LİTVANYA PARLAMENTO BAŞKANI: KIRIM TATARLARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

LİTVANYA PARLAMENTO BAŞKANI: KIRIM TATARLARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ


Litvanya Parlamentosu (Seimas) Başkanı Viktoras Pranckietis, 1944 Kırım Tatar Sürgününün, komünist rejimin korkunç suçu olduğunu ve Litvanlarla aralarında tarihi yakınlık olan kardeş Kırım Tatar halkının kapanmayan yarası olduğunu kaydetti.

18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla düzenlenen ancak dünyadaki koronavirüs salgını nedeniyle bu sene online gerçekleştirilen mitinge katılan Litvanya Parlamentosu (Seimas) Başkanı Viktoras Pranckietis, 2019 yılında Litvanya Parlamentosunun Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak kabul ettiğini anımsattı.

Bunun yanı sıra Litvanya Parlamentosu’nun, Rusya’nın Kırım’ı işgalini de kınadığını kaydeden Pranckietis, “Seimas, 2014 yılında Kırım’ın yasa dışı işgalini ve ilhakını, Kırım’ın sivil nüfusuna dil, kültür, din ve milliyete göre yapılan ayrımcılığın yanı sıra Kırım Tatarlarının öz yönetiminin kaldırılmasını kınadı.” şeklinde konuştu.

Litvanya’nın Kırım Tatarlarını desteklemeye devam edeceğini kaydeden Viktoras Pranckietis, 2021 yılının parlamento kararıyla ülkede Litvanya Tatarları yılı olarak ilan edildiğini belirtti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

QHA.COM.TR