Libya ile askeri mutabakat TBMM'de
Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmesinin ardından TBMM Genel Kurulu’na gelecek.
Türkiye ile Libya arasında imzalanan güvenlik ve askeri iş birliği anlaşması TBMM’ye sunuldu. Anlaşmaya göre iki ülke arasında askeri eğitim anlaşmaları, istihbarat değişimi, lojistik iş birliği, hibe ve lojistik sistemler alanlarında adım atılabilecek.
Türkiye ile Libya’nın 27 Kasım’da imzaladığı “Deniz Yetki” ile “Askeri işbirliği” mutabakatlarından ilki geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilirken diğer mutabakat metni de dün TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla Meclis’e sunuldu. Mutabakat metni Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmesinin ardından TBMM Genel Kurulu’na gelecek.
OFİS KURULABİLECEK
Mutabakat muhtırası ile iki ülke arasında güvenlik, askeri eğitim, savunma sanayi, terörizmle mücadele, askeri planlama, tecrübe aktarımı ve talep olması halinde güvenlik ve savunma işbirliği ofisi kurulması alanlarında anlaşmalar yapıldı. Anlaşmaya göre taraflar kendileri açısından gizli bilgilerin korunması için özel önlemler de alacak. Anlaşmaya göre iki ülke karşılıklı askeri hibelerde bulunabilecek ve askeri teçhizat kullanımına destek verecek. Mutabakat metninde işbirliği alanları özetle şöyle sıralandı:
Güvenlik ve askeri eğitim
Ortak tatbikatlara katılım
Terörizm ve yasa dışı göç ile mücadele
İstihbarat değişimi ve operasyonel işbirliği
Lojistik iş birliği, hibe ve lojistik sistemler
Askeri tıp hizmetleri
Barışı koruma, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele operasyonları
Haritacılık
Talep halinde müşterek “Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi” kurulması
Tarafın davetiyle tarafların sınırları içerisinde silahlı kuvvetler bünyesinde bulunan Kara-Deniz-Hava Kuvvetleri’nin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak
askeri planlama, tecrübe aktarımı, silah sistemi ve teçhizatının kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi
Askeri hukuk konusunda bilgi değişimi
"İsterlerse Asker göndeririz" demişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Libya bizden böyle bir talepte bulunursa biz Libya’ya da aynı şekilde elemanlarımızı yeteri derecede neyse gönderebiliriz. Bunlar bizimle böyle bir güvenlik anlaşmasını imzaladıktan sonra bir engel söz konusu değildir" demişti.
KARAR