirterek iadenin kabulünü talep etmişti.
Mahkemedeki duruşmada Levent Göktaş iadeye rıza göstermeyi reddederken, Türk devleti tarafından haksız yere kovuşturma, tutuklama ve mahkumiyet tehlikesine maruz kaldığını, Hablemitoğlu suikastı ile ilgili hiçbir ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü. Bulgaristan Cumhurbaşkanı’na siyasi sığınma talebi içeren bir mektup yazan, aynı zamanda Bulgaristan Bakanlar Kurulu Devlet Mülteciler Ajansı'na başvuran Göktaş, Türkiye Cumhuriyeti'nde siyasi inançlarından dolayı mağdur olduğunu, iktidar dışında bir partinin destekçisi olduğunu ve zulme uğrayacağını ileri sürerek, ceza davasının siyasi nitelikte olduğunu iddia etti.
KARAR