Lviv'deki Sovyet anıtı kaldırıldı
Anıtın heykelleri, Lviv’deki Terör Bölgesi Müzesi’ne gönderildi.
Lviv'deki Sovyet anıtı kaldırıldı
Lviv’deki Kızıl Ordu askeri ve “anavatan” heykeli 23 Temmuz 2021’de akşam saatlerinde kaldırıldı. İki bronz figür ve bir kılıç tutan Kızıl Ordu adamından oluşan heykel sökülerek Lviv’deki Terör Bölgesi Müzesi’ne götürüldü. Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü’nün açıklamasına göre söz konusu anıt dekomünizasyon yasası kapsamında değildi. Ancak Lviv belediye meclisi ve Lviv halkı, komünizmin bir sembolü olduğunu ifade ettikleri anıtın kaldırılması konusunda karar vererek bu adımı hayata geçirdiler.
Özgürlük Radyosunun dün aktardığı habere göre Nisan 2018’de, Sovyet anıtının ana kısmı çitle çevrildi ve dönüşümlü olarak söküldü. 1939’da Sovyet ordusunun Lviv’in “kurtuluşunu” kutlamak için diktiği 30 metrelik bir pilon, 2019 yılının kış ayında kaldırıldı. Bu yılın ilkbaharında, yatay bir betonarme stel ve askerleri ve anneleri tasvir eden 43 yüksek kabartma söküldü. İşin son aşamasında ise sıra iki heykelin kaldırılmasına geldi.
Sovyet döneminde, bu anıta Mayıs 1970’de dikilen “Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetlerinin Askeri Zafer Anıtı” adı verilmişti. Heykel kompozisyonu, ünlü Lvivli sanatçılar Emanuel Mysko, Dmytro Krvavych ve Yaroslav Motyka tarafından yapılmıştı.
ANITIN HEYKELLERİ “TERÖR BÖLGESİ MÜZESİ”NE GÖTÜRÜLECEK
İnşaatçı Vasil Luts, “Uzun zamandır bu anı bekledim, bu Ruslaştırmadan kurtulmak istedim. Buna ihtiyacımız yok. (Unsurlar) metalden ve güçlü betondandı. İki gün çalışmayı planladık, ancak bir gün yetti” dedi. Anıtın heykellerinin, Lviv’deki Terör Bölgesi Müzesi’ne gönderileceği ifade edildi.
DEKOMÜNİZASYON YASASI
Ukrayna Parlamentosu Nisan 2015’te “Komünizm ve Nasyonal Sosyalist (Nazizm) totaliter rejimlerinin kınanması ve sembolleri ile propagandasının yasaklanmasına ilişkin” kanunu kabul etti.
Bu kanun ile Ukrayna’daki bütün yerel yönetimlere, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içinde SSCB zamanında yönetici görevlerini yapanların isim ve soyisimleri, 25 Ekim 1917 tarihinde gerçekleşen Bolşevik ayaklanması, Ukrayna’da Sovyet iktidarın ihdası, 20. asırda Ukrayna bağımsızlığı için mücadele verenlere karşı mücadele ve benzer olaylar ile ilgili olan il, ilçe, yerleşim yerleri, park, bulvar, sokak, ara sokak, kaldırım, cadde, meydan, sahil, köprü, şirket, kuruluş ve diğer yer ile kurumların adlarını değiştirme zorunluluğu getirilmişti. Bu yasa çerçevesinde günümüze kadar Ukrayna’nın farklı bölgelerinde komünizm döneminden kalma anıtlar ve heykellerin kaldırılmasına başlanıldı.
qha