Malatya'da son durum: Evleri yıkılan ve hasar görenler geceyi spor salonlarında geçirdi

Malatya’da ulaşım "çok kötü durumda"

Malatya'da son durum: Evleri yıkılan ve hasar görenler geceyi spor salonlarında geçirdi


Malatya'da son durum: Evleri yıkılan ve hasar görenler geceyi spor salonlarında geçirdi

Malatya'da göçük altından çıkarılan iki kardeş, Dilek (23) ve İrem (19) Hancı, anne, baba ve üç kardeşlerinin de dört katlı binadan kurtarılmasını bekliyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremden en fazla etkilenen illerden biri yaklaşık 200 kilometre kuzey doğuda bulunan Malatya.

Şehirde hasar gören ve yıkılan çok sayıda bina var.

Yapılan son resmi açıklamaya göre, 166 kişi hayatını kaybetti. 3 binden fazla yaralı var.

BBC Türkçe'nin konuştuğu kent halkından kişiler, kapalı spor salonlarında, kültür merkezlerinde, arabalarında konakladıklarını söylüyor. Soğuk hava koşulları ve yiyecek sıkıntısı olduğu bildiriliyor.

Depremden önemli derecede etkilenen ve onlarca can kaybının yaşandığı Malatya'da arama kurtarma çalışmaları, 0'ın altında hava sıcaklığı ve kar yağışı altında devam ediyor.

Malatya Valiliği, "Vatandaşlarımız için çadır kurma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ayrıca kapalı spor salonları, Orduzu Fuar merkezi, İlhan Akıncı KYK Yurdu, kongre ve kültür merkezi vatandaşlarımızın kullanımına açıktır" mesajını yayımladı.

Bölgede bulunanlar havanın çok soğuk olduğunu ve yoğun kar yağışının etkili olduğunu aktarıyor. Malatya'da belirli noktalarda depremzedelere barınma ve beslenme sağlanıyor. Ancak yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkisindeki şehirde bu noktalara ulaşmak saatler sürebiliyor. Bazı depremzedelerin sığındıkları yerlere gıda ya da su yardımı ulaşmıyor. 

Şehrin otogarının hasar aldığı bildiriliyor. Kendi çabalarıyla şehirden çıkmaya çalışan bazı vatandaşlar kar nedeniyle yolların kapalı olduğunu ve çıkamadıklarını aktarıyor.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya’da eğitim ve öğretime iki hafta ara verildiğini açıkladı. Aynı şekilde yükseköğretim kurumlarında da ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretim yapılmayacağı duyuruldu.

Malatya’da ulaşım "çok kötü durumda"

Pazartesi sabah Malatya Temelli Mahallesi’nde beş katlı binadan ailesiyle birlikte sağ çıkan 25 yaşındaki Özgül Konakçı, kendi binasının sadece hasar gördüğünü ancak çevresindeki beş binanın yıkıldığını söyledi:

"Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hava çok soğuk ve şu an kar yağıyor. Herkes sokaklarda, millet ne yapacağını şaşırmış durumda. Daha yeni gözümüzün önünde artçılar sebebiyle bir binanın camları patladı.

"Deprem anında kardeşimle koltukta uyuyorduk, birbirimize baktık, 'Sen mi sallıyorsun' dedik. Lambaya baktım, yıkılacak gibiydi. İçeride üç yaşında yeğenimi alır almaz dışarı fırladık.

"Hava soğuk olduğu için daha çok çocuğa bir şeyler koyma derdindeydik. Ona bir şeyler alıp hemen hızlıca çıktık. Bizim olduğumuz yerde henüz çadır yok.

"2020 yılındaki 6,8 büyüklüğündeki depremi de hissetmiştik ama bu çok farklıydı. Bunda binaların çatırdağını duyduk, binaların hemen hemen hepsinde çatlak ve hasar var zaten."

Kentte yoğun trafik olduğunu belirten Konakçı şöyle anlatıyor:

"Artçılar bizi çok etkiliyor. Malatya’da ulaşım çok kötü durumda hem yollar buzlu hem de araba çok. Herkes arabasına atlayıp binalardan uzaklaşmaya çalışıyor.

"Artçılar yüzünden herkes binalardan ne kadar uzak, o kadar iyi diye düşünerek arabasına atlayıp binalardan uzak bir yere gitmeye çalışıyor, bu da yollarda trafik yaratıyor."

BBC TÜRKÇE