Libya'ya çıkarma yapan Avrupalı bakanlar, yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini istedi

Avrupalı üç bakan Libya'yı ziyaret etti   - 

Libya'ya çıkarma yapan Avrupalı bakanlar, yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini istedi


Libya'ya çıkarma yapan Avrupalı bakanlar, yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini istedi

Avrupalı üç bakan Libya'yı ziyaret etti   - 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Libya’da yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin bu ülkeyi derhal terk etmesi çağrısında bulundu.

Libya'da geçiş dönemi hükümetine destek için bu ülkeyi ziyaret eden üç bakan, Ulusal Birlik Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş ile görüştü.

Ortak basın toplantısında konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, ”Biz Libya’da geçiş hükümetine destek için buradayız. Libya Ulusal Birlik Hükümeti ile işbirliği yapmayı arzu ediyoruz. “dedi.

İtalyan Bakan Di Maio, üç Avrupa ülkesinin de, BM’nin silah ambargosunu Akdeniz’deki donanmalarıyla denetleme konusunda kararlı olduklarını belirtti ve üç ülkenin yine Libya donanması ve sahil korumasının eğitimine destek vererek de bu çalışmalara katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Basın toplantısında konuşan Le Drian, “Buradaki birlikteliğimizle AB’nin Libya konusunda birlikte hareket edeceğini göstermek istedik. Bu birliktelik önemli. Çünkü Libya bizim komşumuz ve bu ülkedeki krizin Avrupa’ya etkilerini göz ardı edemeyiz.” dedi.

Üç bakan da basın toplantısında, Libya topraklarındaki yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin, ekim ayında imzalanan barış anlaşmasının tam olarak uygulamaya sokulabilmesi için bu ülkenin topaklarını derhal terk etmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Fransız bakan, “Bu (çekilme) Libya’nın güvenliği ve egemenliği için zorunlu. Bu koşullar yerine getirilirse Libya, ülkenin bölünmesine yol açan ve yıllardır süren krizin ardından artık bir sayfayı kapatabilir. ” dedi.

BM Güvenlik Konseyi, bu ay başında, Libya’daki sivil savaşa taraf olan ülkedeki yabancı birliklerin ve paralı askerlerin “gecikmeden” bu ülke topraklarını terk etmelerini istemişti.

BM’ye göre, bu ülkede Rusya, Türkiye, Sudan ve Suriye’den gelen yabancı savaşçıların sayısı 20 bini buluyor.

Libya geçiş hükümeti: Tüm paralı askerler acilen ülke topraklarından çıkmalı

Alman Bakan Heiko Maas ise görüşmelerde, Libya’ya Avrupa’nın nasıl somut destek verebileceği konusunun ele alındığını söyledi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, "Tüm paralı askerlerin acilen ülke topraklarından çıkması gerektiğini vurguluyoruz." dedi.

Menguş ayrıca, Avrupalı mevkidaşlarıyla Libya'daki elçilikler ve konsoloslukların açılması işlemlerinin hızlandırılmasının ve vize işlemlerinin Libya dışında değil, içinde yapılmasının gerekliliği hakkında görüştüklerini kaydetti.

Libya krizine çözüm için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun 5 Şubat'taki oylaması sonucunda, Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed el-Menfi, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanlığına Abdulhamid Dibeybe seçilmişti.

16 Mart'ta Trablus'taki başbakanlık konutunda eski başbakan Fayiz es-Serrac'dan hükümeti devralan Dibeybe, Dışişleri Bakanlığına Necla el-Menguş'u getirdi.

EURO NEWS